Haber Fuat Bulut

Diyarbakır Organize Sanayi Bölgesi Başkanı Mustafa Fidan, Diyarbakır Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Alican Ebedinoğlu, Doğu Güneydoğu Sanayici ve İş insanları Dernekleri Federasyonu Başkanı Aziz Özkılıç, Diyarbakır Sanayici ve İş İnsanları Derneği Başkanı Burç Baysal ve Diyarbakır Ticaret Borsası Başkanı Engin Yeşil hükümetin açıkladığı 17 günlük tam kapanma kararını değerlendirdi.

Diyarbakır Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Fidan, istihdamın ana lokomotofi olan sanayiciler başta olmak üzere kentteki iş camiasının bu süreçten olumsuz yönde etkilediğini belirterek, 17 günlük tam kapanma tedbirini, pandemiyi frenletme adına olumlu bulduklarını söyledi.

“TAM KAPANMAYI OLUMLU BULUYORUZ, ANCAK…”

OSB Başkanı Fidan, şunları söyledi: “İnsan sağlığı önceliklidir ve bu konuda atılacak her adımın yanında olduğumuzu belirtmek istiyoruz. Diğer yandan pandemiyle mücadele ederken, alınan tedbirlerin yarattığı sorunları asgariye indirmek ve yaratacağı yeni sorunların önüne geçmek için de bazı tedbirlerin alınması gerekmektedir. Bilindiği üzere ülkemizde ilk vakanın resmi olarak açıklandığı 11 Mart 2020 tarihinden günümüze çeşitli dönemlerde belirli aralıklarla zorunlu mal ve hizmet alanları dışında kısmı kapanmalar uygulandı.

Alınan tedbirlerin doğal sonucu olarak işletmeler, faaliyetlerini sınırlamak zorunda kaldı ve finans sorunları başladı. Hükümetimiz, bu sorunları çözmek amacıyla geçmişte kredi/borç erteleme, ek kredi imkânları, vergi borçlarının ötelenmesi, kısa çalışma ödeneği, kira desteği gibi desteklerle özel sektörü kısmi olsa da rahatlattı.

29 Nisan’dan itibaren uygulanacak 17 günlük tam kapanma kararı ile ticari yaşam bir kez daha durma noktasına gelecek ve ülke ekonomisi doğal olarak büyük bir daralmaya girecektir.  Tam kapanma kara ile birlikte geçen yıldan bu yana zor süreçler yaşayan sanayicilerimiz, salgınla mücadelenin ekonomi ayağında kamusal desteklerin bir an evvel açıklanmasını beklemektedir.”

SANAYİCİLERİN TALEPLERİNİ SIRALADI

OSB Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Fidan da, sanayicilerin taleplerini şöyle sıraladı:

“1-Tam kapanma döneminde ‘Kapanma Desteği’ ekonomik paketi devreye sokulmalıdır.

2-Bu paket kapsamında şirketlere mali yardım ve kira yardımının yanı sıra yerel ekonomiye desteği içerecek bir mali destek verilmelidir.

3-Mali destek kapsamında tüm Vergi-SGK ödemeleri, bankalardaki kredi ve kredi kartı borçları, en az 3 ay faizsiz ötelenmesi ve ertelenmelidir.

4-KGF Destekli, düşük faizli kredi desteğinin sağlanması

5-Mayıs ayı vadeli çek ve senetlerin 30 Haziran 2021 tarihine kadar ertelenmelidir.

6-213 sayılı Vergi Usul Kanunu 13. Maddesine göre mücbir sebep ilan edilerek tüm beyan, bildirim ve ödemelerin Ekim 2021 tarihine kadar ertelenmesi,

7-Düşük faizli çek ve senet ödeme kredi imkânları sağlanmalıdır.”

DESOB BAŞKANI: ZİNCİR MARKETLERİN KAPANMAMASI BİR ZULÜMDÜR

Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu (TESK) Yönetim Kurulu Üyesi ve Diyarbakır Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (DESOB) Başkanı Alican Ebedinoğlu, pandemiye karşı tam kapanma sürecinde lokanta, pastane, beyaz, ayakkabıcı gibi küçük esnafların kepenk açamayacağına dikkat çekerek, yasaklardan büyük zincir marketlerin muaf tutulmasına sert tepki gösterdi.

Diyarbakır’da 42 meslek odasının çatı örgütü olan ve 63 bin üyesi ile kentin en büyük STK’sı olan DESOB’un Başkanı Alican Ebedinoğlu, hükümetin pandemiye karşı aldığı tedbirleri değerlendirdi. Tedbirler kapsamında konfeksiyoncu, ayakkabıcı, oto parçacı, beyaz eşya, elektronik, lokanta, pastahene, zücaciye gibi işletmelerin kapalı olacağına dikkat çeken Ebedioğlu, “Bu işletmeler kapalı kalacak öte yandan 53sektörün ürünlerini satan zincir marketler açık olacak. Bu esnafa zulümdür. Bu süreçte zincir marketlerin tamamı kapalı olmalı” dedi.

