Karadeniz’de deniz güvenliği konusunun öne çıktığı bir dönemde Romanya, donanmasının imkânlarını artırmak amacıyla Türk savunma sanayisiyle yürüttüğü temasları genişletiyor. Türkiye’den alınan Contraamiral August Roman adlı geminin hizmete girmesinin ardından, benzer sınıftaki ikinci bir platformun tedariki olasılığı masaya geldi. Bu süreçte gemi alımının yanı sıra mevcut korvetin daha gelişmiş silah sistemleriyle donatılması da planlanıyor.
Hisar sınıfı korvet Romanya envanterine nasıl girdi?
Romanya ile Türkiye arasında ilk geminin satın alınmasına ilişkin hükümetler arası sözleşme Aralık 2025’te imzalandı. Sözleşmenin KDV hariç değeri 223 milyon avro olarak açıklandı. Türkiye’de inşa edilen gemi, Romanya Deniz Kuvvetleri bünyesine Contraamiral August Roman adıyla katıldı ve Haziran 2026’da hizmete girdi.
Geminin Romanya’ya teslim edilmesi, Türkiye’de üretilen bir savaş gemisinin NATO ve Avrupa Birliği üyesi bir ülkenin donanmasında kullanılmaya başlaması bakımından dikkat çekti. İlk gemi, Türk tersanecilik ve savunma sanayisi şirketlerinin geliştirdiği platformların dış pazarlarda değerlendirilmesine örnek oluşturdu. Bununla birlikte, ilk satın almanın gerçekleşmiş olması ikinci geminin de aynı yöntemle alınacağı veya benzer bir sözleşmenin imzalanacağı anlamına gelmiyor.
İkinci gemi için teknik görüşmeler sürüyor
Romanya merkezli savunma yayınlarında yer alan bilgilere göre, ASFAT yetkilileri Bükreş yönetimiyle teknik görüşmelerin devam ettiğini aktardı. İkinci bir Hisar sınıfı geminin olası tedariki, bu temasların gündemindeki başlıklardan biri. Yetkililer, anlaşma sağlanması durumunda teknoloji transferi seçeneğine de açık olduklarını bildirdi.
ASFAT’ın Romanya’da şube açma hazırlıklarına başlaması, savunma alanındaki iş birliğinin sanayi boyutunun da ele alındığını gösteriyor. Ancak şirketin ülkedeki yapılanmasının ne zaman faaliyete geçeceği ve olası ikinci gemi sözleşmesiyle nasıl ilişkilendirileceği konusunda kesinleşmiş ayrıntılar bulunmuyor.
Korvetin silah kapasitesi nasıl artırılacak?
Romanya’nın ilk gemisi için açıkladığı yaklaşık 42 milyon avroluk modernizasyon paketi, platformun mevcut donanımını genişletmeyi amaçlıyor. Gemide hâlihazırda Makine ve Kimya Endüstrisi tarafından üretilen 76 milimetrelik DENİZHAN deniz topu bulunuyor. Geminin ilk atış testlerini tamamladığı da bildirildi.
Modernizasyon planında ASELSAN üretimi GÖKDENİZ yakın hava savunma sistemi, TAKS 100 atış kontrol sistemi ve PİRİ kızılötesi arama ve takip sistemi yer alıyor. Ayrıca dikey lançer sistemi ile torpido kabiliyetinin kazandırılması hedefleniyor. Sonraki aşamalarda gemisavar füzelerin entegre edilmesi de gündemde.
Bu yatırımlar, Romanya’nın deniz kuvvetleri için yalnızca gemi sayısını artırmak yerine mevcut platformların operasyonel yeteneklerini geliştirmeyi de önemsediğini ortaya koyuyor. İkinci gemi alımı konusunda ise teknik temasların bir sözleşmeye dönüşüp dönüşmeyeceği henüz belli değil.


