Nüfusunun yüzde 90’ı aşkın Kürt olan Diyarbakır’da, sadece tek bir özel okulda Kürtçe seçmeli ders olarak veriliyor. Diyarbakırlı iş insanlarının sahibi olduğu özel okulların yalnızca birinde Kürtçenin seçmeli ders olarak verilmesi anadile yönelik hassasiyeti sorgulatır nitelikte.

Türkiye’de 2012 yılının Eylül ayında alınan bir kararla Milli Eğitim Bakanlığı’na (MEB) bağlı okullarda 5’inci, 6’ncı, 7’nci ve 8’inci sınıflarda Kürtçenin Kurmanci ve Zazaki lehçeleri seçmeli ders olarak veriliyor.
STÖ’ler, 2012 yılından beri Kürtçenin öğrenciler tarafından okullarda seçmeli ders olarak seçilmesi için bir dizi çalışma ve kampanya düzenleniyor.

Kürtçe seçmeli derse dair başlatılan dikkat çekici ve tartışmalı kampanyalardan birini ise Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO) yürütüyor. DTSO’nun kampanyasında Kürtçeyi seçmeli ders olarak seçen öğrencilere ‘tablet’ veriliyor.
Diyarbakır’da 150’yi aşkın özel eğitim kurumu bulunuyor. MEB’in belirttiği sınıf aralığındaki ‘seçmeli ders’ kapsamına giren ortaokul sayısı ise 35’i aşıyor. Kentte ortaokul statüsünde bulunan bu özel okulların arasında sadece tek bir okulda Kürtçe seçmeli ders olarak veriliyor.

Kaynak: SURAJANS