Depremin vurduğu Maraş’a bağlı köylerde büyük yıkım ve can kaybı yaşanırken çok sayıda büyükbaş ve büyükbaş hayvan da telef oldu. Çiftçilerin zararının bir kısmı hükümet tarafından belirlendi ancak hala temasa geçilmemiş birçok köy bulunuyor.

6 Şubat günü Maraş’ın Pazarcık ve Elbistan ilçelerini vuran 7.7 ile 7.6’lık iki büyük deprem nedeniyle binlerce kişi yaşamını yitirdi, çok sayıda kişi yaralandı. Deprem 11 ilde yıkıma ve can kaybına yol açtı.

Pazarcık’ın köylerinde başlıca geçim kaynağı hayvancılık ve tarım. Bölgede buğday, mısır, arpa gibi tahıl ürünlerinin dışında Antep fıstığı, yeni yeni zeytin ağaçları yetiştiriliyor.

Depremin merkez üssü olan Pazarcık ilçesine bağlı Donuka, Soxanan ve Hezeran köylerinde evlerin yanı sıra ağıllar da yıkıldı, 500’den fazla küçük baş hayvan telef oldu.

Rûdaw’a konuşan Halik Dönekli, “Sadece bizim köyde 100-150 küçükbaş hayvan öldü. Yukarı köyde 500 küçük baş hayvan öldü. Bir ailenin 125 koyunu gitti diye biliyorum. Bazı köylerde ahırlar olduğu gibi yıkıldı” dedi.

Depremin kış mevsimine denk gelmesi köylere ulaşımı zorlaştırıyor. Bölgedeki insanlar, depremin ardından kendi çabaları ile hayvanlarını enkazdan çıkardıklarını söyledi.

İbrahim Güneysu, “Bazı hayvanları kendi imkanlarımızla çıkardık. Biz 30 koyunu kurtardık, diğerleri enkaz altında telef oldu” dedi.

Donuka köyünden Musa Güyesu da, depremde 105 küçükbaş hayvanından 41’ini kaybettiğini anlattı.

Güneysu, “45 keçim telef oldu. Köyümüzdeki ahırlar yıkıldı. Şükür kimse ölmedi. Devlet bize yardım edeceğini söyledi. Ben şu ana kadar iki çuval saman alabildim. Mecburen kalan hayvanlarıma yem alacağım” dedi.

Tarım ve Orman Bakanlığı depremlerden etkilenen bölgelerdeki çiftçilere yönelik tarımsal destekler için bölgeye uzman heyetler gönderiyor. Ancak hala hasar tespit için gidilmeyen köyler bulunuyor.

Editör: TE Bilişim