Haber / İhsan Yılmaz

Tarihi geçmişi en az 80 yıl öncesine dayanan Silvan’da konumu itibariyle tarihin bütün evrelerinde tüm dünyanın ilgisi çeken ender şehirlerden biri. Tarihi boyunca birçok medeniyetlere ev sahipliği yapan Silvan, özellikle tarihi dokularıyla öne çıkarken, çok sayıda camiler, hanlar, hamamlar, kaleler gibi yapıları bünyesinde barındırıyor.

Tarih boyunca İpek Yolu başta olmak üzere doğu-batı ticaretinin yol güzergâhında bulunan Silvan’da konaklama ihtiyacını karşılamak üzere çok sayıda tarihi eski han mevcut olup bunlardan biri de Selahattin Mahallesi Gazi Caddesi’ndeki Bulunan tarihi hamam. Yapım tarihi net olarak bilinmemekle birlikte yakınındaki Silvan Hamam yaklaşık 80 yıla önce onarıldığı tahmin ediliyor. Binaların arasında kaybolmuş durumda harabeye andıran tarihi Silvan Hamamı'nın bir an önce restore edilip turizme kazandırılması isteniyor.

Çevre sakinlerinden Ahmet Yakut, tarihi hamamın uzun yıllardan harabe vaziyette bulunduğunu belirterek özellikle Silvan birçok medeniyete ev sahipliğini yapmış tarihi bir kenttir. Artuklular, Eyubbiler ve Mervanileirn yoğun yaşadığı bir kent olduğunu belirterek, “Babamın dükkânı sayesinde sürekli buralara gelirim. Silvan hamamının kitabesi olmadığı için o konuda çok net bilgi yok. Yaklaşık 80 yıl önce buraya özellikle turistler gelirdi. Kafile halinde gelip Silvan’daki tarihi mekânları gezerlerdi. Hamam da çok eski bir geçmişe sahip Çarşı merkezi ile binalar arasında sıkışmış ve harabe görünümde bu tarihi hamam Silvan’a hiç yakışmıyor. Burasının İpekyolu üzerinde olan bir şehir tarihi hanlar, Köprülerin, Mağaların, surlar, meşhur yapılardan bir tanesi de olduğunu hamam o dönemlerde birçok medeniyet yaşanmış Silvan’la ilgili tarih kitaplarında sıkça söz ediliyor" dedi.

Tarihi hamamın harap vaziyette evlerin arasında kaldığını belirten Yakut, “Öte yandan Çarşı Mahallesi’nde yer alan hamam, güney yönünde bulunan soyunma bölümü tamamen yıkılmış vaziyette. Harap halde bulunan hamamın kuzey, doğu, güney ve batı yönü binalarla çevrilirken, sokak yönünden algılanmayan hamam bugün harabe halinde” dedi.

Editör: TE Bilişim