Fuat Bulut / Özel Haber

Diyarbakır Organize Sanayi Bölgesi Başkanı Mustafa Fidan, tüm olumsuzluklara rağmen kent sanayisinin geliştiğini, üretimin arttığını, istihdam alanının genişlediğini söyledi. Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin (TİM) verilerine göre 2020’de 155 milyon 896 bin dolar olan ihracatın 2021’de 231 milyon 252 bin dolara yükseldiğini belirten Fidan, yatırımcıların yeni gözde merkezinin Diyarbakır olduğunu söyledi.

Diyarbakır’ın tüten bacası olan Organize Sanayi Bölgesi’nde 300’ü aşkın işletme faaliyet gösteriyor. Tekstil, mermer, gıda, mobilya ve inşaat ağırlıkta olmak üzere 20’i aşkın sektörün üretim yaptığı Diyarbakır OSB’de 12 bin kişi istihdam ediliyor.

Diyarbakır’ın güzide kurumunda Yönetim Kurulu Başkanlığı yapan iş insanı Mustafa Fidan, görevi devraldıkları günden beri hayata geçirdikleri projeleri, OSB’deki mevcut durumu ve kent ekonomisini Güneydoğu Ekspres’e değerlendirdi.

“YATIRIM FIRSATLARI VE İŞ GÜCÜ POTANSİYELİMİZ AÇIĞA ÇIKTI”

Geçmişten günümüze kentin olağanüstü süreçlerden geçtiğini ve bu durumun ekonomiye de yansıdığını anlatan Fidan, son ekonomik krizin ve Covid-19 pandemisinin bölgenin parlayan yıldızı olmaya aday olan Diyarbakır’ı da etkilediğini söyledi.

2000’li yılların başından son 2-3 yıl öncesine kadar batıdan memleketine gelip yatırım yapanların ağırlıkta olduğunu ifade eden Diyarbakır OSB Başkanı Mustafa Fidan, yatırım fırsatlarının ve iş gücü potansiyelinin açığa çıkmasıyla durumun tersine döndüğünü söyledi.

Fidan, şöyle devam etti:

“Bilindiği üzere Diyarbakır, hükümetimizin açıkladığı 6. Teşvik Bölgesi’nde yer alıyor. Gümrük vergisi muafiyeti, KDV istisnası, vergi indirimi, sigorta primi işveren hissesi desteği, gelir vergisi stopajı desteği, sigorta primi desteği, faiz desteği ve yatırım yeri tahsisi 6. bölgede uygulanan başlıca bölgesel teşvik tedbirleri arasında. Bunun yanında iş gücü potansiyeli oldukça yüksek. 0-24 yaş arası bir milyon nüfus var. Tüm bunlar değerlendiğinde yatırımcı için Diyarbakır, büyük bir çekim merkezi. 2-3 yıl öncesine kadar kentin dışarıdaki algısı da değişti. Turizm potansiyeli açığa çıktı. Ciddi tanıtımlar yapıldı. Bizler, OSB yönetimi olarak batıdaki SİAD’ları, OSB yönetimlerini, değişik çevrelerden iş insanlarını kentimize davet ettik. OSB’deki yatırımları, üretim alanlarını birlikte gezdik. Buradaki yatırım fırsatlarını anlattık. Bunun etkisini de 1-2 yıldır görüyoruz. Diyarbakır’ın gündemi artık yatırım, istihdam ve ihracat. Biz artık bununla anılıyoruz.”

“İHRACAT RAKAMIMIZ ARTTI, 1 SIRA YÜKSELDİK”

Diyarbakır OSB’nin 4 Etap’tan oluştuğunu ve 300’ü aşkın işletmenin faal olduğunu anlatan Fidan, üretim ve istihdam kapasitesinin her yıl arttığını söyledi. 12 kişinin istihdam edildiği OSB’den 100’ü aşkın ülkeye ihracat yapıldığını vurgulayan OSB Başkanı Mustafa Fidan, ihracatta Diyarbakır’ın Türkiye sıralamasında 1 sıra yükseldiğini söyledi. Fidan, “İhracat verileri her ne kadar gerçekleri yansıtmasa da Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin (TİM) açıkladığı rakamlar kentimizdeki ihracatın arttığını gösteriyor. 2020’de 155 milyon 896 bin 35 dolarlık ihracatla Türkiye sıralamasında 52’nxi sırada yer alan Diyarbakır, geçen yıl 231 milyon 252 bin dolarlık ihracatla 51’nci sıraya yükseldi. Projelerimizle modern hale getirdiğimiz OSB’miz, yatırımda, üretimde ve istihdamda her geçen gün cazip hale geliyor” dedi.

“ÖNEMLİ PROJELERİ HAYATA GEÇİRDİK”

OSB’de yaptıkları çalışmalar ve hayata geçirdikleri projeler hakkında bilgi veren Fidan, özetle şu bilgileri verdi:

“Etaplar arasında bağlantı yollarını hayata geçirdik. Çevre düzenlemeleri ve peyzaj çalışmalarını tamamladık. OSB’mizin itfaiye birimini kurduk. Sanayicimize büyük bir külfet olan elektrik kesintilerini en minimize hale getirdik. Elektrik dalgalanmalarının azaltılması için daha önce 13 km uzaklıkta olan indirici merkezi OSB’mizin içerisine aldık. 4. Etap’ın alt yapısı için ihaleyi yaptık çalışmalar hızla devam ediyor. OSB’mizin temel bir sorunu olan güvenlik hizmetini ve kamera sistemini hayata geçirdik. OSB’mizin ihtiyacı olan çok amaçlı konferans salonumuzun temelini attık. İdare binamızın bitişiğinde 700 kişilik modern ve çok amaçlı bir konferans salonunu kısa sürede tamamlamayı hedefliyoruz.   Sanayicilerimize ziyaret ve toplantılar yaparak sorunları tespit ve vakit kaybetmeksizin çözüm üretme gayretinde olduk.”

Diyarbakır OSB Başkanı Mustafa Fidan, son olarak İran’dan Türkiye’ye gelen ve İran tarafında kalan doğal gaz iletim hattında meydana gelen arıza nedeniyle tüm OSB’lerde yaşanan 3 günlük kısıtlamaya da değinerek, “Kuşkusuz bu kısıtlama ülke ekonomisine ve sanayi üretimine olumsuz bir yansıması oldu. Yatırımda, üretimde ve istihdamda büyük hedefi olan Diyarbakır OSB, tüm olumsuzluklara rağmen bölgenin cazibe merkezi olmaya devam edecektir” dedi.

Editör: TE Bilişim