Diyarbakır’ın Sur ilçesinde çiftçilik yapan Veysi Erel, binlerce dönüm araziyi sürdü, fakat yıl içinde yağan yağmur ve kar toprak için yetersiz kaldı. Bu yüzden de Erel’in tarlasındaki bir miktar buğday kurumuş durumda.

“Buğday yanmış durumda”

Gübre, ilaç ve tohum fiyatlarının artması ve zamlanmasının çiftçiliğe yaptığı olumsuz etki ve kuraklığın ekine verdiği zarara ilişkin konuşan Erel, “Bu buğday yanmış durumda, olgunlaşmıyor. Bundan sonra buğday büyümez ve olgunlaşmaz” dedi.

Tarlasını süren çiftçi, bu sene gelir ile giderin birbirini tutmayacağı görüşünde. Sulama ve elektrik giderlerinin artması sonucu yağmura bel bağlayan çiftçiler umduğunu bulamadı.

Köyde yaşayan Fatma Çoban, durumu “Su yoksa olmaz. Toprak suyla can bulur. 2-3 senedir kuraklık var, zarar ediyoruz. Gübre ve mazot pahalandı. Kimse mazot alamıyor” sözleriyle özetliyor.

Çiftçi Behçet Çoban ise “Hepimizin mahsulü yandı. Suyu olanlar idare edebiliyor, suyu olmayanlarınki yandı gitti. Önümüzdeki günlerde yağmur yağmazsa tümünün kökü kuruyacak” dedi.

20 milyon tondan 9 milyon tona indi

Diyarbakır, Urfa, Mardin başta olmak üzere 17 kentte her sene 20 milyon ton buğday elde elde ediliyorken geçtiğimiz sene bu miktar 8 milyon ton azalarak 9 milyon tona indi.

“Kuraklık bu yıl daha sert olacak”

Tarım Mühendisi Ferzende Göktimur, bu sene kuraklığın daha yoğun olduğunu ve bölge kentlerinde buğday miktarının 3 milyon ton azalacağını kaydetti.

“Bölge kentlerinde 2021 yılında kuraklık nedeniyle arpa ve buğdayda verim düştü, 3 milyon ton daha az mahsul aldık. 10-15 günlük süreçte de yağmur görünmüyor. Belli ki kuraklık bu sene daha sert olacak.”

Sulama, mazot, elektrik, tohum ve ilaçtaki zamlar sonrası çiftçi, toprağını gübre katmadan ekmiş ya da tarlasına başka bir tarım ürünü ekmek durumunda kalmıştı. (rûdaw)

Editör: TE Bilişim