Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, "asrın felaketi" olarak nitelenen Maraş merkezli depremlerden etkilenen Diyarbakır'da vefat sayısının 414 olduğunu, 902 vatandaşın da yaralandığı söyledi.

Bakan Bozdağ, Diyarbakır Güvenlik ve Acil Durumlar Koordinasyon Merkezi’nde yaptığı açıklamada, Diyarbakır'daki deprem sonrası çalışmaların büyük bir koordinasyon içerisinde Vali ve diğer ilgili birimlerimle beraber yönetmek ve deprem sonrası yardım, enkaz kaldırma, diğer her türlü iş ve işlemleri yürütmek üzere hummalı bir çalışmayı ortaya koyduklarını söyledi.

Diyarbakır'da depremden sonra yapılan tespitlere göre şu ana kadar tespiti çerçevesinde 126 binanın yıkıldığını ve buradan 74 binanın acil binalar arasında olduğunu gördüklerini söyledi. Bu yıkık binalardan ise içinde insanın mukim olduğu 6 bina olduğunu belirten Bozdağ, "Bu binaların enkazları kaldırıldı ve enkaz altında olan her bir vatandaşımıza ulaşıldı. Baktığımızda Diyarbakır’ımızda toplam 912 yaralımızın bulunduğunu ve ayrıca 414 vefat eden insanımızın bulunduğunu görüyoruz. Diyarbakır’da kimliklendirme işlemlerinin de hepsi tamamlandı. Şu ana kadar kimliklendirme işlemi yapılamayan herhangi bir insanımız yoktur. Vefat eden her bir insanımız kendi yakınlarına doğru bilgi ve tespitler çerçevesinde teslim edilmiş ve defin işlemleri hepsinin tamamlanmıştır. Şu anda yakınım nedeniyle enkaz altında ya da kayıp diye Diyarbakır'da herhangi bir müracaat olmadığı gibi böyle bir iddia da kalmamıştır" dedi.

"Tespit çalışmaları 279 komisyon tarafından sürdürülüyor"

Diyarbakır'da hasar tespit çalışmalarının da hızla devam etmekte olduğunu hatırlatan Bakan Bozdağ, şöyle devam etti:

"Hasar tespit çalışmaları Diyarbakır merkezde bina bazında yüzde 57 oranında, dört büyük ilçeyi kastediyorum ve bağımsız bölüm ve yani daire başında ise yüzde 87 oranında tamamlandığını ifade edebilirim. Kısa bir süre içerisinde Diyarbakır’ımızın bütün ilçe ve köyleri dahil bütün konut stokunu elden geçirerek hasar tespit çalışmalarını tamamlayacağımızı ifade etmek isterim.

Çalışmalar çerçevesinde şu ana kadar Diyarbakır'da yıkık 126 bina, 599 bağımsız bölüm, acil yıkılacak 74 bina, 519 bölüm, ağır hasarlı 959 bina, bağımsız bölüm olarak 7 bin 341 bağımsız bölüm, orta hasarlı bin 196 bina ve bağımsız bölüm olarak 12 bin 546 daire, az hasarlı bağımsız bina 12 bin 268, tabii bağımsız bölüm sayısı ise 113 bin 604, hasarsız 31 bin 354 bina ve bağımsız bölüm olarak da 236 bin 097 olduğunu ifade edebiliriz.

Şu ana kadar toplamda acil ağır hasarlı ve yıkılmış bina ve bağımsız bölüm sayısına baktığımızda toplamda bin 159 bina ve 8 bin 459 bağımsız bölüm olduğunu görüyoruz. Hasar tespit çalışmaları, Diyarbakır'ımızda 279 komisyon tarafından hızla sürdürülmektedir."

"200 bin kişiyi ağırladık"

Barınmayla ilgili de Diyarbakır'da yaşanan sorunları süratle müdahale edildiğinin kaydeden Bozdağ, ilk etapta 200 bin kişiyi ağırladıklarını, bu rakamın daha sonra 10 bin 654’e düştüğünü ifade etti.

Soruşturmalarla ilgili sürece değinen Bozdağ, "Bütün illerde olduğu gibi Diyarbakır ilimizde de soruşturmalar büyük bir titizlikle hukuka uygun bir biçimde yürütülmektedir. Her yerdeki soruşturmalar usul ve yasalara uygun yürütülmektedir. Zaman zaman kamuoyunda farklı değerlendirme yapılmakta. Bunların kimi bilgisizlikten, kimi de maalesef kötü niyetten kaynaklıdır. Bilgisizlikten olanlara fazlaca bir şey söylemek istemem. Doğrusu söylemeyi de doğru görmem. Ama gerçekten art niyetle, manipüle etmek ve toplumu farklı şekilde algılarla bir tarafa yönetmek isteyenleri bir kez daha kınadığımı ifade etmek isterim. Soruşturmaların nasıl yapılacağı yasalarımızda bellidir. Cumhuriyet Başsavcılıklarımız yasalarımızdaki usul ve esaslara göre bu soruşturmaları titizlikle yürütmektedir" ifadelerine yer verdi.

Şu anda Diyarbakır'da kentte 675 konteynerin planlaması olduğunu belirten Bakan Bozdağ, sözlerini şöyle tamamladı:

"Çadır kentte de 2 bin 200 çadır kent planlamıştık ama ihtiyaca göre biz bunu biraz da çadır kentlerin alanını genişleterek 2 bine düşürdük ve bunlar da ayrıca ihtiyaca binaen hazır halde tutulmaktadır.

(İHA)

Editör: TE Bilişim