DİYARBAKIR -  TÜİK Haziran ayı enflasyonunu 78,6 olarak açıklarken, Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG) ise Haziran ayı enflasyonun yüzde 175,5 olduğunu duyurdu. Yaşanan hayat pahalılığını değerlendiren Diyarbakırlılar, en son asgari ücrete yapılan zamların da eridiğini ve şartların sürekli değiştiğini ifade etti.

Mustafa Esen adlı yurttaş, “Herkes de geçim sıkıntısı yaşıyor. İnsanlar ne yiyeceğini ne içeceğini alabiliyor. Bir bereketsizlik, sıkıntı var ülkede. Bunun çözülmesi lazım. Önceden insanlar 3-4 evi geçindiriyordu ama şimdi bırak asgari ücreti, insanlar 10 bin lira bile alsalar kendilerine yetmiyor” dedi.

Hevsel Bahçeleri’nde organik otları toplayarak geçimini sağlayan Melek Özdemir, eşinin yaşamını yitirdiğini, kendisinin ise altı çocuğu ile birlikte yaşamaya tutunduğunu belirtti. Özdemir, “Saat 09.00’dan bu yana dolaşıyorum ama iş yok. Sabahtan beridir kaç yer dolaştım, 10 tane yeşillik satamadım. Her şey çok pahalı olmuş, insanlar bir şey alamıyor. Bir maaş 5 bin lira olmuş ama bir yağda 200 lirayı geçiyor. Bir tüp 300 lira, un 600 lira. İnsan bu fiyatlarla nasıl geçinsin? Çareyi biz kendimiz bulmalıyız” dedi.

Emekli maaşı ile geçinen Recep Bünür, maaşlarının yetersiz olduğuna dikkati çekerek, “Emekli olan ne ister, emekli olduktan sonra biraz rahat yaşamak ister. Ama yok. Eskiden çocukları düşünürdük, şimdi çocukların çocuklarını düşünüyoruz. Ev kiraları almış başını gitmiş. Ne yaşayabiliyoruz ne de ölüyoruz, ortada gelip gidiyoruz” diye belirtti.

 Hüseyin Çalış ise, 82 yıllık ömründe böyle bir pahalılık görmediğini kaydederek, “Ne söylersen pahalıdır. Kimsenin durumu iyi değil. Kimin yüzünden böyle olduğunu hepimiz biliyoruz. Sebep başımızdakidir. Ben değişmesini istiyorum, elimden gelseydi, ben şimdi değiştirirdim" dedi.

 En son asgari ücrete yapılan zamların da erdiğini aktaran Talip Dal, “Şartlar sürekli değişiyor. Çok zor. Ben 15 yıldır çalışıyorum, kredi kartımın eksisindeyim. Üzümün bile kilosu 20 liradan aşağı yok. Ben eskiden 100 lira ile pazara gittiğimde; sebzemi meyvemi her şeyimi alıyordum. Şimdi 100 liraya iki kilo meyve alamıyorum. Enflasyon yükseliyor, maaş artıyor. Bir iki ay sonra verdiği zam sabun köpüğü gibi eriyip gidiyor. Mayıs’ın 10’unda yüzde 45 zam aldım şu anda o yüzde 45 sıfıra indi. Hiçbir şey yerinde kalmadı. Çünkü tüketilmiş şeylerin değeri arttı” diye konuştu. (M.A)

Editör: TE Bilişim