Haber / İhsan Yılmaz

Diyarbakır'ın Silvan ilçesinin ekonomik temsilcileri, Silvan Barajı'nın bitmesiyle birlikte Silvan'ın gelişmesi, ekonomik yatırımların artırılması ve geleceğinin şekillenmesi için Organize Sanayi Bölgesi istediklerini dile getirdiler.

Türkiye'nin ikinci büyük sulama barajı olma özelliğini taşıyacak Silvan Barajı'nın bitmesiyle birlikte Silvan'ın gelişmesi, ekonomik yatırımların artırılması,geleceğinin şekillenmesi için Sivil Toplum Kuruluşları ve İş dünyası Organize Sanayi Bölgesi’nin (OSB) kurulması ile ilgili açıklamalarda bulundu.

Toplam 610 bin dekarlık araziye sahip olan Silvan'da 60 bin dekarlık alanda sulu tarım yapılırken, 500 bin dekarlık alanda ise buğday, arpa, mercimek, pamuk, mısır ekimi yapılıyor. Geriye kalan 50 bin dekarlık alan bağ-bahçe olarak kullanılıyor. Silvan ilçesinde 10 bin kayıtlı çiftçi bulunuyor.

"Silvan tarım bölgesidir"

Silvan Ziraat Odası Başkanı Ahmet Çapan, "Silvan ilçemiz nüfus bakımında yoğun bir nüfusa sahip olan bir ilçemizdir. Nüfusun yüzde 70, 80'nı çiftçilikle uğraşmaktadır. Silvan bir tarım bölgesidir. Ancak tarıma dayalı olan bu bölgenin suya kavuşmasıyla birlikte ürün çeşitliliği ve sert kabuklu meyve yetiştiriciliği konusunda da gelecek vadeden bir kenttir. Bununla birlikte sanayinin gelişmesi ve yatırımların kalıcı hale gelmesi içinde Organize Sanayi Bölgesi’nin olması büyük bir önem arz etmektedir. Burada yetiştirilecek ürünlerin tesis veya fabrikalarda işlenerek vatandaşla ulaştırılması bölgenin gelişimi yönünde önemli bir gelişme olacaktır. Bugün bölgemizde üretilen, Buğday, mercimek ve nohuttun tesislerde işlenerek paketlenmesi hem ilçemizdeki işsizliğin en alt seviyeye düşmesine vesile olacağı gibi ülkemizin de ekonomisine katkı sunacaktır" dedi.

"Bölge üretip, ülke ekonomisi güçlenecektir"

Çapan konuşmasının devamında şöyle dede:

"Silvan Barajı’nın bitmesiyle birlikte su ovaya inince meyve yetiştiriciliği yaygınlaşacak, meyve yetiştiriciliği bölgenin kalkınması ve yeni iş sahaların açılmasına da vesile olacaktır. Örneğin meyveler için soğuk hava depoları ve meyve suyu üretimi de yapılacaktır. Yine çiftçilerimiz tarafında üretilen domateslerin yerinde işlenmesi için salça fabrikası ve tesisler kurulması kaçınılmazdır. Bu neden OSB kurulması bizim en büyük arzumuzdur. Bölgemiz Haran ovası gibi olmasın, Silvan Barajı’nın faaliyete görmesiyle birlikte bizim bölgemizde su bereketi yaşanacaktır. Bu su bereketiyle birlikte doğru sulama ve ilaçlama yöntemlerini kullanırsak topraklarımızda daha iyi verim almış olacağız. Vahşi sulama yöntemleriyle topraktaki verimin azalmasına sebebiyet vermiş oluyoruz. Doğru sulama yöntemleriyle daha sağlıklı verim aldığımız gibi topraktaki bazı mineralleri de korumuş oluyoruz. Başta belirttiğim haran bölgesi olmayan sözüm buradan kaynaklıdır. Haran bölgemiz suya kavuştuğunda dönemde vahşi sulama yöntemleriyle kullanılarak, haran bölgesindeki çiftçilerimiz topraktaki faydalı mineralleri öldürmüş oldular. Bizde onlar gibi yapmayalım suyu doğru kullanalım. Diyarbakır ve özellikle bölgemize yapılan bu tür yatırımlar bölgemizin, kentimizin ekonomik refaha ulaşmasını sağlamaktır. Bu yatırımlarla ilçemiz ve bölgemiz Üreten bir bölge haline geleceğiz. Bu anlamda hem çiftçilerimiz refaha kavuştuğu gibi ülkemizin de milli ekonomisi güçlenmiş olacaktır."

