Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından "Medeniyetler Kenti" olarak tescillenen Diyarbakır'da, restore edilerek 2015'te ziyarete açılan İçkale Müze Kompleksi'nde geçmişi 12 bin 400 yıl öncesine kadar uzanan eserler yer alıyor.
Müze Müdürlüğünce alınan kararla Hurrilerden Roma'ya, Selçuklu'dan Osmanlı'ya, İslamiyet'ten Hristiyanlığa kadar kentte hüküm süren farklı medeniyetleri ve inançları yansıtan 250 mezar taşı depolardan çıkarıldı.
Üzerlerinde farklı toplumsal statüleri ve meslekleri yansıtan figürler ile yazıların bulunduğu mezar taşları, restorasyon ve çözümlemeleri yapılarak tarihi alanda "Medeniyetler Mezarlığı" adıyla sergilenmeye başladı.
Müzede 2015'te 29 bin 270 olan eser sayısı, bugüne kadar süren yüzey araştırmaları, arkeolojik kazılar, vatandaşlardan satın alma ve kaçakçılıkla mücadele kapsamında elde edilen eserlerle 36 bin 352'ye yükseldi.
Diyarbakır Müze Müdür Vekili Müjdat Gizligöl, “Fiziki koşullardan dolayı sadece 1600 eseri sergiliyoruz. Bu güzel bahçemizde bazı özel eserlerimizi, özellikle büyük boyutlu taş eserlerimizi sergilemeyi düşündük.
Oldukça güzel, süslü ve her döneme ait mezar taşlarımız var. Bu kapsamda mezar taşı sergisi de yapmak istedik.
'Medeniyetler Mezarlığı' olarak adlandırdığımız sergide hemen hemen her medeniyete ve inanca ait mezar taşları yer alıyor. 250 mezar taşını sergiliyoruz.
Yaklaşık 2 bin yıl öncesine kadar Diyarbakır'da hüküm süren medeniyetlere ait mezar taşları var. Burada toplumsal statü ve farklı meslekleri yansıtan mezar taşlarını gördük.
Sergimizin en eski mezar taşı Saint George mezar lahiti. O da 1700 yıllık bir mezar" dedi.
Diyarbakır Turizm ve Tanıtma Derneği Başkanı Edip Paçal da İçkale Müze Kompleksi'nin turizm açısından muhteşem bir değere sahip olduğunu vurguladı.