Ukrayna Altyapı Bakanlığı, süresi 19 Kasım'da dolması beklenen tahıl koridoru anlaşmasının 120 günlüğüne uzatıldığını duyurdu. Rusya'dan henüz doğrulama gelmezken, Türkiye ile birlikte anlaşmanın arabulucularından olan Birleşmiş Milletler de Moskova'nın anlaşmanın uzatılması için koşullarından biri olan Rus gübresi hakkında kritik bir açıklama yaptı.

Tahıl koridoru anlaşmasının uzatıldığını duyuran Ukrayna Altyapı Bakanlığı, "Karar biraz evvel İstanbul'da alındı. Birleşmiş Milletler ve Türkiye, girişimin garantörleri olmayı sürdürüyor" ifadelerini kullandı.

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres ise "Tahıl ihracatının güvenli şekilde yapılabilmesi amaçlı Karadeniz Tahıl Girişimi'nin devamı konusunda tüm tarafların anlaşmasını memnuniyetle karşılıyorum" dedi.

BM Genel Sekreteri'nin açıklamasında, "Rusya Federasyonu'ndan gıda ve gübrenin ihracatı üzerinde devam eden engellerin kaldırılmasına bağlı olduklarını" belirtmesi dikkat çekti.

Rusya, anlaşmanın özellikle Rus gübresinin de ihracatını öngören ayağının uygulanmadığı gerekçesiyle tahıl anlaşmasını uzatmayabileceğini açıklamıştı. (artıgerçek)

Editör: TE Bilişim