Sedat IRMAK – ÖZEL HABER

Diyarbakırlı Mehmet Übeyitoğlu, 2009 yılında şimdiki Çevre ve Şehircilik Bakanlığı olan Bayındırlık ve İskan Diyarbakır İl Müdürlüğünden emekliye ayrıldı. 2 ay süren emekli işlemlerinin ardından 65 günlük gecikme ile yaklaşık 73 bin liralık emekli ikramiyesini alan Übeyitoğlu, emekliliğine tam alışmışken mahkemeden gelen kağıtla neye uğradığını şaşırdı.

Emekli olduğu dönemde, muhasebenin yapmış olduğu yanlış hesap sonucu bin 500 lira fazla ödeme aldığını öğrenen Übeyitoğlu, borç ederek topladığı parayla önce maliyeye ardından da kurumunun yolunu tuttu. Anaparanın faiziyle birlikte 2 bin 600 liraya yükseldiğini öğrenen Übeyitoğlu, hem zamanaşımı hem de hata dolayısıyla dava açmaya karar verdi.

“10 bin lira mahkeme ve avukat ücreti ödeyecek”

Açtığı ilk davayı, bilirkişinin kendisine hatayla yatırılan bin 500 lirayı haksız zenginlik sayması nedeni ile kaybeden Übeyitoğlu, anaparanın dışında faize de farklı bir mahkeme tarafından dava açıldığını öğrenince tamamen yıkıldı. Kendisinin haberi olmadan yatırılan bin 500 lirayı zar zor toplayan Übeyitoğlu, diğer davayı da kaybetmesi ile birlikte mahkeme ve avukat giderleri ile birlikte 10 bin liraya yakın bir tutar ödemek zorunda kalacak.

“73 bin lira tazminat aldım”

Konu ile ilgili gazetemize açıklamalarda bulunan Übeyitoğlu, 2009’un 9. ayında emekli olduğunu söyledi. İşçi olduğundan dolayı kuruma müracaat ettiğini 65 gün gecikmeli olarak 73 bin liralık tazminat aldığını kaydeden Übeyitoğlu, herhangi bir eksiklik olmadığı için ikramiyesini aldığını dile getirdi.

“Mağduriyetimin giderilmesini istiyorum”

Yaklaşık 10 yıldır kurumda yokum, 6 yıl sonra asgari geçim indirim tutarını bana fazla yatırdıklarını bildirdiler yaklaşık bin 500 lira. Bende araştırdım, madem fazla ödeme yapılmış ben bu parayı ödemem gerekli diye düşündüm diyen Übeyitoğlu şunları söyledi; “Maliyeye gittim bana borcun 2 bin 600 liraya çıktığını söyledi. Ben de kendimi bin 500 liraya göre ayarlamıştım. Emekliyim ve 4 çocuğu üniversitede okuttum, imkanlarım kısıtlı tabi. Bunu yapılandırmak istedim, Maliye Çevre ve Şehircilik Bakanlığının borcu olduğunu belirterek paranın hepsini yatırmamı gerektiğini söylediler. Ben de sorunun benden kaynaklanmadığını ve 6 yıl sonra bildirim yapıldığı için dava açmaya karar verdim. Süre aşımı var, bana fazla para yatırmışlar ve 60 gün içerisinde de bildirmemişler. Bu kanunen mümkün değil, 5 yıllık süre aşımı da vardı ve mahkemeye verdim. Anapara 6. İcra ve 2. Asliye Mahkemesinde ki bu mahkemeyi bilirkişinin bin 500 lirayı haksız zenginlik sayması nedeni ile kaybettim. Faize ise 1. İcra 7. Asliye Mahkemesi’nde işleme konmuş, aynı durum fakat iki ayrı mahkeme açılmış. Ayrı avukat, ayrı bilirkişi, aynı kurum aynı mağdur. Şu anda bin 500 küsur 7 bin lira oldu. Bu biraz daha devam edeceği için borç 10 bin lirayı bulacak eğer kaybedersem. Sözün kısası, yetkililerden buna el atmalarını istiyorum. Hata benimse tamam ben kabul ediyorum ama sorun kurumun hatasından kaynaklı. Ben ana parayı vermeye de hazırım fakat emekli bir insanım, 4 üniversite öğrencisi okutuyorum. Bu mağduriyetimin giderilmesini istiyorum” diye konuştu.

Editör: TE Bilişim