Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV), feshedilen İstanbul Sözleşmesi’nin önemini vurgulamak amaçlayan “İstanbul Sözleşmesi'nden vazgeçmiyoruz. Sözleşme bizim için yürürlüktedir, uygulayın" sloganıyla infografik ve video çalışması hazırladı. Yapılan çalışmaya göre, Türkiye'de son 10 yılda en az 2 bin 727 kadın cinsiyet ayrımcılığına dayalı şiddet nedeniyle hayatını kaybetti.

 Çalışmaya göre, 2020 yılında 185 kadın eşi, eski eşi, erkek arkadaşı ve nişanlısı tarafından katledildi. Aynı yıl, 265 çocuk istismar edildi, 96 kadın tecavüze maruz bırakıldı, 818 kadın seks işçiliğine zorlandı, 284 kadın öldürüldü ve 255 kadının ölümü şüpheli bulundu.

 Katledilen her 10 kadından 5'i ev içi şiddet sonucu yaşamını yitirdi, hayatını kaybeden her 5 kadından biri ayrılmak istediği için katledildi.

Çalışmaya göre, 2021'in ilk 4 ayında ise 108 kadın katledildi ve 74 kadının ölümü şüpheli bulundu.

Son 10 ayda İstanbul Sözleşmesi eylemleriyle ilgili 75 kişinin kötü muamele ve işkence ile gözaltına alındığı belirtilen çalışmada, 4 kişinin polis müdahalesi nedeniyle yaralandığı, 8 eyleme müdahale edildiği, 2 eylemin engellendiği aktarıldı.

 Çalışmada ayrıca, 2 siyasi partinin Artvin ve Edirne'de binalarına astıkları "İstanbul Sözleşmesi Yaşatır" pankartlarının polis tarafından indirildiği, Denizli'de İstanbul Sözleşmesi'nden çekilme kararına karşı yapılan eylemde 4 mültecinin "kamu düzenini bozmak" iddiasıyla gözaltına alındığı ve haklarında sınır dışı etme kararı alındığına yer verildi. (AJANSLAR)

Editör: TE Bilişim