"Üreten bir ilçe olacağız"

Silvan Esnaf ve Sanatkarla Kredi ve Kefalet Kooperatifi Başkanı Muhittin Kan ise, "Silvan tarihi konumuyla beraber, tarım potansiyeli yüksek olan bir ilçemizdir. Silvan geçmiş tarihiyle birlikte bölgemizin önemli ilçelerinden biridir. Coğrafi yapısıyla beraber ekonomik anlamda da geçmişte olduğu gibi tütün üretimde ülke ekonomisinde olduğu gibi, ilçe ekonomisine büyük katkılar sağlamıştır. Bugün yine gündemde olan ve haklı bir talebimiz vardır. Silvan OSB istiyor talebi, elbette ki bu talep halkımızın ve iş adamlarımızın arzusu sonucu ortaya çıkan bir taleptir. Bu doğrultuda bizlerde üzerimize düşen görevi yerine getirerek, bu talebe kulak verdik. Silvan ilçemizde üretime yönelik firmaların, fabrikaların  ve iş sahaların açılması önemlidir. Bugün işsizlik anlamında büyük sıkıntıların yaşandığı bir ilçe konumuna gelinmiştir. Hükümetimiz ve iş dünyasındaki yatırımcılarımızın da büyük katkılarıyla ilçede açılmasını arzu etiğimiz OSB'nin açılması hem işsizlik giderilecek, hem de ilçemiz üreten bir ilçe haine gelecektir. Sanayileşme büyüdükçe ülkemizin kalkınması ve büyümesi demektir. Güçlü bir ülkenin oluşumu geleceğe yapılan yatırımdır bu bilinçle bizlerde geleceğe yatırım yapmak için Silvan'da kurulacak olan OSB'ni destekliyoruz ve en büyük talebimizdir" dedi.

"Eğitimli elaman yetiştirmekte önemli"

Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Silvan Temsilcisi İbrahim Halil Yılmaz da "Silvan ilçemizde OSB'nin kurulması geç kalınmış bir hamledir. Silvan barajının bu topraklara kazandıracağı çok büyük katkılar vardır. Bölgenin kalkınması ve gelişmesine büyük bir katkı sunacaktır. Bunla birlikte Silvan'daki işsizlik, dezavantajlı hale dönüştürülmesi içinde Sivil Toplum kuruluşlarına büyük görevler düşmektedir. Bu anlamda Ticaret ve Sanayi Odası olarak kalifiyeli eleman yetiştirmek için hazırlıklarımıza başlayacağız. Tarım aletleri ve tarım aletlerini kullanma ve imalatına yönelik eleman yetiştirmek için çeşitli kursların açılması gerekiyor. Bu anlamda bizlerde üzerimize düşeni yapacağız. Hem dünyanın hem de Türkiye’nin en önemli sorunlardan birisi işsizliktir. Bu sorunun nedenleri ülkeden ülkeye benzerlik ya da farklılık gösterebilir. Bazı ülkeler işsizlikle mücadelede başarılı olurken bazıları ise başarısız olmaktadır. Gelişmiş ülkelerden farklı olarak gelişmekte olan ülkelerde işsizlik; tarımsal özelliği önde olan ekonomilerden, hizmet ve sanayi ağırlıklı ekonomiye geçiş süreçlerinin oluşturduğu değişimlerin bir ürünü olarak ortaya çıkmaktadır. Ülke veya kent ekonomisinin güçlenmesi adına teknoloji kullanımı ve eğitimli elaman yetiştirmekte bir o kadarı da önemlidir. Silvan ilçemizde kurulması amaçlanan OSB için tüm çalışmaları destekleyip katkı sunacağız" ifadesinde bulundu.

"Bin 500 kişiye istihdam edilecek"

Tarım aletleri İmalatçısı Ahmet Sevdi de şöyle konuştu:

"Bir çok ilçeden veya ilde yatırım teklifleri almaktayız. Bizler yani üreten insanlar olarak kendi doğup büyüdüğümüz kente üretken olmak istemiş, tüm çalışmalarımızı burada sürdürmeyi amaçlamış insanlarız. Silvan ilçemizin en büyük eksikliği OSB'nin olmamasıdır. Bunun kurulması içinde ne gerekiyorsa yapmaya hazırız. Şu anda Küçük sanayi Sitesinde üretim yapmaktayız. Ancak Küçük sanayi Sitesinde yer darlığı ve küçük olduğu için düşük kapasitede çalışmalarımızı yürütüyoruz. Bugün OSB olmuş olsaydı daha seri ve kapsamlı bir üretim yapılarak yanımızda en az 50 işçiyi istihdam etmiş olacağız. Bizim amacımız kendi memleketimizde istihdamı yaratmak, Bugün OSB bünyesinde kurulacak firmalarda bin 500 kişi istihdam edilirsek işsizlik diye bir şey kalmaz ve ülke ekonomisine katma değer sağlamış olacağız. Bu yüzden Silvan ilçemize OSB kurulmasını istiyoruz.”

Editör: TE Bilişim