Gazeteci Kemal Öztürk hakkında, NTV yayınında Suriye’deki Arap Alevilerini kastederek dile getirdiği sözler nedeniyle Samandağ Başsavcılığınca yürütülen soruşturmada yeni bir gelişme yaşandı. Suriye’deki Arap Alevileri (Nusayri) hedef alana Kemal Öztürk gözaltına alındı.
Soruşturma kapsamında müşteki beyanlarının alındığı ve Kemal Öztürk’ün gözaltına alınarak 1 Eylül 2026 tarihinde SEGBİS üzerinden mevcutlu olarak hazır edilmesi amacıyla İstanbul Anadolu Başsavcılığına talimat yazıldığı belirtildi.
DEM PARTİ SORUŞTURMA ÇAĞRISI YAPMIŞTI
DEM Parti, katıldığı televizyon programında “Öyle korkunç hikayeler dinledim ki, 'Bu Nusayrilerin hepsini katletseler yeridir' diyesiniz geliyor” ifadelerini kullanan Kemal Öztürk'e tepki göstermişti.
Partinin sosyal medya hesabından 28 Ağustos Cuma günü paylaşılan açıklamada, "Gazeteci Kemal Öztürk’ün katıldığı bir televizyon programında, Suriye’deki Arap Alevileri (Nusayrileri) hedef alan sözlerine ilişkin derhal soruşturma açılmalıdır. Bu soykırımcı zihniyeti kınıyoruz" ifadeleri yer almıştı.

Alevi dernekleri, NTV ekranlarında yayınlanan bir programda Kemal Öztürk’ün Arap Alevilere yönelik sözleri nedeniyle suç duyurusunda bulundu.
AKD Samandağ Cemevi, Hatay Alevi Kültür Derneği, Samandağ Alevi Değerleri Derneği ve SYKP, Kemal Öztürk hakkında suç duyurusunda bulundu.
NTV ekranlarında yayınlanan bir programda Kemal Öztürk’ün Arap Alevilere yönelik sözleri nedeniyle AKD Samandağ Cemevi, Hatay Alevi Kültür Derneği, Samandağ Alevi Değerleri Derneği ve SYKP tarafından Samandağ Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunuldu.
Öztürk’ün sözlerinin halkı kin ve düşmanlığa tahrik veya aşağılama, tehdit, hakaret ve suç işlemeye tahrik kapsamında değerlendirilmesi gerektiğini belirtildi.
“HALKI KİN VE DÜŞMANLIĞA TAHRİK ETME”
Suç duyurusunun ardından kurumlar tarafından basın açıklaması da yapıldı. Açıklamayı AKD Samandağ Şube Başkanı Kenan Kahiloğulları okudu.
Kahiloğulları, Kemal Öztürk’ün 27 Ağustos’ta NTV ekranlarında Arap Aleviler hakkında yaptığı konuşmada kullandığı ifadelerin kabul edilemez olduğunu belirtti. Öztürk’ün sözlerinin katliam söylemi içerdiğini ifade eden Kahiloğulları, bu sözlerin halkı kin ve düşmanlığa tahrik ve aşağılama suçu kapsamında olduğunu ve bu nedenle Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunduklarını söyledi.
Kahiloğulları, Arap Alevilere yönelik bu tür söylemlerde bulunan herkesin karşısında olacaklarını belirterek, “Konunun takipçisi olacağız” dedi.
Samandağ Cumhuriyet Başsavcılığına sunulan dilekçede Kemal Öztürk hakkında; “Halkı Kin ve Düşmanlığa Tahrik veya Aşağılama (TCK 216), tehdit, hakaret ve suç işlemeye tahrik” suçlarından soruşturma yürütülmesi talep edildi.
“SÜRECİN TAKİPÇİSİ OLACAĞIZ”
Dilekçede, 27 Ağustos 2026 tarihinde NTV’de yayınlanan canlı programdaki ifadelerin Arap Alevileri hedef aldığı ve kamu barışını bozabilecek nitelikte olduğu ileri sürüldü. Başvuruda delil olarak suç unsuru içerdiği belirtilen program kayıtları, sosyal medya paylaşımları, ekran görüntüleri, NTV program bağlantısı, tanıklar ve diğer yasal delillerin sunulduğu belirtildi.
Kurum temsilcileri, hukuki sürecin takipçisi olacaklarını ve Arap Alevilere yönelik nefret, tehdit ve hedef gösterme içeren söylemlere karşı mücadelelerini sürdüreceklerini ifade etti.


