T24 Yazarı Tolga Şardan, İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya'nın hazırladığı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın onayından geçen valiler kararnamesini değerlendirdi.

“Süleyman Soylu'ya ‘gönülden bağlı olanlar’ merkeze alındı” diyen Şardan, "Bu kararname, olağanüstü koşullarda, göreve bir 'sapma davranışı' olarak getirilen Soylu döneminin inişli çıkışlı yönetimini sona erdirdi" ifadesini kullandı.

Şardan’ın T24’teki yazısı özetle şöyle:

“Genel bir tablodan başlamak gerekirse; toplamda 57 kentin valisi değiştirildi. Vali atamaları, kısa süre önce gerçekleşen il emniyet müdürleri kadar kapsamlı oldu.

Ankara'yı merkez olarak aldığımızda, başkentin doğusunda kalan 33 ve batısındaki 24 kentte vali değişimi yaşandı. Kararnameyle, batıda görev yapan 8 vali doğu ve güneydoğuya, güneydoğu ve doğuda görev yapan 10 vali ise batıya atandı.

Kararnameyle doğu ve güneydoğudaki 16 kentin valisi değiştirildi. Iğdır, Ardahan ve Bingöl'e atananlar, mülki idare kariyerlerinde ilk kez vali oldu.

Ayrıca, ilk kez valilik koltuğuna oturacak 17 isim arasında İstanbul'dan üç, Ankara'dan ise iki kaymakam var. Bu isimlerden, Pendik Kaymakamı Hülya Kaya Yalova'ya, Kağıthane Kaymakamı Tahir Şahin Kilis'e, Zeytinburnu Kaymakamı Ercan Turan Iğdır'a, Ankara'dan Sincan Kaymakamı Cengiz Ünsal Artvin'e ve Elmadağ Kaymakamı Alper Tanrısever Gümüşhane'ye atandı.

Yerlikaya'nın kararnamesinde, geçmişteki atamalarda sıkça görev verilen Mülkiye Teftiş Kurulu'ndan hiçbir müfettişe valilik verilmemesi dikkat çekici.

Göreve geldikten sonra merkez valileriyle bir araya gelip değerlendirme yapan Yerlikaya, halen merkez valisi olan üç ismi yeniden aktif valiliğe döndürdü. Daha önce Milli Savunma Bakanlığı'nda müsteşar olan Ali Fidan Nevşehir, eski Ağrı Valisi Musa Işın Kütahya ve Mükerrem Ünlüer Kahramanmaraş Valisi oldu. Ünlüer, 1999'daki Sakarya depremi sürecinde vali yardımcısı görevinde tecrübeli olması nedeniyle 6 Şubat depreminin merkez üssü Kahramanmaraş'ın yeniden ayağa kaldırılmasında etkin rol oynayacak.

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya'nın hem valiler hem de emniyet müdürleri kararnamelerinden ortaya çıkan ilginç bir tablo ise, yedi yıl boyunca bakanlık koltuğunda oturan önceki Bakan Süleyman Soylu'nun ekibine yönelik dokunuşlar gerçekleşmesi.

Mevcut sosyal medya hesapları arasında halen Soylu'nun etkisindeki kimi troll hesapları veryansın edecek olsa da; Yerlikaya her iki kararnameyle 38 kentin hem valisini hem de il emniyet müdürünü değiştirdi. Bu değişikliklerde; Muş, Şanlıurfa, Ordu, Denizli, Gümüşhane ve Bayburt'un gerek valisi gerekse il emniyet müdürü merkeze çekildi. Yerlikaya, kalan 43 kentte ise ya valiyi ya da il emniyet müdürünü değiştirdi.

Soylu döneminde bakanlık merkez teşkilatında etkin görev alan dört isim vali yapılarak merkezden uzaklaştırıldı. Nüfus Vatandaşlık İşleri Genel Müdürü Şefik Aygöl Bilecik'e, Personel Genel Müdürü Mehmet Fatih Serdengeçti Giresun, İller İdaresi Genel Müdürü Selçuk Aslan Düzce ve AFAD Başkanı Yunus Sezer Edirne'ye vali olarak atandı. Sezer, 6 Şubat depremi sırasında AFAD'ın faaliyetlerinin yetersiz olması nedeniyle, başta Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan olmak üzere, ağır eleştiriler almıştı. Hatta bu nedenle daha önce AFAD Başkanı olan ve halen Tanzanya Büyükelçisi olan Mehmet Güllüoğlu Türkiye'ye çağrılmış ve koordinasyonda görev almıştı.

Aslen Erzurumlu olan Sezer hakkında ‘yine melekler korudu’ değerlendirmesini yapmak yanlış olmaz.

Bu isimlerin yerine yakında çıkacak olan yeni kararnameyle atama yapılacak. Bazı görevlere de merkez valisi verileceğini söyleyebilirim.

Yerlikaya'nın kararnamesiyle merkeze çekilen valiler arasında bazı isimler dikkat çekiyor.

Bu isimlerin başında Denizli Valisi Ali Fuat Atik, Şırnak Valisi Osman Bilgin ve Sakarya Valisi Çetin Oktay Kaldırım var. Geçen hafta kaleme aldığım Büyüteç'te her üç isimle ilgili bilgiler aktardım. Her üç vali de Soylu'ya gönülden bağlı isimler.

Kaldırım'ın adı Bataklık Operasyonu'nda kamuoyuna yansıdı. Dosyanın iki liderinden birisi olan Çetin Gören'e, Hollanda tarafından kırmızı bültenle arandığı dönemde Elazığ'dan taşıma silah ruhsatı verdi. Bilgin ise, Soylu'nun bizzat Alaşehir Kaymakamlığı'ndan getirip bakanlığın tüm parasal işlerini teslim ettiği isim. İdari ve Mali İşler Dairesi Başkanlığı'ndan önce Kırklareli Valisi, ardından da Şırnak Valisi yapıldı. Bilgin, 6 Şubat depremi sırasında koordinatör vali olarak görevli yaptığı Nurhak'taki açıklamasında "hiçbirine benzeyen bir deprem değil. Şehirler haritadan silindi, yeni haritalar oluşturulacak. Devlet olarak, devletin görevlileri olarak geç gelmişsek sizden özür diliyoruz. Kusura bakmayın belki geç geldim ama durum gördüğünüzden bildiğinizden çok daha vahim. Açıklanan rakamlardan en az 3-4 belki 5 kat daha kötü. Bazı illeri komple yıkıp yeniden iller yapacağız" şeklindeki değerlendirmesi tepki çekti.

Denizli Valisi Atik, sağlık durumundaki sıkıntılı süreç ve Soylu'yla olan yakınlığı ile gündeme gelmişti ve merkeze çekildi. Atik, uzun süre deprem bölgesinde koordinatör olarak görev yapmıştı.

Diğer isimlerden Şanlıurfa Valisi Salih Ayhan, kendisi adına hayata geçirilen sahte sosyal paylaşım hesabı, AKP'li bir heyetle Ankara'ya gelerek bakan ziyaretleri gerçekleştirme, tarikat liderleriyle buluşma ve Şenyaşar Ailesi'nin adliyeye girmesini yasaklama kararıyla hatırlanıyor.”

Editör: Fuat BULUT