Suriye’de uzun süredir farklı bölgelerde uygulanan eğitim programlarının tek müfredatta birleştirilmesi için yeni bir dönem başladı. Ortak müfredatın 6 Eylül’de uygulanmaya başlamasının ardından Azez, Cerablus, El Bab, Mare ve Çobanbey çevresindeki bazı okullarda daha önce seçmeli olarak okutulan Türkçenin programdan çıkarıldığı bildirildi.
Türkçe dersinin kaldırılmasıyla birlikte öğrencilerin seçebileceği yabancı dil seçenekleri arasında Fransızca öne çıktı. Ancak dikkat çeken nokta, Türkçenin kaldırılması için Suriye Eğitim Bakanlığı tarafından yayımlanmış özel bir karar veya genelge bulunmadığının Türkmen temsilcilerince belirtilmesi oldu. Değişikliğin ortak müfredatın doğrudan uygulanması sonucunda ortaya çıktığı aktarılıyor.
SURİYE’DE TÜRKÇE DERSİ NEDEN KALDIRILDI?
Suriye’deki eğitim sisteminin birleştirilmesi, yıllardır farklı bölgelerde kullanılan müfredatların sona erdirilmesi anlamına geliyor. Halep’in kuzeyinde Türkçe eğitimi ise iç savaş döneminde başladı ve zaman içinde bazı okullarda seçmeli ders haline geldi. Yeni ortak müfredatla birlikte bu uygulama sona erdi ve yerine Fransızca konuldu.
Suriye Türkmen Meclisi, ortak müfredata geçiş hedefini desteklediğini ancak bunun Türkmenlerin dil ve kültür haklarını ortadan kaldırmaması gerektiğini savunuyor. Meclis, Türkçenin yeniden seçmeli ders olarak eğitim sisteminde yer alması için girişim başlattı.
TÜRKÇE YENİDEN SEÇMELİ DERS OLACAK MI?
Türkmen temsilcileri, Türkçenin yalnızca Türkmen öğrenciler açısından değil, Türkiye’den Suriye’ye dönen ve eğitim hayatının önemli bölümünü Türkiye’de geçirmiş çocuklar bakımından da önem taşıdığına dikkat çekiyor. Suriye Türkmen Meclisi heyetinin Eğitim Bakanlığı ile görüşmesinde Türkçenin seçmeli ders olarak devam ettirilmesi talebi gündeme getirildi. Bakanlığın ise konuyu ilgili birimlerle değerlendireceği bildirildi. الجزيرة نت
Bu nedenle Türkçenin tamamen ve kalıcı biçimde Suriye eğitim sisteminden çıkarıldığı sonucuna varmak için henüz erken. Mevcut tartışma, ortak müfredatın uygulanması sırasında ortaya çıkan bir düzenleme üzerinden devam ediyor. Türkmen tarafının talebi ise Türkçenin özellikle Türkmen nüfusun bulunduğu bölgelerde yeniden seçmeli ders statüsüne alınması yönünde.

