Diyarbakır İstasyon Meydanı’nda düzenlenen 8 Mart Dünya Kadınlar Günü mitingi gerçekleşti.Mitinge, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kadın Meclisi ve Genç Kadın Meclisi, İlerici Kadınlar Meclisi, Kadın Akademisi ile çok sayıda kadın örgütü temsilcisi, HDP Diyarbakır milletvekilleri Remziye Tosun, Semra Güzel, Dersim Dağ, Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), Türk Mimar ve Mühendisler Odaları Birliği (TMMOB), Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) ve Türkiye İşçi Partisi (TİP) üyesi yüzlerce kadın katıldı.

 İstasyon Meydanı’nın birçok noktasına “Eşit ve özgür bir yaşam için hayatlarımıza sahip çıkıyoruz”, “İstanbul Sözleşmesi yaşatır”, “Doğanın ve kadının özgürlüğü için ekolojik yaşamı savunuyoruz” ve “Kadın tutsaklar için kadınlar için adalet” yazılı pankartlar asıldı.

İstasyon Meydanı’na çıkan Akkoyunlu ve İstasyon caddelerindeki tüm girişler polis bariyerleriyle kapatıldı. Alanın dört farklı kontrol noktasında zırhlı araçlarla güvenlik önlemleri alan yüzlerce polis, alana giriş yapmak isteyenlerden Hayat Eve Sığar (HES) kodu istedi.

Mitingde Dünya Kadın Yürüyüşü’nün mitinge gönderdiği mesaj okundu. Mücadele vurgusunun yapıldığı mesajda, şu ifadeler yer aldı: “Derinleşen neoliberalizm kadınların halkları ve gezegeni yaşamını kırılganlaştırırken kovid-19 pandemisi bu sistemin eşitsizliklerini ve tuzaklarını apaçık ortaya koymuştur. Hayatı savunmanın aciliyeti bizim yıllardır savunduğumuz şeyin bütün çıplaklığıyla ortaya koymuştur. Bu sistemi yıkmak acil ihtiyaçtır. Mücadelemiz enternasyonalist bir mücadeledir. Öz örgütlüklerimiz feminist taban dayanışmasını kendi topraklarımızdaki günlük eylemliklerimiz yoluyla gerçekleştirmektedir. Birleşik bir şekilde yürüyor ve hikâyelerimizi yeniden yazıyoruz. Feminizmimiz feminist ekonomiyi, ekonomiyi, dayanışmayı, karşılıklı ilişkilenmeyi, bağımsızlığı, özerkliği ve halk iktidarını ifşa ediyoruz. Dünyanın her yerinde 8 Mart’ta ve yılın her gününde sömürülen ve hiyerarşilerden arınmış bir dünya için mücadele ediyoruz. Yaşamak için direniyor dönüştürmek için yürüyoruz.”

KADINLAR HALAYA DURDU

 Devam eden mitingde sahne alan Sur Govend Grubu halayları ve sanatçı Halime Kırık şarkılarıyla kadınlar coştu. Halaya duran kadınlar, “Kadın yaşam özgürlük” sloganları attı.

Mitingde konuşan DBP Eş Genel Başkanı Saliha Aydeniz ise, “Sevgili kadınlar, genç kadınlar, analar, emekçi kadınlar, alanı dolduran bütün kadınlara selamlar olsun. Dünyayı değiştirecek olan kadınlar, enerjinizi bugün bütün dünya izliyor. Diyarbakır’dan, Van’dan, İstanbul’dan izliyor. Buradan Kürt kadınları olarak, kazanımlarımızı korumak için Türkiyeli kadınlarla yan yana geleceğimizi, beraber kurtulacağımızı vurgulamak istiyorum. Bugün bütün alanları doldurarak, karşı özgürlüğü, isyanımızı büyüteceğimizi yeniden yeniden söylemek istiyoruz. Kadın katliamlarına karşı, yok saymaya karşı, mücadele etmeye devam edeceğiz. Her günü 8 Mart yapmaya var mısınız? Her gün 8 Mart’ı yaratanları anmak için mücadele edeceğimizi buradan bütün dünyaya duyuralım. Kadınlar var oldukça, faşizm kurumsallaşamayacak. Her gününüz 8 Mart olsun.”

Editör: TE Bilişim