Türkiye’de Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı ortaokullarda 2022-2023 eğitim ve öğretim yılında okutulacak seçmeli dersleri tercih süreci 3 Ocak 2022'de başladı.

Öğrencilerin tercih ettikleri dersleri 21 Ocak 2022'ye kadar okul müdürlüklerine bildirmesi gerekiyor.

Yaşayan Diller ve Lehçeler (5, 6, 7 ve 8. sınıflar) dersi kapsamında, Kürtçenin Kurmancî ve Zazaki lehçelerinde dersler okutuluyor.

Partilerin yanı sıra kurum, kuruluş ve dernekler de orta okullardaki seçmeli dersler için “Kürtçeyi seçin” çağrısı yapıyor.

“Zoraki olarak ‘sen anadilini öğreneceksin’ şeklinde olmamalı”

Konu hakkında konuşan Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Diyarbakır İl Başkanı Gönül Özel, Kürtçe seçmeli derslerin seçiminin çocuk ve velilere bırakılması gerektiğini söyledi:

“Seçmeli derslere genel olarak baktığımız zaman çocuğun yeteneğine göre olmalıdır. Bir zorunluluk olmamalı. Çocuk yeteneğini geliştirecek, kendini sosyal açılardan geliştirecek konularda dersleri seçmeli.

Kürtçe konusunda da dil zenginliktir, çocuk kendi anadilini öğrenmeli, Kürtçe bir anadildir, ama bunu yine zorunlu olarak ‘ille bunu seçeceksin’ değil, çocuğa ve veliye bırakılmalı. Veli istiyorsa evet, çocuk istiyorsa evet. Ama istemiyorsa, zoraki olarak sen anadilini öğreneceksin ya da Kürtçeyi seçeceksin olmamalı. Bu sadece Kürtçe için değil, genel olarak hiçbir şeyde bu şekilde dayatma olmamalı. Ama dil zenginliktir, her çocuk kendi anadilini öğrenmelidir.”

“Kürtçe eğitim dili olmalıdır”

Gelecek Partisi Diyarbakır İl Başkanı Aydın Altaç ise verdiği demeçte “Kürtçe eğitim dili olmalıdır. Kürt çocukların okullarda kendi anadilleri olan Kürtçe’de eğitim öğretim görmelidir. Hem Kurmanci hem de Zazaki kadim dillerdir, bu bölge halkının dilleridir. Türkiye Cumhuriyeti, vatandaşlarının bu dili öğrenmesi için önünü açmalıdır. Sadece seçmeli bir dersle değil, bu çok önemli bir şey değil. Kürtçe, Kurmanci veya Zazaki eğitim dili olursa bu sorun ortadan kalkacaktır” ifadelerini kullandı.

“Yasal bir zemin oluşturulmalı”

Kürtçe eğitim için yasal zemine dikkat çeken DEVA Partisi Diyarbakır İl Başkanı Cihan Ülsen ise şöyle konuştu:

“Bu seçmeli dersler Kürtçe için yeterli değil. Yeterli olmamasına rağmen mevcut koşullarda yine de bu imkanı zorlamak lazım. Çünkü bu imkanı zorlamazsak yarın Kürtçenin hem üniversitelerde eğitim olması  hem de anadilde eğitim talebinin sümen altı olması gibi bir durum söz konusu olur. Ama bunu yüksek sesle dile getirmek lazım. Yasal bir şarta bağlamadan bu durumu yaratan iktidarın samimi olmadığını düşünüyorum. Yasal bir zemin oluşturulmalı. Kürtçenin eğitim modeliyle şekillendirilmesi gerekir.

Yine de bu imkan kullanılmalı, biz sosyal medya üzerinden yaptığımız çağrılarda seçmeli ders olarak Kürtçe seçilmesi çağrısını yineledik. Ama dediğim gibi Kürtçe üzerindeki baskıları ortadan kaldıran bir durum değil. Anadilde eğitime ilişkin bir müfredatın oluşturulması gerekiyor. İlkokuldan üniversiteye kadar bütün süreçlerin ayrıntılı olarak hazırlanması gerekiyor.”

Editör: TE Bilişim