Sedat IRMAK

DİYARBAKIR - İzmir’de yaşayan ve lösemi teşhisi konulan üç buçuk yaşındaki Öykü Arin ve diğer lösemi hastalarına destek ve umut olmak amacıyla başlatılan kök hücre bağışı kampanyasına bir destek de Amed Sağlık Platformu ve TMMOB Diyarbakır İl Koordinasyon Kuruluna Bağlı Odalardan geldi.

 

Amed Sağlık Platformu ve TMMOB Diyarbakır İKK, Lösemi hastası Öykü Arin için kök hücre bağışçısı olmak üzere kan vererek kampanyaya destek çağrısı yaptı.

 

Yenişehir ilçesi Ekinciler Caddesi üzerindeki Kızılay Kan Bağışı Aracı önünde bir araya gelen platform üyeleri, kök hücre bağışçısı oldu ve kan bağışında bulundu.

 

“Kanın tek kaynağının insan”

 

Diyarbakır Tabipler Odası Başkanı Mehmet Şerif Demir, bilimin geldiği noktada kan yerine geçebilecek hiçbir maddenin mevcut olmadığına dikkat çekerek, kanın tek kaynağının insan olduğunu belirterek, Türkiye’de her 4 saniyede 1 ünite kana ihtiyaç olduğunu, her yıl yüzlerce insanın hastalık veya kaza sonrası kan bulamadığı için hayatını kaybettiğini söyledi.

 

“Kemik iliği bekleyen 2 bin hasta var”

 

Demir, 50 kilonun üzerinde olmak kaydıyla 18-65 yaş arasında, kan değerleri normal olan, herhangi bir kronik hastalığı bulunmayan tüm sağlıklı bireylerin yılda 3-4 defa kan bağışında bulunabileceğini ifade ederek, “Türkiye'de şu anda kemik İliği nakli bekleyen 2 bin civarında hasta bulunuyor. Kök hücre; kendini yenileme ve belli hücrelere dönüşme yeteneğine sahip hücrelerdir. Öykü Arin gibi zamanla yarışan çocuklar kök hücrelerimize ihtiyaç duymaktadır” diye konuştu.

 

TMMOB bileşenleri donör oldu

 

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Diyarbakır İl Koordinasyon Kuruluna Bağlı Odaların yöneticileri, çalışanları ve üyeleri de Ekinciler Caddesi’nde bulunan Kızılay kan bağışı merkezine gelerek Öykü Arin ve diğer lösemili hastalara uygun donör olma umuduyla kan bağışında bulundular. 

 

Katılımcılar kısa bir açıklama yaparak, toplumun tüm kesimlerine yayılmış olan kampanyanın uygun donör bulununcaya kadar devam etmesi gerektiğini ifade ederek tüm kamuoyuna destek çağrısında bulundular.

Editör: TE Bilişim