Dünya Sağlık Örgütü (WHO), yayınladığı raporunda 2050 yılında 2,5 milyara yakın kişinin işitme sorunları yaşayacağı uyarısında bulundu.

Raporda, “hızlı bir şekilde işitme kaybının önlenme ve tedavi etmenin yoğunlaştırılması gerekliliğine” vurgu yapıldı.

WHO, “Bu insanların en az 700 milyonunun kulak ve işitme bakımına ve diğer rehabilitasyon hizmetlerine erişime ihtiyacı olacak” dedi.

İşitme üzerine hazırlanan bu ilk küresel raporda “Çocuklarda, işitme kaybının yaklaşık yüzde 60'ı kızamıkçık ve menenjit aşısı, annelik ve yenidoğum bakımının iyileştirilmesi veya orta kulak iltihabının erken teşhisi ve yönetimi ile önlenebilir” ifadeleri yer aldı.

Yetişkinlerde işitme kaybını önlemek için gürültüden korunma, kulağa zararlı ilaçların izlenmesi ve iyi hijyen uygulanması öneriliyor.

WHO Genel Müdürü TedrosAdhanomGhebreyesus, “Tedavi edilmeyen işitme kaybı, insanların iletişim kurma, ders çalışma ve geçimini sağlama becerileri üzerinde yıkıcı bir etkiye sahip olabilir. Ayrıca zihinsel sağlıkları ve ilişkilerini sürdürme yetenekleri üzerinde de etkisi olabilir” uyarısında bulundu.

Rapora göre bu soruna ilişkin açık bilgi yetersizliği ve sorunu yaşayanların damgalanması, “tedaviye erişimi sıklıkla sınırlıyor”.

WHO, “hayatın stratejik anlarında” tarama yapmanın gerekliliğinde ısrar ederken, kulak hastalıklarının çoğunun uygun bir tedavi ile iyileşebileceğini hatırlattı. Eğer işitme kaybı geri dönüşümsüz ise, yeniden eğitim, işitme aygıtları ve koklearimplantların “etkili” olacağı kaydediliyor. (AJANSLAR)

Editör: TE Bilişim