Sedat IRMAK – ÖZEL HABER

Diyarbakır'ın Bağlar ilçesi Bağcılar Mahallesi’nde kadın pazarcılar, mahalleye erkek pazarcıları sokmamakta kararlı. İlçede kendileri için kurulan pazara 6 yıldır emek verdiklerini ve zor şartlarda çalıştıklarını ancak mahallede Salı günleri erkek pazarcılara yer verileceği iddiaları üzerine kadınlar duruma tepki gösteri.

Diyarbakır’ın Bağlar İlçe BelediyesiBağcılar Mahallesi’nde şiddet mağduru, ekonomik durumu kötü ve çalışmak isteyen kadınların istihdam edilmesi amacıyla 2013 yılında kurulan Kadın Jiyan Semt Pazarı’nda çalışan kadınlar Salı günleri mahalleye erkek pazarcıları sokmak istemiyor.

Bağcılar Mahallesi’nde Salı günleri erkeklere yeni bir pazar yeri verileceği iddiaları üzerine kendilerini zora sokacağını ve evlerinin geçimini kendileri sağladığını ifade eden kadınlar; erkek pazarcıların alanlarına girmesine izin vermeyeceklerini ve bununla ilgili eylem ve etkinlikler düzenleyeceklerini söylediler.

"Erkekler ellerini çeksinler bizim pazarımızdan "

Jiyan Semt Pazarı’nın Salı günleri erkeklere tahsis edileceği iddialarına tepki gösteren Kadın Pazarcı Fatma Topval, “Her hafta Cumartesi günü Pazar kurduğumuz Jiyan Semt Pazarı Salı günü erkeklere verilecek. Bizi Bunu asla kabul etmiyoruz. Erkekler bu tezgaha da gözünü dikmişse o erkeklere daha ne diyeyim. Evin geçimini onlar nasıl yapıyorsa biz de yapıyoruz. Onların eşi evde biz pazardayız. Onlar başka bir iş de yapabilir ama ben yapamam ki. Ellerini çeksinler bizim pazarımızdan. Biz bunu istiyoruz. Sonuna kadar da mücadele ederiz. Bu tezgahı hayatta o erkekçi pazara teslim etmem.6 yıldır burada emek vermişiz emeğimize de sonuna kadar sahip çıkacağız. Salı günü erkekler tezgahı kurmasın diye bir gün önceden oturma eylemine başlayacağız ve tüm kamuoyunu buna katkı sunmasını istiyoruz" dedi.

Bağlar Belediyesi açıklama

 

Konu ile ilgili görüştüğümüz Bağlar Belediyesi yetkilileri ise, “Jiyan Semt Pazarı’na erkeklerinde dahil edildiğine dair iddiaların tamamıyla asılsız olduğunu halkımıza açıklamak istiyoruz. Hiçbir pazar güzergahı kadınların elinden alınması söz konusu dahi olamaz” diye belirtildi.

Editör: TE Bilişim