DİYARBAKIR - “Emek Kampanyası”nı başlatan Kürdistan Komünist Partisi üyeleri, gazetemize yaptıkları ziyarette kampanyalarını değerlendirdiler ve herkesin kendilerine destek olması için çağrıda bulundular.

Bir süre önce '6 Saatlik İş-Herkese İş' “Emek Kampanyası”nı başlatarak dikkatleri üzerine çeken Kürdistan Komünist Partisi’nin (KKP),  Merkez Yürütme Kurulu Üyesi Ali Gökkaya, Yenişehir İlçe Başkanı Kendal Şimşek ve Parti Üyesi Eyüp Yalur gazetemize nezaket ziyaretinde bulunarak İmtiyaz Sahibi Hüsnü Pervane ve gazete çalışanları ile bir araya geldi.

Sıcak bir sohbet ortamında geçen ziyarette KKP MYK Üyesi Ali Gökkaya, başlatmış oldukları Emek Kampanyası’nın yerel medyada yer almasının kendilerini mutlu ettiklerini dile getirerek, teşekkür mahiyetinde ziyarette bulunduklarını söyledi. Gökkaya, Emek Kampanyası'nın hem kamuoyunun hem de basının sahiplenmesinin kendileri açsında çok kıymetli olduğunu söyledi.

Kürdistani bir parti ve anlayış olarak ulusal özgürlüğün kendileri için çok önemli olduğunu belirten Gökkan, “Herkesin kendi kimliğiyle onurlu bir şekilde yaşaması lazım. Hiç kimse aç yatmasın ve sömürülmesin. Biz ulusal ve toplumsal mücadele biçimiyle bu meselelerle yaklaşıyoruz. Güney kampanyamızın ekseninde bu var” diye belirtti.

'HER KES ALTI SAAT ÇALIŞSIN AMA MAAŞLAR DÜŞMESİN'

Kampanyalarının sloganı olan “6 saatlik iş her kese iş” başlığına değinen Gökkan, kampanyayı oluşturma serüvenlerine de şöyle değindi:

“Bu sloganı kendi içimizde çok tartıştık. İşçi, emekçi kardeşlerimiz bizlere karşı çıkarlar mı diye kaygılarımız da olmadı değil. Hele ki yoksulluğun yoğun olduğu böylesi bir süreçte insanlar daha çok çalışmak isterken,sendikalar toplu sözleşmelerinde primli vardiye sistemi ile uzun çalışma saatlerini korurken, biz niye altı saati esas alıyoruz. Amacımız şuydu, her kes altı saat çalışsın ama maaşlar düşmesin. Yani ne kadar çalışma o kadar maaş değil. Her kes altı saat çalışsın ama kimse işsiz kalmasın. Günümüz kapitalist toplumda iş veren işi kutsallaştırıyor, öyle ki, Japonya’da iş veren işçiye diyor ki, “bir saatte bir araba çıkar 500 TL maaşına ek zam yapayım” yani ne kadar üretirsen o kadar pirim diyor. İşçi sınıfı orada aşırı çalıştığı için hastalandı. En çok iş intiharları da orada yaşanıyor. Bu tablo bizlere gösteriyor ki yoksulluğun çaresi uzun çalışma saatlerinde değil. Bu nedenle herkes altı saat çalışsın sloganını savunuyoruz” dedi.

'UCUZ İŞ GÜCÜ ARTTI'

Bölgede en önemli sorunlardan bir tanesi de kayıtsız işçi çalıştırmak olduğuna dikkat çeken Gökkan, “Suriye’deki savaştan kaynaklı buraya büyük bir göç yığını var, yine Afganistan ve diğer ülkelerden de buraya gelen çok sayıda mülteci var. Bu da ucuz iş gücünü arttırdı ve çok sayıda kayıt dışı çalışma oranı bölgede yükseldi. Bu durumun her duyarlı kesimin ele alması lazım. Özellikle basın bu konuyu sürekli gündeme getirip kamuoyu oluşturması lazım” seslenişinde bulundu.

Kürt sorununa da değinen Gökkan, devletin bölgeye güvenlik meselesi anlayışıyla baktığını belirtti. Gökkan, devletin bölgede istihdamı artırmak yerine kalekol ve cezaevi inşa ettiğini de söyledi.

PERVANE: BİR ÇÖZÜMSÜZLÜK SİLSİLESİ YAŞANIYOR

Yaşanan sorunların bölge halkı olarak kendilerini de etkilediğini belirten gazetemizin İmtiyaz Sahibi Hüsnü Pervane de,  uzun yıllardan beri var olan sorunların çözümsüzlüğü hak ve hukuk sorunlarını derinleştirdiğini belirtti. Bir çözümsüzlük silsilesinin yaşandığına vurgu yapan Pervane, sadece bölgede değil Türkiye’nin genelinde, işsizliğin, yoksulluğun, özgürlüğün, hak, adalet ve hürriyetin bir sorun olmaktan çıkmasını, özgür ve adilane bir toplumun inşasını temenni ettiklerin belirterek, ziyaretten dolayı teşekkür etti.

Ziyaretten sonra kampanyalarını tanıtan broşürleri takdim eden Gökkan, herkesten destek beklediklerini söyledi.

Kampanyayı tanıtan broşürlerde, ekonomiden kaynaklı yaşanan toplumsal sorunlara dikkat çekiliyor.

Editör: TE Bilişim