UNICEF Genel Direktörü CatherineRussel, çocukların "pandeminin gizli kaybedenleri" olduğunu söylüyor.

Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF), COVID-19 salgını nedeniyle 23 ülkedeki 405 milyon öğrencinin okullarının hâlâ kısmen ya da tamamen kapalı olduğunu açıkladı.

Kuruluş, 147 milyon çocuğun yüz yüze derslerin en az yarısına giremediğini belirtti.

Bazı tehdide açık çocukların, özellikle de kız çocuklarının da açılan okullara geri dönemediği belirtildi.

Çocukların "pandeminin gizli kaybedenleri" olduğunu söyleyen UNICEF Genel Direktörü CatherineRussel, "Daha önce okuyabilen çocukların şimdi okuyamadığını, işlem yapabilen çocukların şimdi bunu yapamadığını görüyoruz. azı çocuklar, aileleri yoksullaştığı için iş gücüne katılmak zorunda kaldı. Kız çocukları da erken evlendirildi ve bu korkunç bir kader" dedi.

Russel, en çok okulu bırakan çocukların istismara açık bir hale gelmesinden korkuyor.

Mart 2020 itibariyle, 150 ülkede okullar tamamen, 10 ülkede de kısmen kapatıldı. İki yıl sonra, 19 ülkede hâlâ okullar kısmen kapalı.

Filipinler, Honduras ile Büyük Okyanus'un güneyindeki Solomon Adaları ve Vanuatu da okulların en az yüzde 70'i kapalı ve UNICEF bu oranı tam kapanma diye tanımlıyor.

Çocukların dışarıda oynamasının kısıtlandığı Filipinler'de, birkaç okul sonbahar aylarında yeniden açıldı, ancak öğrencilerin çoğu evlerinde kaldı.

UNICEF'e göre, pandemiden önce bile Sahra altı Afrika ülkelerinde, okuma, yazma ve matematik kabiliyetleri en düşük düzeylerdeydi.

Bu yıl Ocak ayında Uganda'da okullar açıldığında, 10 çocuktan biri okula geri dönmedi. (BBC)

Editör: TE Bilişim