DİYARBAKIR - Sekiz yıl süren Irak-İran arasında Saddam Hüseyin'in emriyle Halepçe’ye yönelik 16 Mart 1988 tarihinde gerçekleştirilen kimyasal gaz saldırısında 6 bin 357 kişi hayatını kaybetti, 14 bin 765 kişi de ağır derecede yaralandı. Birçok ülkenin "soykırım" olarak kabul ettiği bu katliamın yıldönümünde birçok merkezde açıklamalar yapıldı.

 Diyarbakır’da HDP ve DBP il örgütleri katliamının yıldönümünde Yenişehir ilçesindeki Xezal Park’ta açıklama yaptı.  HDP Diyarbakır Milletvekili Semra Güzel, "33 yıl önce binlerce insanımız elma kokusuyla katledildi.  Buradan bir kez daha sesleniyoruz; Kürtler vardır, var olacaklar. Kürtlerin kimliklerini yok edemezsiniz. Katliamda yaşamlarını yitirenleri anıyoruz, onları unutturmayacağız" ifadelerini kullandı.

Katliamdan yaşamını yitirenlerin için Batman’da da anma düzenlendi. Anmada konuşan Milletvekili Rüştü Tiryaki, üzerinden bin yıl geçse Kürtlerin Halepçe’de yapılan katliamı unutmayacağını söyledi. Tiryaki, " Halepçe Kürtler için birlik olmanın gerekçesidir " diye konuştu.

Halepçe Katliamında yaşamını yitirenler için Şırnak’ın Cizre ilçesinde de anma düzenlendi. Programa HDP’li Milletvekili Nuran İmir’in de aralarında bulunduğu olduğu çok sayıda kişi katıldı. Yaptığı konuşmada katliamda yaşamını yitirenleri anan Nuran İmir, “Bizler Halepçe katliamını unutmadık ve unutmayacağız. Halepçe Katliamı'nın yaraları hala açık. Adalet arayışımız devam edecek" diye konuştu.  

“DAYÊ BÊHNA SÊVAN TÊ”

Diyarbakır Valisi Münir Karaloğlu da, 33 yıl önce Irak’ta Kürtlere yönelik Enfal ile başlayan Halepçe katliamının yıl dönüme nedeniyle sosyal medya hesabından paylaşımda bulundu. Türkçe ve Kürtçe attığı mesaj ile Halepçe katliamını kınayan Vali Karaloğlu, “İnsanlığın alnında kara leke, Halepçe. Halepçe Katliamı’nı; katliam emrini verenleri, elma kokulu ölümü icad edenleri tel’in ediyorum. “Dayêbêhnasêvantê…” diyen çocuklar başta olmak üzere, toprağa düşen bütün canlarımızın mekanları Cennet olsun” ifadelerini kullandı.

Editör: TE Bilişim