Demokratik Toplum Kongresi’ne (DTK) yönelik soruşturma kapsamında hakkında dava açılan İnsan Hakları Derneği (İHD) Merkez Yürütme Kurulu Üyesi ve derneği Diyarbakır Şubesi eski Başkanı Raci Bilici'ye “örgüt üyeliği” iddiasıyla verilen 6 yıl 3 ay hapis cezasının İstinaf Mahkemesi'nce bozulması üzerine dava yeniden görüldü.

 Diyarbakır Bölge Adliyesi 2'nci Ceza Dairesi, 21 Aralık 2020 tarihinde incelediği dosyada “Bilici'nin DTK içerisinde herhangi bir üyeliğinin bulunmadığı, İHD Diyarbakır Şube Başkanı olarak katıldığı programlarda konuşma yapması şeklinde gerçekleşen sivil toplum örgütü faaliyeti olarak ortaya konan eylem ve faaliyetlerinin örgütsel amaçla gerçekleştiğine dair delillerin ortaya çıkarılmaksızın, katıldığı yasadışı eylem olup olmadığı ve kod adı kullanıp kullanmadığı hususunda gerekli araştırmalar yapılmadan hüküm kurulmasının yasaya aykırı olması nedeniyle” kararı bozdu.

 CEZA İSTEMİYLE MÜTALAA

 İstinaf Mahkemesi'nin bozma kararının ardından dava Diyarbakır 5'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü.

 Cumhuriyet Savcısı, duruşmada Bilici'nin "Kürdistan'ın bir nevi kurucu meclisi olarak kabul edilen DTK içerisinde üye olarak aktif şekilde bulunduğunu, örgütün hiyerarşisi içinde bulunduğunu, örgütün gayesi doğrultusunda bilerek isteyerek süreklilik, çeşitlilik ve yoğunluk arz eden eylemlerde bulunduğunu, bu şekilde üzerine atılı suçu işlediğini" savunarak, "örgüt üyesi olmak" iddiasıyla cezalandırılmasını istedi.

 BERAAT TALEBİ

 Raci Bilici ise yaptığı savunmada herhangi bir illegal yapı ile bağlantısının olmadığını belirterek, beraatını talep etti.

 Avukatı Serdar Çelebi de İstinaf Mahkemesi'nin bozma kararına işaret ederek, mütalaa ile karar arasında çelişki olduğunu söyledi. Çelebi, "Mütalaa cezalandırma gerekçesini üyelik olarak göstermektedir. Müvekkilimin DTK ile bağlantısı yoktur" diyerek, beraat talebinde bulundu.

 'ALEYHE BİR HUSUS BULUNMUYOR'

 Bilici'nin diğer avukatı Barış Yavuz da, İstinaf'ın bozma kararında 4 temel kriter belirlediğini söyleyerek, "Bunlar sivil toplum örgütünde faaliyet yürütülen sanığın silahlı terör örgütü üyesi olup kod adı almış mıdır, eylemlere katılmış mıdır. Mahkemeniz 9.02.2021 tarihli tensip zaptı ara kararı ile bu kriterleri de emniyete sormuştur. Gelen yazı cevaplarından da müvekkilimin aleyhine bir husus bulunmamaktadır" dedi.

 Buna rağmen mahkeme heyeti, oy çokluğu ile Bilici'ye "örgüt üyeliği” suçlamasıyla 6 yıl 3 ay hapis cezası verdi.

MAHKEME BAŞKANI DA İNANMADI

 Mahkeme başkanı ise aleyhe oy kullanarak, karara şerh koydu. Mahkeme başkanı, şerhinde şu ifadelere yer verdi: "Diyarbakır Bölge Adliye Mahkemesi 2. Ceza Dairesinin 2020/768 esas, 2020/1207 karar sayılı lamında belirtildiği üzere sanığın DTK içerisinde eşbaşkanlık ve genel kurul, daimi meclis, başkanlık divanı ve komisyonlarında üyelik veya delegasyon olarak yer alma şeklinde veya delegasyon olarak yer alma şeklinde herhangi bir görevi bulunmadığı, İHD Diyarbakır Şube Başkanlığı sıfatıyla konferansta moderatörlük görevi yapmış olması, bozma sonrası celb edilen evrak içeriklerine göre dava tarihinden sonra 1 adet basın açıklamasına katılımı, fiili bir eyleme dönüşmeyen iletişim tespiti içeriklerinin başlı başına Silahlı Terör Örgütü Üyeliği'nde belirtilen çeşitlilik, süreklilik, yoğunluk içermediği bu nedenle Ceza Muhakemeleri Kanunu'nun 223/2-e maddesi gereğince beraat yönünde karar verilmesi kanaatiyle sayın çoğunluğun kararına katılmıyorum."

Editör: TE Bilişim