Yüksek döviz kuru, taksitlerin sınırlandırılması ve vergiler ile artan akıllı telefon fiyatları, ikinci el telefon pazarını hareketlendirdi. Bu hareketlilik beraberinde tüketiciler açısından riskleri de artırdı. Kullanılmış ve yenilenmiş telefon pazarındaki sektör temsilcileri, ikinci el telefon almak ya da satmak isteyen tüketicileri mağduriyet yaşamaması için dikkatli olmaları konusunda uyardı.

Easycep’in CEO’su Mehmet Akif Özdemir, ''Eski telefonlar satılırken; veriler yedeklenmeli, hesaplardan çıkış yapılmalı, SIM ve SD kartlarını çıkartılmalı, fabrika ayarlarına dönülmeli son olarak en önemlisi güvenli ve yasal biri kuruma satış yapılmalı. Eski telefonlar satılırken verilerin gizliliğin önemi kadar, kullanılmış ve yenilenmiş telefon alacakların da başkalarına ait mail ve uygulamaların, kötü niyetli yazılımların olmadığı, bir suça karışmamış güvenli bir telefon almaları gerekiyor'' dedi.

Özdemir sözlerine şöyle devam etti: ''Yapılan araştırmalara göre, eski telefonunu satanların yüzde 25'i kişisel bilgilerini silmiyor. Ancak kullanıcılar verilerini silse dahi fabrika ayarlarına sıfırlasa bile bu işlem yeterli olmayabiliyor, bilgileri geri getirilebiliyor. Eğer veriler şifrelenmemişse farklı bir anakart ile bu verilere kolaylıkla ulaşılabiliyor. Bu nedenle özellikle cihaz alıp satarken profesyonel destek alınması şart. Kullanıcılar verileri silse bile bu işlem yüzde yüz bir güvenlik sağlamak açısından oldukça zayıf kalıyor. Android cihazlarda fabrika ayarları sıfırlandığı durumlarda bile güvenlik açığı riskiyle karşılaşılabiliyor. Bu yüzden hassas bilgilerin kötü niyetli kişilerin eline geçmemesi adına ikinci el cihaz alım satımlarında kullanıcıların profesyonel kişilerden, kurumsal şirketlerden destek alınması gerekiyor. Kullanılmış ve yenilenmiş telefonların bu konuda uzmanlaşmış, güvenilir şirketlerin tercih edilmesi gerekiyor.''

'Yeni bir sektör oluştu''

İkinci el telefon pazarındaki yaşanan hareketlilik yepyeni bir sektörün de oluşmasına neden oldu.

Türk tüketicisini yenilenmiş elektronik cihazlarla tanıştırarak yepyeni bir iş modeli ile yeni bir sektöre öncülük eden Özdemir, "Yenilenmiş cihaz alımında tüketicinin aklındaki en büyük soru işareti ‘güvenlik’ konusu. Telefonumu satıyorum ama acaba verilerim geri getirilir mi? Satın aldığım yenilenmiş cihazda sorun yaşar mıyım gibi çekinceleri oluyor. Türkiye’de henüz yeni olan bir alan için bu soruların olması çok doğal. Öncelikle bize telefonunu satmak isteyen müşterilerimizden ilk istediğimiz konu telefonlarındaki verilerini temizlemiş olarak fabrika ayarlarında sıfırlanmış şekilde bize getirmeleri. Bu işlemi nasıl yapacakları konusunda kendilerini adım adım yönlendiriyoruz. Eğer telefonda herhangi bir veri ile karşılaşırsak hiçbir işlem yapmadan sahibine teslim ediyoruz" şeklinde konuştu.  (İHA)

Editör: TE Bilişim