DİYARBAKIR - Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kadın Meclisi, "Kadın Yoksulluğuna Hayır" buluşmaları kapsamında Adana’da kadınlarla bir araya geldi. HDP Kadın Meclisi Sözcüsü Ayşe Acar Başaran, Milletvekilleri Tülay Hatimoğulları ve Fatma Kurtulan, Ekoloji Komisyonu Eşsözcüsü Menekşe Kızıldere, HDP Kadın Meclisi üyesi Seher Kadiroğlu, HDP Adana İl Eşbaşkanı Gülseren Tural ile HDP Karataş İlçe Eşbaşkanı Suzan Yıldırım'ından oluşan heyet, Karataş ilçesinde biber tarlasında çalışan kadınları ziyaret ederek, sorunlarını dinledi.

 'Saatlerce çalışıyoruz'

 Yaşadıkları sorunları anlatan kadınlar, zor şartlar altında çalıştıklarını belirterek, emeklerinin karşılığını alamadığını söyledi. Sabah saat 05.00’te kalkıp tarlaya geldiklerini, akşama kadar çalıştıklarını belirten kadınlar, "Kızgın güneş altında saatlerce biber topluyoruz. Topladığımız biberleri kasalarla taşıyoruz. Adana sıcağında çalışmak zor. Günlük aldığımız ücret ise 85 TL. Bu ücret ile kaldığımız çadırların su, elektrik ücretini, kendi zorunlu ihtiyaçlarımızı karşılayınca elde avuçta bir şey kalmıyor. 85 TL ile bu ekonomik zorluk içinde yaşamı sürdürmek zordan kalmak çok imkansız. Emeğimizin karşılığını alamıyoruz” diyerek, yaşadıkları sorunları paylaştı.

 Kaldıkları çadırların yaşam için uygun olmadığını aktaran kadınlar, “Bu sıcakta çadırlarda kalmak çok zor. Sıcak ve nemli hava çadırda nefes almamızı imkansız kılıyor. Kliması olan, olmayan var. Hijyenden uzak oluşu ise cabası. Çamaşır makinası, bulaşık makinası yok. Koca nüfusun temizliğini kol gücüyle yapılıyor. Kadın işçi olmak çok zor. En belirgin zorluğu da hem tarla da hem de evde çalışmak zorunda olmak. Tarlada çalıştığımız yetmiyormuş gibi, çadırın temizliği, yemek, bulaşık gibi işleri de yapmak zorunda kalıyoruz. Kadınların iş yükü her yerde fazla. Erkekler gibi yalnızca tarlada çalışamıyoruz. İşimiz her zaman daha yorucu ve yıpratıcı” ifadelerini kullandı.

 Heyet, kadın emeğinin iktidar tarafından yok sayıldığını, görmezden gelindiğini söyleyerek, kadınların sorunlarını tüm alanda dile getirip, çözüm olacaklarını vurguladı.

 Heyet gün içinde Seyhan ilçesine bağlı Şakirpaşa ve Dağlıoğlu Mahallelerinde kadınlarla bir araya gelecek. (M.A)

Editör: TE Bilişim