Taliban'ın ülke yönetimini ele geçirmesinin ardından, ülkedeki ABD personelinin tahliyesi çalışmaları devam ediyor.

Afganistan'da Taliban ülke yönetimini ele geçirirken, ABD Dışişleri Bakanlığı, Kabil Büyükelçiliğindeki tüm personelin güvenli şekilde Hamid Karzai Havalimanına transfer edildiğini açıkladı.

Yaklaşık 6 bin ABD askerinin katıldığı tahliye operasyonunda binlerce Amerikalı personel ile 2 bin kadar ABD'ye destek olan Afgan'ın da ülkeden çıkarılması bekleniyor.

Taliban ise, ülkeden çıkabilmek için havalimanında toplanan kişilere seslenerek, 'herkesin evine dönebileceğini' ve 'sivillerin zarar görmeyeceğini' söyledi.

Rusya: Taliban’ın siyasi heyetinin başındaki Molla Baradar ile Doha’da görüşeceğiz

Rusya’nın Afganitan Özel Temsilcisi Zamir Kabulov, Taliban'ın siyasi heyetinin başındaki Molla Abdulgani Baradar ile Katar’ın başkenti Doha’da görüşme planlarının olduğunu söyledi.

Kabulov Rossiya-1 televizyonuna açıklamalarında, “Molla Baradar ile şimdilik Doha’da görüşeceğiz. İleride neler olacağını göreceğiz” dedi. Ancak görüşmenin tarihine ilişkin net bir bilgi vermedi.

Güney Kore, Kabil Büyükelçiliği'ni kapattı

Güney Kore, Taliban'ın Afganistan'da başkent Kabil'e ulaşması üzerine büyükelçiliğini geçici olarak kapatma kararı aldı.

Yonhap'ın haberine göre, Güney Kore Dışişleri Bakanlığı yaptığı açıklamada, Kabil Büyükelçiliğini geçici olarak kapattıklarını ve diplomatik personelin çoğunu Orta Doğu'daki bir ülkeye tahliye ettiklerini bildirdi.

Öte yandan, açıklamada Güney Kore'nin Kabil Büyükelçisi dahil birkaç diplomatik personel ve bir Kore vatandaşının, ülkede güvenli bir yerde kalmaya devam ettiği ve tahliye edilmek üzere olduğu belirtildi.

ABD askerleri havalimanında sivillerin üzerine ateş açtı

Afgan güvenlik güçlerinden bir kaynak, Sputnik haber ajansına açıklamasında, başkent Kabil'deki Hamid Karzai Havaalanı’nda ABD askerlerinin Afganistan vatandaşlarına uyarı ateşi açması sonucu birkaç kişinin hayatını kaybettiğini söyledi.

AFP haber ajansı ise söz konusu olayın, Kabil’e giren Taliban güçlerinden kaçmak isteyen kalabalık bir grup insanın havaalanının kalkış pistine çıkması ardından yaşandığını aktardı.

Taliban: Herkes evine dönebilir, siviller zarar görmeyecek

Taliban tarafından yapılan açıklamada, Kabil Havalimanı'nda bulunan insanların 'evlerine dönmekte özgür oldukları' ve 'sivillere zarar verilmeyeceği' belirtildi.

'Taliban'ı tanımak için doğru zaman değil'

İngiltere Savunma Bakanı Ben Wallace, ülkesinin Taliban'ı tanıyıp tanımayacağı sorusuna "Bunun için doğru zaman değil" yanıtını verdi.

Sky News'a konuşan Wallace ayrıca, İngiltere ordusunun 'Afganistan'a geri dönmeyeceğini' söyledi ve "Taliban'ın ülkenin kontrolünde olduğunu kabul ediyorum. Demek istediğim, bulunduğumuz noktayı anlamak için siyaset bilimci olmanıza gerek yok" ifadelerini kullandı.

Kabil hava sahası orduya bırakıldı

Afganistan Sivil Havacılık Otoritesi (ACAA) tarafından yapılan açıklamada, Kabil hava sahasının orduya bırakıldığı belirtildi ve transit uçaklardan rotasını değiştirmesi istendi.

Tacikistan Eşref Gani'nin ülkeye gelmediğini açıkladı

Tacikistan Dışişleri Bakanlığı, Afganistan Cumhurbaşkanı Eşref Gani'nin ülkeye geldiğine ilişkin haberlerin gerçeği yansıtmadığını bildirdi.

Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, Gani'nin uçağının Tacikistan hava sahasına girmediği ve ülke topraklarına inmediği kaydedildi.

Açıklamada, Tacik tarafına bu yönde herhangi bir talebin de iletilmediği ifade edildi.

Öte yandan, Afganistan'ın Taşkent Büyükelçiliği yetkilisi de yaptığı açıklamada, Eşref Gani'nin Özbekistan'da olduğuna ilişkin herhangi bir bilgiye sahip olmadığını belirtti.

Suudi Arabistan, Kabil'deki diplomatlarını Afganistan'dan tahliye etti

Suudi Arabistan haber ajansının (SPA) Dışişleri Bakanlığı kaynaklarına dayandırdığı haberine göre, Taliban militanlarının Afganistan'ın başkenti Kabil'e girmelerinin ardından tüm Büyükelçilik personeli ülkeye getirildi.

Kabil'den gelen diplomat ve elçilik çalışanlarının sağlık durumlarının iyi olduğu belirtildi.

Taliban'dan kaçmaya çalışanlar uçaklara akın ediyor

BBC Güney Asya Büro Şefi Nicola Careem, Taliban'dan kaçmaya çalışan kişilerin havalimanına akın ettiğini gösteren bir video yayınladı.

Videoda, çok sayıda insanın aprona tırmanarak uçağa girmeye çalıştığı görülüyor.

ABD'nin Kabil Büyükelçiliği: Havalimanına gitmeyin

ABD'nin Kabil Büyükelçiliği, yayınladığı yeni güvenlik açıklamasında "Tüm Amerikan vatandaşlarına ve Afgan vatandaşlarına Kabil'deki güvenlik durumunun güvenli olmadığını hatırlatıyoruz. Lütfen haber verene kadar havaalanına gitmeyin" ifadelerine yer verildi.

Kabil Uluslararası Havalimanı’nda silah sesleri

Taliban'ın yönetimi ele geçirmesinin ardından ülkeden çıkmaya çalışan çok sayıda insan havalimanına akın etmeye devam ediyor.

Gazeteci Jawad Sukhanyar'ın Twitter'da paylaştığı videoda ise, havalimanı çevresinde silah sesleri duyuluyor.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price, "(Kabil Büyükelçiliğindeki) Tüm personelin güvenli şekilde transferi tamamlanmıştır. Şu anda tüm personel, çevresi ABD ordusu tarafından korunan Hamid Karzai Havalimanına yerleştirilmiştir" ifadelerini kullandı. (AJANSLAR)

Editör: TE Bilişim