Diyarbakır merkez Kayapınar ilçesi Fırat Mahallesi Aşağı Karakuyu bölgesinde yerinde dönüşüm başladı.

Vali Münir Karaloğlu, yerinde dönüşüm çalışmaları kapsamında ilk kazmanın vurulduğu alanda çalışmaları inceledi.

Karaloğlu, burada yaptığı açıklamada, Diyarbakır’ın farklı mahallelerinde Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile beraber kentsel dönüşüm çalışmaları yürüttüklerini söyledi.

“Vatandaşımızla el ele, gönül gönüle bir kentsel dönüşüm faaliyetini hep birlikte başlatıyoruz” ifadelerini kullanan Karaloğlu, Yenişehir’de Dicle ve Feritköşk, Benusen, Bağlar Kaynartepe’de kentsel dönüşüm faaliyetlerinin devam ettiğini belirtti.

Aşağı Karakuyu bölgesi ile ilgili hem oturanlardan hem de çevredekilerden çok şikayet aldıklarını dile getiren Karaloğlu, şöyle konuştu:

“Şehrin göbeğinde ahırlar vardı, koku yapıyordu, sinek üretiyordu. Çevredeki sakinleri ve buradaki vatandaşlarımız da çok rahatsızdı. Çünkü burada insani koşullar çok kötü. Herkesin insani, yaşam koşulları iyileştirilmiş bölgelerde yaşama hakkı var. Biz öyle görüyoruz. Diyarbakır'da yaşayan her vatandaşımız bizim için değerlidir, kıymetlidir.”

“Yerinde bir dönüşüm yapıyoruz”

Aşağı Karakuyu’da oturanların yine yerlerinde oturmaya devam edeceğini vurgulayan Karaloğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, Kayapınar Belediyesi ve Çevre Şehircilik Bakanlığı, Milli Emlak Genel Müdürlüğü’nün desteğiyle burada yerinde bir dönüşüm yapıyoruz. Vatandaşlarımız bir yere gitmiyor. Yapılacak yeni konutlarında oturacaklar ama bölgede 52 dönüm arazinin 25 dönümü yeşil alan park olacak. Sadece 19 dönümünde konut üretilmiş olacak. Kayapınar’a, Diyarbakır'a yakışır çok güzel bir yeni mahallemiz inşallah bu 52 dönüm üzerine kurulmuş olacak.”

Son dönemde Diyarbakır’da birilerinin “kaçak yapılaşma var” diye suç duyurusunda bulunduğunu anlatarak şunları kaydetti:

“Diyarbakır’da birileri ortaya çıkıp ‘Diyarbakır sahipsiz değildir. Diyarbakır’da kaçak yapılaşma var, suç duyurusunda bulunuyoruz.’ dediler. Bizde onlara dedik ki Diyarbakır’ın tarihindeki kaçak yapıyla en çok mücadele edilen dönemdeyiz. Neredeyse Diyarbakır'ın sorun olan her mahallesinde şu anda kentsel dönüşüm faaliyetleri başladı. Böyle bir dönemde ortaya çıkmış olmanın hikmeti olmalı. Ya vatandaş çok memnun o memnuniyete algı operasyonu yapıyorlar veya başka bir dertleri var. Onlara şöyle bir görev vermiştim, eğer bu kente gerçekten sahip çıkmak istiyorsanız. Bu kentin en kıymetli bölgesi Kırklar Dağı’nı imara, ranta açan ve daha sonra yıkmak zorunda kaldığımız rezidanslar dolayısıyla şu anda bu kentin Büyükşehir Belediyesi, Sur Belediyesi milletin parası olan 100 milyon tazminat ödemek zorunda kalacak. Eğer bu kente sahip çıkmak istiyorsanız ortaya çıkın deyin ki bu kentin 100 milyon lirasını heba edenler bunu ceplerinden ödesin, çıkın bunu konuşun dedim.”

Karaloğlu, sonuç odaklı çalıştığını ve işinin vatandaşın sorununu çözmek olduğunu ifade ederek, “Biz vatandaşın hizmetkarıyız. Xebatkarız. Biz vatandaşla anlaşarak kentsel dönüşüm yapıyoruz” dedi.

Editör: TE Bilişim