"Terörsüz Türkiye" hedefi doğrultusunda kurulan Milli Dayanışma, Kardeşlik ve Demokrasi Komisyonu'nun ikinci toplantısı yapıldı. Toplantının başında oy birliği ile "tam kapalılık" kararı alındı. TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, toplantıyla ilgili hiçbir bilginin dışarıda paylaşılamayacağını, tutanakların 10 yıl yayınlanmayacağını söyledi. Bugün yapılan ikinci toplantı, yaklaşık 5 saat sürdü.
İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler ve Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) Başkanı İbrahim Kalın’ın sunum yapacağı toplantının giriş kısmı basına açık yapıldı.
Komisyon üyesi milletvekillerinin yerini almasından sonra Güler, Yerlikaya ve Kalın; salona birlikte geldi. Üç isim tüm milletvekillerini tek tek selamladı. Ardından Meclis Başkanı Numan Kurtulmuş salona gelerek tüm milletvekilleriyle tokalaştı.
Toplantının açılışında kısa bir konuşma yapan Kurtulmuş, toplantının niteliği gereği kapalı bir oturum olmasının elzem olduğunu söyledi. Kurtulmuş, “Bu komisyonumuz tarihi bir adımdır. Büyük bir fırsatın değerlendirilmesidir. Terör örgütünün kendisini feshetmesiyle birlikte bir daha silahların, kavganın konuşulmadığı, barışın, kardeşliğin konuşulduğu bir ortamın tesis edilmesi için hepimize tarihi görevler düşüyor” diye konuştu.
Bir önceki toplantı için tüm üyelere teşekkür eden Kurtulmuş, ilk kararların ittifakla alınmış olmasının komisyonun başarısı açısından önemli olduğunu, ilk düğmenin doğru iliklendiğini söyledi.
"ZAMAN ZAMAN SERT TARTIŞMALAR OLABİLİR AMA…"
Bu sürece destek veren tüm siyasi parti liderlerine de teşekkür eden Kurtulmuş, bu tarihi fırsatın değerlendirilmesi için adımların çok dikkatli atılması, görüşlerin açık ifade edilmesi gerektiğini söyledi. Salonda bulunan üyelerin toplumun yüzde 98’ii temsil ettiğini kaydeden Kurtulmuş, zaman zaman sert tartışmaların yaşandığı oturumlar olabileceğini ama bunun ortak niyetlerin sonucu olacağını kaydetti. Herkesin gözünün bu komisyonda olduğunu belirten Kurtulmuş, “Burada oluşacak bir bir ortaklaşma Türkiye’nin büyük kitlelerini memnun edecektir” dedi.
Kurtulmuş şöyle devam etti:
“Bu komisyonun vücuda gelmesinin ana sebebi İmralı’dan gelen açıklama sonrasında örgütün kendini feshettiğini kabul etmesi ve bu süreçle birlikte ortaya çıkacak bir takım yasal düzenlemelerin nasıl yapılacağına ilişkin Meclis’in sürece vaziyet etmesi, hazırlık yapması ve kararların alınmak üzere genel kurula göndermesidir.”
TAM KAPALILIK KARARI ALINDI: TUTANAKLAR 10 YIL YAYINLANMAYACAK
Kısa konuşmasının ardında Kurtulmuş toplantının tam kapalılık ilkesiyle yapılmasını oylamaya sundu. Toplantının tam kapalı yapılması oy birliği ile kabul edildi. Ardından Kurtulmuş, tam kapalılık kararının ne anlama geldiğini şu sözlerle açıkladı:
"Buradaki konuşmalar tam tutanak altına alınacak ancak asla yayımlanmayacaktır. Yani komisyon üyeleri dahil 10 yıl süre ile bu tutanaklar verilmeyecektir. Bu toplantıda konuşulan hiçbir konu hiçbir şekilde dışarıda mevzu bahis edilmeyecektir. Bu işin hassasiyeti bakımından önemlidir."
Kurtulmuş’un bu sözlerinin ardından gazeteciler toplantı salonundan ayrıldı.
Toplantının basına kapalı kısmında Kalın, Güler ve Yerlikaya milletvekillerine süreçte gelinen noktaya ilişkin bilgi verdi. Toplantı, 5 saatin ardından sonra erdi.