Bağlar ve Kayapınar belediyesinde rüşvet iddiaları üzerine İçişleri Bakanlığı’nın müfettiş gönderdiğini ifade eden Demir, her iki belediyede de ihalelerin usulsüz olarak 21/b ile yapıldığını söyledi.

BAĞLAR’DA 40 İMAR DEĞİŞİKLİĞİ

Bağlar Bağlar Belediyesi hakkında bilgi veren Demir, belediyeyi yüzde 70 oy ile aldıklarını ancak mazbatanın AK Parti’ye verildiğini ve HDP’nin meclis çoğunluğu ise atanan kayyumlarla ellerinden alındığını ifade etti. Bu yüzden AK Partililerin belediye meclisinden istediği düzenlemeleri rahatlıkla geçirdiğini belirten Demir, bu süreçte kendi meclis üyelerinin kabul etmediği 40 imar değişliğine dair konuştu. Bunları 7 başlık adı altında topladıklarını belirten Demir, “20 Şubat 2020 tarihinde imar mevzuatının değişti. O imar mevzuatında parsel bazlı, imar değişliklerinin yapılmayacağı yetkisi belediyelerden alındı. Ada bazlı imar değişiklikleri yapılabilecek. Bunda da adaya 500 metre uzaklıktaki yerlerde sosyal donatı yapılabileceği karara bağlanmıştır. Ama yapılan bu değişikliklerde bu kararlar göz önünde bulundurulmamıştır” dedi.

7 BAŞLIK ALTINDA USÜLSÜZLER ANLATILDI

Demir, konuşmasına şöyle devam etti: “Bunlardan biri ticaret alanlarında parsel bazlı emsal artışlarının yapıldığını tespit ettik. İmar değişikliğinde bu yetki belediyelerden alınmıştı. Fonksiyon değişiklikleriyle emsal artışları yapılmıştır. Akaryakıt alanından merkezi iş alanına çevrilmiştir. Bu değişiklik çevre şartları gözünden bulundurularak yapılması gerekirken, kişiye özel yapıldığını görüyoruz. 3’üncü başlık park ve sosyal tesis alanları kaldırılmış ve başka yerlerle takas edilmiştir. Bu yer konut artı ticari alanlara dönüştürülmüştür. Bunu bir kentte yapılabilecek en büyük kötülüklerden birisi olarak görüyoruz. Yeşil ve sosyal donatı alanların hiçbir şekilde değiştirilmemesi gerektiğini düşünüyoruz ve savunuyoruz. Bu kent suçu olarak görüyoruz ve takas yoluyla çok büyük rant sağlandığını hepimiz biliyoruz. Söz konusu şahıslarda suç duyurusuyla yakalanmıştır. Fonksiyon değişikliği ile gizli yoğunluk artışı yapılmıştır. Ticaret alanlarına imar plan rotü ile konut alanları yapılabileceği sağlanmıştır. Bu şekilde bir yerde nüfus yoğunluğu arttırıldığı zaman orada sosyal donatı alanları gerekirken, yaratılmamıştır. Bunu gizli yoğunluk artışları olarak nitelendiriyoruz. Emsal değerleri korunarak kat yükseklikleri artırılmıştır. Kat yükseklikleri için mevcut çevre yapılaşması göz önünde bulundurulması gerekirken, bulundurulmadan yapıldığını görüyoruz. Yine çekme mesafeleri azaltılmıştır. Özellikle akaryakıt merkezlerinde 40 metreden 10 metreye kadar indirildiğini görebiliyoruz. Son başlık ise akaryakıt alanından ticaret alanına, turizm alanından konut ticaret alanına çevrilerek emsal artışı yapılmıştır. Artırılan emsal artışında sosyal donatı alanları yapılmamıştır” dedi.

Kayapınar Belediyesi’nin 2019 öncesi ve sonrasındaki ihalelerine baktıklarını söyleyen Demir, 2019 yılı öncesi ihalelerin tamamının 21/b ile yaptığını gördüklerini belirterek, “Normal Sayıştay müfettişlerinin olduğu bir yerde ne Bağlar’da ne de Kayapınar’da böyle bir şeyin olmaması gerekirdi. 2019’da Kayapınar Belediyesi’ne geldiğimizde bizim ihtiyaçlarımızı 20 araçla yapabilirlerken, kayyum geldiğinde 70 araca çıkarmışlardır. Bunları da Emniyet, Jandarma gibi kurumları dağıtmışlardır. Bu da nedir? HDP belediyelerinin bilinçli bir şekilde borçlandırıldıklarını söyleyebiliriz” dedi.

Yerine kayyum atanan Ergani Belediye Eş Başkanı Mervan Yıldız da, belediyelerinin 2016 yılından bu yana kayyum rejimi ile yönetildiğini ve halkın iradesinin yok sayıldığını ifade etti. Yıldız, “Son olarak Bağlar ve Kayapınar’da ortaya çıkan yolsuzlukların artık iktidarında kayyumların yolsuzluklarını gizleyemediğini gösteriyor” dedi. Kayyumları iki döneme göre değerlendirdiklerini dile getiren Yıldız, 2016’da kayyımların rant odaklı ve belediyenin mülkleri satmaya yönelik olduğunu, 2019’da atananların ise kültürel bir tahribat yarattığını ifade etti.

Editör: Ali Çekdar KORKMA