Güneş OCAĞA/ÖZEL HABER

Güneydoğu Ekspres- Tezgahlarda yerini alan Karacadağ kengerini de hayat pahalılığı vurdu. Diyarbakır'da baharın habercisi olarak bilinen kenger bitkisi, tezgahlarda yerini aldı. Havaların ısınmasıyla birlikte Diyarbakır'ın yüksek dağ eteklerinde, özellikle de Karacadağ’da doğal olarak yetişen ve pancar olarak tüketilen kenger bitkisi, köylülerin de geçim kaynağı.

Sokak başları ve semt pazarlarında satılan kengeri bu yıl hayat pahalılığı vurdu. İki yıl önce 5, geçen yıl da 15 liradan satılan kengerin kilosu bu sene 40 TL’den satılıyor. Doğal ortamda kengeri topladıklarını belirten köylüler, karlarını çıkarmanın yanı sıra verdikleri emeği de fiyata yansıtmak zorunda kaldıklarını söyledi.

Kenger Satıcısı Halis Ünlen, “Biliyorsunuz hayat çok pahalı. Eskiden ‘para üstü’ olarak verilen sakız bile şimdi zam şampiyonu olmuş. Biz kengeri nasıl 5 TL’den verelim. Kengeri toplayıp buraya getirene kadar büyük bir emek veriyoruz. Bir de üstüne geçim derdi eklenince mecbur 40 TL’den satmak zorunda kalıyoruz” dedi.

TOPLAMASI VE TEMİZLENMESİ BÜYÜK ZAHMET

Sokak başında yere bıraktığı kengerleri satan 75 yaşındaki Hacı Sevim ise, “Kengeri toplamak öyle kolay değil. Topladıktan sonra orada bir kere temizliyoruz ve neredeyse yarısı gidiyor. Bir de satmadan önce de bir temizlikten geçiriyoruz. Yine bir kısmı gidiyor. Gerçekten çok büyük bir emek veriyoruz. Öyle göründüğü kadar kolay değil. Hayatta çok pahalı olmuş. Dolayısıyla hem emeğimizin parasını hem de daha iyi bir kazanç sağlamak için 40 TL’den satmak zorunda kalıyoruz” diye konuştu. 

“UCUNDAN TADINA BAKACAĞIZ”

Pazardan kenger alan Necmiye Vural ise, “Kengeri çok seviyoruz. Bahar geldiğinde gözümüz tezgahlarda kenger arıyor. Çok lezzetli bir tadı var, ama bu yıl fiyatı da lezzeti kadar değer kazanmış. Gerçekten çok pahalı. Normalde ben her yıl 5-10 kilo alırım. Çoğunu kışın yemek için poşetlere koyup buzdolabında saklarım. Ama bu yıl sadece tadımlık alabildim. Çünkü karnımızı doyurmayacak, sadece ucundan tadına bakmış olacağız” dedi.