Fatma TEMEL/ÖZEL HABER

Türkiye 14 Mayıs’ta tarihinin en önemli seçimlerinden birine giderken, kadın dernekleri Gazetemiz Güneydoğu Ekspres aracılığıyla seçim sonrası beklentilerini sıraladı.

Diyarbakır Dayanışmasının Kadın Hali Derneği (DAKAHDER) Yönetim Kurulu Üyesi Mihriban İlbaş Çelik, kadınları güçlendirecek hem öz bilinç, hem de toplumsal bilinç yaratacak politikalar üretilmesi gerektiğini belirterek, partilerin yönetimlerinde kadın temsiliyetinin de arttırılmasını istedi.

Uzun yıllardır göçmen kadınlar, şiddet ve cinsel sömürü alanlarında çalışmalar yapan İlbaş, DAKAHDER’in kadınlara yönelik olan çalışmalarını anlattı.

Kadınların daha çok öz bilinç sahibi olması için çalışmalar yürüttüklerini dile getiren İlbaş, “Biz dernek olarak daha çok kadınların psiko-sosyal olarak kendilerini geliştirmeleri ve öz bilinç oluşturmaları için çalışma yapıyoruz. Aktif kadın ve toplumsal cinsiyetle ilgili şuan üç tane projemiz var. Birinci projemiz fiili eşitlik, yani kurumlarda karar verilirken, karar mercilerinde de tamamen bir eşitlik sağlanması. Bu proje doğrultusunda derin demokrasi, sosyokrasi, onarıcı adalet, şiddetsiz iletişim gibi eğitimler veriyoruz. İkinci projemiz ise, gittiğimiz ve gezdiğimiz şehirlerde her kurumda bir tutum belgesi tutulması için eğitimler verdik. Bu 7 aylık bir projeydi. Proje sonucunda da baya olumlu çıktılar aldık. Hem LGBTI+’ların, hem de genel olarak kadınların kurumlarda eğer fiziki ya da cinsel saldırıya maruz kalırlarsa, tutum belgelerine göre bir yargılama süreci olacak. Düşünelim ki biri bize kötü bir şekilde bakıyor ya da kötü sözlerle bizi rahatsız ediyor. Bunun için hukuk mercilerine gidemiyoruz çünkü bu suç sayılmıyor. Ama biz kurumlarda böyle bir tutum belgesi belirlersek en azından, kurumun kendi içindeki tutumu net olur. Yani ‘kadının beyanı esastır’ veya ‘maruz kalanın beyanı esastır’ ilkesini aslında bu tutum belgelerinde geçerli kıldık.  Şiddete maruz kalmış kadınlara yine psikolojik destek veriyoruz.  Burada travmatize olmuş kadınlara kurumun ücretsiz bir desteği oluyor. Şuan için ürettiğimiz projeler bunlar“ dedi.

Altı başlıkta beklentileri

İlbaş, kadın dernekleri ve kurumların da seçimden beklentilerini altı başlık altında anlattı.

Siyasi partilerdeki kadın temsiliyetine değinen ve kota mevzusunun pozitif ayrımcılık gerektiren bir durum olduğuna dikkat çeken İlbaş, “Birincisi başlığımız kota mevzusu. Birçok siyasi partide kadın kotası tamamen sağlanmış değil. Aslında kota mevzusu pozitif ayrımcılık gerektiren bir durum. Kota sisteminde eşit temsiliyet sağlanması lazım. Bir seçimde, bir kişinin vekil, politikacı ya da yerel yönetimlerde sorumlu yönetici olma sürecinde cinsiyet üstü, beden üstü bir tutuma gelene kadar kota sisteminin gerçekleşmiş olması gerekiyor. Ve şuan Yeşil Sol Parti dışında hiçbir siyasi partide henüz bu sistem oluşmuş değil. İkinci olarak İstanbul Sözleşmesi, kesinlikle gündemimizde olması gereken bir konudur. Kadın haklarını, LGBT+’ların haklarını koruyan, güvence altına alan bir kanundan çıkmak ve ya bunu fes etmek aslında tam olarak şiddeti doğuracak ve artacak bir sistem haline geliyor. Bu yüzden siyasi partilerden en büyük beklentimiz, yeni bir sistem oluştuğunda bunu tamamen öncelikli gündemlerden birisi yapması gerektiği” olduğunu söyledi.

En büyük talep kadın bakanlar

Temsilcilerin toplumsal cinsiyet eşitliğine duyarlı bireyler olmasını temenni ettiklerini söylenen İlbaş, “Kadınlar bakan olarak çok seçilmiyorlar. Kadınların bakanlıklar düzeyinde de temsiliyet sahibi olması gerekiyor. Kadınlar sadece aile bakanı olarak seçiliyor. Diğer geri kalan bakanlar da erkeklerden oluşuyor. En büyük talebimiz kadın bakanlığının olması. Bir diğer isteğimiz ise, vekillerin kadın erkek fark etmeksizin toplumsal cinsiyete duyarlı bireyler olmasını bekliyoruz. Çünkü nüfusun yarısıyız ve bizi temsil eden kişilerin tamamen bu konularda duyarlı bireylerden seçilmesi gerekiyor. Kadınlarla ilgili her hangi bir sorun yaşandığında en azından bu konuyu gündemleştirebileceğini, çözüm olacağını düşünüyoruz. Çağırımız odur ki, hem kota sisteminin, hem kadın bakanlığının olması” diye konuştu.

Toplumsal eşitlik sistemi talebi

Siyasi partilerde ve yönetimlerde kadın temsiliyetinin daha çok artması gerektiğinin altını çizen İlbaş sözlerini şöyle sonlandırdı:

“Kabinede kadın sayısı çok az. Kadın sayısının az olması kadın problemlerinin görünür olmasını azaltıyor. Tabanın tamamında kabinede kadın sayısınız çoğalması var. Bunun içinde bir çözüm üretilebilir. Adaylık sürecinde de kadınlar ilk sırada yer almıyor. Seçilmeyecek yerlerden aday gösteriliyorlar. Partilerin görünür tavrı şudur ki “bakın kadın adaylarımız var”. Kadınlar aday olduklarında biz çok seviniyoruz. Çünkü problemlerimizin daha çok dile getirileceğine inanıyoruz. Yine öncelikli hedeflerimiz İstanbul Sözleşmesi’nin gündemde olması. Kadınları güçlendirecek hem öz bilinç, hem de toplumsal bilinç yaratacak politikalar üretilmeli. Kadın dernekleri artırılmalı. Siyasi partilerin yönetimlerinde de temsiliyetin yükseltilmesi öncelikli taleplerimiz. Onun dışında toplumsal cinsiyet eğitimlerinin yaygınlaşmasını talep ediyoruz.”