Güneş OCAĞA/ÖZEL

Güneydoğu Ekspres- Türkiye’de hayati öneme sahip olan ulusal kan stokları asgari seviyenin altında. Bir ay öncesinde 3 günlük kan stokunun kalması nedeniyle Türkiye’de ameliyatlar da durdurulmuştu. Kan stokunun azalmasına karşı sağlık, emek ve meslek örgütü temsilcileri tarafından tepkiler ve çağrılar sürerken, bu kez de Kızılay’ın bir torba kan fiyatını 502 TL’den 980 TL’ye çıkardığı iddiası gündemde. CHP Genel Başkan Yardımcısı Dr. Gamze Akkuş İlgezdi, “Kızılay, yüzde yüze yakın zamla bir torba kanın fiyatını 502 TL’den 980’e çıkardı. Bu durum kabul edilemez” tepkisinde bulundu.

Kan fiyatının yükselmesi iddiası ve stoklarının azalmasına ilişkin gazetemiz Güneydoğu Ekspres’e açıklamalarda bulunan Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Amed Şubesi Eşbaşkanı Yıldız Ok Orak, “Kan hayati öneme sahip, ticareti yapılamaz. Her ne kadar Kızalay’a güvenmesek de sağlığımız için kan bağışı yapmak zorundayız” dedi.

Yardımlar ve kan bağışı durdu

Kızılay’ın insanlık, ayrım gözetmemek, tarafsızlık, bağımsızlık, gönüllü hizmet, birlik, evrensellik olan 7 ilkeleri doğrultusunda hareket etmesi gerektiğine dikkat çeken Orak, “Kızılay 155 yıllık bir kurum. Ulusal arası çalışan ve bütün dünyanın güvenini kazanmış bir yapı. Fakat deprem sürecinde çadır ve kan satma haberleriyle gündeme gelen Kızılay’a karşı halkın güveni neredeyse kalmadı. Bir ay öncesinde Kızılay’a hem yardımlar hem de kan bağışı tamamen durma noktasına geldi. Kan bağışı durduğu için de kan stokları eridi ve hastaneler kana ulaşamadı. Bu nedenle Türkiye’de ameliyatlar da bir hafta durduruldu” dedi.

“Kan bizden, parası cebimizden çıkıyor”

“Daha öncesinde her hastanenin kan bankası vardı” diyen Orak, şöyle devam etti:

“Hastaneler kendi kan bankasından kan ihtiyacını karşılıyordu. Daha sonra bu bankalar merkezileştirilip Kızılay’a bağlandı. Hastaneler Kızılay’dan kan isterken belli bir ücret karşılığında alıyor. Bu para bizim maaşlarımızdan ve vergilerimizden, yani ceplerimizden çıkıyor. Sağlık Bakanlığı’nın sağlık tebliği uygulaması var. Bu tebliğde hastalara verilen bütün hizmetler ücretlidir ve bunlara zam yapıldı. Dolayısıyla kan fiyatı da yükseldi. 502 TL olan kan ücreti 890 TL’ye çıkarıldı. Kan bizden çıkıyor, parası da cebimizden. Kan ücretli olmamalı, kanın pazarlığı da olmaz. Kan bağışla verilen bir şey, biz bu bağışı kuruma değil, verilecek vatandaşa bağışlıyoruz. Bu sirkülasyonda para mevzusu olmamalı.” 

Halka kan bağışı çağrısı

Orak, “Bir ay öncesinde kan stoklarının alarm vermesi üzerine KESK, SES Genel Merkezi ve Amed Sağlık Platformu olarak vatandaşlara kan bağışı için çağrıda bulunduk. Vatandaşlar da bizlere güvendiği için çağrımıza kulak verdi ve bağışta bulundular. Şuan stokların durumu daha iyi, en azından ameliyatları ertelemiyoruz. Biz vatandaşlar olarak her şeye rağmen kan bağışında bulunmak zorundayız. Çünkü mağdur olan yine vatandaşlar oluyor. Kızılay dışında da başka alternatifimiz yok” dedi.

Kızılay’ın ticari faaliyetten vazgeçmesi gerektiğinin altını çizen SES Amed Şubesi Eş Başkanı Yıldız Ok Orak, son olarak şunları belirtti:

“Kızılay yetkilileri hakkında devletin bir an önce soruşturma başlatması lazım. Bu kurum şeffaflaştırılmalı ve halkta oluşan bu güvensizliğin ortadan kaldırılması lazım. Kızılay’ın bir an önce 7 ilkesine tekrar dönmesi lazım.”