Güneş OCAĞA

DİYARBAKIR - Yüksek lif oranına sahip olan bamya insan sağlığına oldukça faydalı. Günlük tüketilen 100 gram bamya, vücudun ihtiyacı olan folik asit miktarının yüzde 20'sini karşılıyor. Bamya lif, demir, magnezyum, kalsiyum minerallerinin yanı sıra A ve C vitaminleri bakımından da oldukça zengindir. Fakat insan sağlığına faydalı olan bamya bu yıl üreticinin yüzünü güldürmedi.

Nisan’da ekimi yapılan bamya, Haziran’da ise tarladan toplanıyor. Bu yıl Haziran’da hasadına başlanan ve yağışların fazla olması nedeniyle az olan bamya, üreticinin yüzünü güldürmedi. Üreticiler, girdi maliyetlerinin yüksekliğine, aşırı yağışların eklenmesiyle istedikleri verimi alamadıklarını belirtirken, devlet desteğinin yetersizliğinden yakındılar.

Yaprağı çok, kendisi az

Türkiye genelinde olduğu gibi bu yıl Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde de yoğun bir sağanak yağış vardı. Yağışların çok olması bamya üretimini de olumsuz etkiledi. Dolayısıyla yaprağı çok, ama kendisi az olan bamya pazarda da vatandaşın cebini yakıyor. Diyarbakır’da kurulan semt pazarlarında kilosu 15 TL’ye satılan bamyayı vatandaş alamıyor.

Semt pazarlarında alışveriş yapan vatandaşlar, bamya fiyatının geçen yıla göre çok yükseldiğini, bu yıl neredeyse hiç bamya yemeği yapamadıklarını söyledi. Vatandaşlar, daha önce kilolarca alıp kuruttukları ve kışın tükettikleri bamyayı bu yıl kurutamayacaklarını da ifade ederek, “1 kilogram bamya 15 lira oldu. Gıda fiyatları o kadar çok yüksek ki, değil kurutmak günlük soframıza koyamıyoruz. Dolayısıyla geleneğimiz olan kurutmalık yapamıyoruz artık” diye dert yandılar.   

Bamyanın faydaları nelerdir ve hangi hastalıklara iyi gelir?

Bu arada uzmanlar, bamyanın çok sağlıklı bir besin olduğunu ve mutlaka tüketilmesi gerektiğini belirterek, bamyanın faydalarını ve hangi hastalıkları önlemede önemli olduğunu şöyle sıralıyorlar:

- İçerdiği bol miktarda C vitamini sayesinde ciltte deforme olmuş hücrelerin yenilenmesini destekler. Aynı zamanda ciltte bulunan genç hücrelerin oranını artırarak yaşlanmayı yavaşlatır. 

Saçların kabarmasını önlemek için bamyadan faydalanabilirsiniz. 100 gram bamyayı kaynatıp suyunu soğumaya bırakın. Daha sonra bu suyu kullandığınız şampuana  ekleyiniz. Bamya içerdiği zengin mineraller sayesinde saçınızın kabarmasını engelleyerek, hacmini ve parlaklığını arttıracaktır.

- Böbrek hastalığı olan kişilerin sıvı oranı yüksek besinler tüketmeleri gerekir. Bu yüzden böbrek hastalarının su oranı yüksek bamya sebzesini düzenli tüketmelerinde fayda vardır.

-Üst solunum yolları hastalığına yakalanmamak içinde bamya, tüketilmesi gereken besinlerden biridir. Zararlı hücrelere karşı bağışıklığı güçlendirerek kansere yakalanma riskini azaltır. 200 gram bamyayı 30 dakika boyunca kaynatın. Elde ettiğiniz bamya suyuna bir diş sarımsak ve iki yemek kaşığı limon suyu ekleyerek 15 dakika dinlenmeye bırakınız. Hafta da bu sudan bir bardak içebilirsiniz.

- Güçlü antioksidan özelliği de vücutta oluşan ödemleri idrar yoluyla kolayca atmaya yardımcı olur.

- Yüksek lif içeriği sayesinde sindirimi kolaylaştıran bamya, vücuttaki atık yiyeceklerin kalıcı hasarlar vermeden kolayca vücuttan atılmasını sağlar. Ayrıca uzun süreli tokluk sağlayarak vücuda gerekli enerji desteği verir.

- Bazı yiyecekler midedeki asit oranının dengesini bozar. Bamya suyu bu oranı dengeleyerek oluşma ihtimali olan ülser rahatsızlığını önler.

Editör: TE Bilişim