Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi'ne (DBB) Kasım 2016’da atanan kayyım tarafından kapatılan Aram Tigran Konservatuarı çalışanlarının öncülüğünde açılan Ma Music Akademisi, çalışmalarını tüm hızıyla sürdürüyor. Bünyesinde Kadın Korosu, Çocuk Korosu, MA Orkestrası ve Doğal Ritim Orkestrası bulunduranMa Müzik, kurulduğu günden bu yana yüzlerce çocuk ve gence Kürtçe müzik eğitimi verdi. Ma Music, koronavirüs (Kovid-19) salgını nedeniyle 2 yıldır düzenleyemedikleri "Müzik Günleri"nin bu yıl 4'üncüsünü düzenlemeye hazırlanıyor. 23-25 ve 30 Ocak tarihleri arasında yapılacak ve bu yıl Kürt kaval ustası EgîdêCimo’ya adanan etkinlikler kapsamında bazı kursiyerlere sertifika da verilecek.

 ETKİNLİK DETAYLARI

 Etkinliklerine dair konuşan Ma Music Akademisi eğitmenlerinden Evin Tiryaki, "Her sene olduğu gibi bu sene de kurslarımızda eğitim gören öğrenciler için müzik etkinliği düzenleyeceğiz. Yaklaşık 70 öğrencimiz sahne alacak. Pandemi nedeniyle 2 yıldır yapamadık. Ama bu yıl yoğun bir katılımla kutlamamızı gerçekleştireceğiz. 23 Ocak’ta MaMusic’te, 24-25 Amed Şehir Tiyatrosu’nda ve 30 Ocak’ta tekrar MaMusic’te olacağız” diye belirtti.

 KADROLARINI YETİŞTİRİYOR

 Kursiyerlerinin akademide uzun soluklu bir sürece dahil olduklarını ifade eden Tiryaki, bazı öğrencilerin 3-4 yıl, bazılarının ise 1 yıldır kurs gördüklerini aktardı. Tiryaki, "Onları mezun etmiyoruz, sadece belli bir kademeyi geçtikleri için sertifika veriyoruz. Çünkü biz öğrencilerimize burada öğretmen konumuna gelene kadar eğitim vereceğiz. Yani öğrencilerimiz hep bizle olacak. Birçok alanda kurs alan öğrencilerimiz var. Hepsinin alanında uzmanlaşması ve eğitim verecek konuma gelmesi için emek veriyoruz” diye belirtti.

 EGÎDÊ CİMO İÇİN SÖYLEYECEKLER

 Bu yılkı müzik etkinliğini EgîdêCimo’ya atfen gerçekleştireceklerini belirten Tiryaki, “EgîdêCimo Kürt kültüründe yeri çok önemli biri. Özellikle Kürt müziğindeki yeri çok farklı bir noktada. Hepimiz onun şarkıları ve kavalıyla büyüdük. Kürt halkı üzerindeki değeri de oldukça fazla bir sanatçımız. Kültür emekçileri olarak her yıl Cimo’yu anıyoruz. 30 Ocak’ta onun ölüm yıl dönümü ve biz de onu anmak adına bu etkinliği ona atfettik. Şarkılarımızı onun için söyleyeceğiz” diye kaydetti.

 ETKİNLİĞE DAVET

 Yaklaşık 4 yıldır Kürt müziği için çalışma yürüttüklerini kaydeden Tiryaki, şöyle devam etti: "Akademimizde eğitim dilimiz Kürtçe ve Kürt kültürünü icra ediyoruz. Ailelerimiz de bu nedenle geliyor. Ma Music Akademisi Amed’de önemli bir yerde duruyor. Kürt kültürünün devam etmesi için bütün ailelere çağrımızdır; Çocuklarını eğitimlerimize getirsinler. Kurslarımız devam ediyor. Birçok dalda eğitim veriyoruz, kapımız her zaman açık. Bu şehrin çocuklarını müziksiz bırakmayacağız. Konser sadece ailelerimiz ve kursiyerlerimiz için değil bütün halkı bekliyoruz." (M.A)

Editör: TE Bilişim