Celal KUZU

Diyarbakır’da fırıncı esnafına verilen eğitim sonunda yapılan sınavda 100 üzerinden en az 70 puan alarak 'Hijyen Eğitimi Belgesi' ne hak kazanan fırın çalışanlarına belgeleri verildi

 

04.01.2012 tarihli ve 28163 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan “Türk Gıda Kodeksi Ekmek ve Ekmek Çeşitleri Tebliği”ne göre Diyarbakır’daki fırınların tamamında ekmek üretimi, dağıtımı ve satışı aşamalarında görev alan personel ve işyeri sahiplerine Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Kongre Merkezinde eğitim verildi.

 

 Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanlığı’nın işbirliği ile eğitim toplantısına Diyarbakır Tarım ve Orman İl Müdürü Mustafa Ertan Atalar, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Muhsin Eryılmaz, Tarım ve Orman İl Müdür Yardımcısı Mehmet Hüseyinoğlu, Gıda ve Yem Şube Müdürü Dr. Berna Duman Aydın, Şube Müdürlüğünde görevli Gıda Kontrol Görevlileri, Belediye Sağlık Kültür Daire Başkanlığı Çalışanları ile 1001 fırıncı esnafı ve çalışanları katıldı.

 

“596 adet işletme Bin 32 kez denetlendi”

Eğitim toplantısında bir konuşma yapan Diyarbakır Tarım ve Orman İl Müdürü Atalar, Vatandaşların güvenilir gıdaya ulaşmasını sağlamak amacıyla, temel besin maddesi olan ekmeğin üretildiği fırınlara, unlu mamul ve sade pide üretim yerlerine yönelik yapılan bu eğitimlerin önemini belirterek,  “2018 yılında, Ekmek ve Ekmek çeşitleri, Sade Pide Üreten ve Unlu Mamuller Üreten 596 adet işletmeye bin 32 adet denetim gerçekleştirildi. Denetimlerin iyi hijyen uygulamaları dikkate alınarak 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri Bitki Sağlığı Gıda ve Yem Kanunu çerçevesinde yapıldı. Denetim esnasında karşılaşılan olumsuzluklar karşısında, öncelikli olarak gıda üretim işyerini uyarıcı ve rehabilite edici davranıldı” dedi.

 

“Ekmek kasalarının açıkta bırakılmaması gerekir”

Daha sonra konuşan Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Muhsin Eryılmaz, insan sağlığının her şeyden önce geldiğini belirterek, "İnsanların huzur, mutluluk ve refah içinde yaşamaları için çalışmalar yürütüyoruz. Bugün burada yapılan eğitimin amacı da budur. Bundan önce yapılan eğitimlerin gayesi de budur. Esnafımızın da bu konuda dikkatli olmasını istiyoruz. Denetimlerdeki amaç hem sizin hem toplumun tüm bireylerinin daha sağlıklı gıdalara ulaşması içindir. Bizim için ekmek önemli, hayatımızın en temel parçalarından bir tanesidir. Dolayısıyla bu konuda hepimizin dikkatli olması gerekiyor. Vatandaşlarımıza daha sağlıklı ekmek ulaştırması en temel görevlerimizdendir. Fırın çalışanlarına verilen eğitimde, ekmeklerin satıcı tarafından tüketiciye verilmesi, müşterinin ürüne dokunmaması ve ekmeğin satışa sunulduğu dolapların, tezgâhların ve ekmek kasalarının açıkta bırakılmaması gerekir” diye konuştu.

 

Yenişehir belediyesi personeli Mustafa Gers tarafından Belediyelerde İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatı ile ilgili mevzuat kapsamında bilgilendirme yapılırken, Diyarbakır Tarım ve Orman İl Müdürü Mustafa Ertan Atalar ve Belediye Genel Sekreteri Muhsin Eryılmaz tarafından eğitim sonunda yapılan sınavda 100 üzerinden en az 70 puan alarak 'Hijyen Eğitimi Belgesi' ne hak kazanan fırın çalışanlarına belgeleri verilmesiyle program son buldu.

Editör: TE Bilişim