“EKONOMİK DESTEK OLMAZSA SOSYAL SORUNLAR ARTACAK”

Ülke olarak zor bir süreçten geçildiğini ifade eden Ebedinoğlu, şöyle devam etti: “Evet zor bir süreçten geçiyoruz ancak sağlımız her şeyin üstündedir. Alınan kararlar zorunlu olsa da esnafın tükenmemesi adına gerekli desteklerin verilmesi gerekmektedir. Aksi taktirdepandeminin tahribatından daha ağır sosyal sorunlarla karşı karşıya kalacağımız gerçeğini unutmamalıyız. Tam kapanmada, ‘Ekonomik Destek’ olmazsa olmazdır. Bu sebeple ilk mesai gününde; biriken çekler, krediler, faturalar, kiralar, Bağkur, SGK prim borçları, krediler, kredi kartları, faturalar ertelenmeli; çekler ve işletme giderleri gibi vs. için faizsiz kredi verilmelidir.”

DOGÜNSİFED BAŞKANI: KGF KREDİ SİSTEMİ AKTİF HALE GETİRİLMELİ

Doğu Güneydoğu Sanayici ve İş insanları Dernekleri Federasyonu (DOGÜNSİFED) Başkanı Aziz Özkılıç, tam kapanma tedbirlerine karşı esnaf ve iş camiasının nefes alabilmesi için KGF kredi sisteminin aktif hale gelmesini ve bütün vergilerin 6 ay süreyle ertelenmesini istedi. Özkılıç, koronavirüspandemisine karşı hükümetin aldığı tam kapanma kararına karşı esnaf ve iş camiasının desteklenmesi gerektiğini ifade etti. Özkılıç, “Pandemiden dolayı iş dünyasının bütün kesimleri zor bir süreçten geçiyor. Geçmişte de olduğu gibi reel sektörü destekleyecek finansal araçların devreye konulması lazım. Bütün sektörleri kapsayacak şekilde KGF kredi sistemi aktif hale getirilsin ve bütün vergiler 6 ay ötelensin” dedi.

DİSİAD BAŞKANI: İŞLETMELER KAPANMA TEHLİKESİYLE KARŞI KARŞIYA

DİSİAD Başkanı Burç Baysal tarafından tam kapanma sürecine ilişkin yapılan açıklamada ise, “Bakanlar Kurulu toplantısı sonrası yapılan açıklamalardan çıkan tablo ne mevcut ticaret ve üretim işletmeleri için her hangi bir önlem alınmadığını göstermektedir” denildi. Tam kapanma sürecinde ilgili işletmelerin büyük çoğunluğunun kapanma tehlikesiyle karşı karşıya olmasına rağmen, yasal sorumluluklarının halen devam ettiği hatırlatılarak,  önlem-destek paketinin devreye sokulması gerektiği vurgusu yapıldı. Tam kapanma sürecinde alınacak önlemler şu şekilde sıralandı:

“Çalışan ücretlilerin maaş vergi ve SGK ödemelerinin ileri bir tarihe ötelenmesi, Mayıs ayında tahakkuk edecek aynı ödemelerin hazine tarafından karşılanması, Finans kuruluşlarına olan ödemelerin yasal zemin içinde ertelenmesinin sağlanması, Uygulanacak kapanmada küçük ve orta ölçekli işletmelere pozitif ayrımcılık yapılması.”

 “Tam kapanma sürecindeki firmalarımızın ödemelerinin ertelenmesi ve desteklenmesi konusunda oda ve borsalarımızdan gelen talepler ile birlikteTOBB Başkanımız M.RifatHisarcıklıoğlu hükümet nezdinde gerekli girişimleri başlatmıştır” diyen Diyarbakır Ticaret Borsası Başkanı ve TOBB yönetim kurulu üyesi Engin yeşil,“Tam kapanma  sürecinde faaliyetleri durdurulan firmalarımızın, tüccarlarımızın ve esnaflarımızın borçlarının ertelenmesi ve desteklenmesi  gerekiyor. Önümüzdeki süreçte faaliyetleri durdurulan firmalarımız, tüccarlarımız ve esnaflarımız SGK vergi, çek-senet gibi borçlarını ödemekte zorlanacaktır. Sosyal refahı korumamız ve ticaret hayatının sağlıklı bir şekilde devam edebilmesi için ilave desteklerin hayata geçirilmesi işletmelerin daha hızlı toparlanmasını sağlayacaktır” dedi.

Editör: TE Bilişim