FUAT BULUT - ÖZEL

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin CHP’li üyesi Adıyamanlı Kürt siyasetçi Mehmet Ali Tüy’ün partide deprem etkisi yaratan konuşmasının yankısı sürüyor. Konuşmasında depremde Adıyaman’da gösterdiği başarılardan ötürü Sultangazi Belediye Başkanı Abdurrahman Dursun ve Esenler Belediye Başkanı Tevfik Göksu ile AK Partili Grup Başkanı Tevfik Göksu’yu tebrik ettiği için ihracı gündeme gelen Tüy’e konuşma yapmaması için mobbing uygulandığı ve izin verilmediği öğrenildi.

İBB Ocak Ayı Meclis Toplantısı’nın üçüncü birleşiminde Tüy, gündem dışı söz aldı. Tüy, İmamoğlu’nun Belediye Başkanlığı döneminde İmamoğlu’na karşı çıkarak Şişli’de bir otelin satışına ret verdiği partide hedef haline geldiğini ifade etti. Tüy, depremde Adıyaman’da gösterdiği başarılardan ötürü Sultangazi Belediye Başkanı Abdurrahman Dursun ile Esenler Belediye Başkanı Tevfik Göksu'yu tebrik etti. Meclis Üyesi Tüy’ün AK Partili Belediye Başkanlarını tebrik etmesinden sonra AK Partili Meclis üyeleri, Tüy’e alkışlarla destek verirken, CHP’li Meclis üyelerinden de tepki gördü.

ERDOĞAN’A KÜRT SORUNU ÖVGÜSÜ

Meclis üyesi Mehmet Ali Tüy, “Adıyaman depreminde kendileri burada yoklar. Hemşerisi olmaktan gurur duyduğum Tevfik Göksu, Sultangazi Belediye Başkanı Abdurrahman Dursun, Adıyaman'daki her noktaya ama her noktaya zamanında yetişmiş. Her türlü ihtiyaçlarını karşılamış bir Adıyamanlı olarak bunu gözlemlediğim için değerli hemşerim Abdurrahman Dursun’a ve Tevfik Göksu’ya teşekkür ederken tabii sayın başkan beni sıkıştırdı. Bir cümleyi unuttum. Yine alkışlayacaklar ama Türkiye'nin yüz yıllık siyasi tarihinde Kürt sorununa, ilk defa kabul edin ya da etmeyin ben öyle düşünüyorum. Başarılı olamadı. Sayın Tayyip Erdoğan ve partisi olmuştur. Kürtlere samimi olarak yaklaştı ama başarılı olamadı” dedi.

CHP GRUBU KARIŞTI

Mehmet Ali Tüy’ün CHP grubuna haber vermeden konuşma gerçekleştirdiğini söyleyerek tepki gösteren CHP Grup Sözcüsü Mesut Kösedağı, “Gruplar meclis öncesinde, grup başkan vekilleri ve grup yönetimleri konuşur. İşte meclisi bugün nasıl yürüteceğiz diye biliyorsunuz bir karar alır. Bunu 5 yıldır yapıyorsunuz, 5 yıldır meclis başkanısınız. İlk defa bugün böyle bir şey gördük. Önce söylediniz ki bugün yazılı önerge ve gündem dışı konuşma yok. Gündeme geçmeden önce de Mehmet Ali Bey'e söz verdiniz. Mehmet Ali Bey tabii ki Cumhuriyet Halk Partisi'nin meclis üyesidir ama bugünkü konuştuğu ve konuşma yöntemi grubumuzla ilgili değildir, grubumuzun bilgisi dahilinde değildir, grubumuzun izni dahilinde değildir. Gündem dışı konuşma talebi bizden size gelmemiştir. Bu konuşmayı siz kendi inisiyatifinize verdiniz. Meclis başkanısınız bu sizin hakkınızdır. Ama şu bilinsin ki kamuoyu tarafından Mehmet Ali Bey'in konuşmaları grubumuzu, partimiz değil, şahsını bağlar” diye konuştu.

6 KİŞİ İMAMOĞLU’NA İSTİFA RESTİ ÇEKTİ

Alınan bilgiye göre Mehmet Ali Tüy, gündeme damga vuran konuşmasından bir gün önce CHP Grup Sözcüsü Mesut Kösedağı ve Sekreteri Fatoş Hamzalı’ya gündem dışı konuşma için bildirim yaptı. Ancak talep kabul görmedi ve “Grup Başkanlarının onayı gerekir” denilerek, AK Parti Grup Sözcüsü Tevfik Göksu işaret edildi. Göksu’nun duyumu ve onayı ile Tüy konuşma yapabildi. Tüy’ün yaptığı konuşmanın ardından 118 CHP’li meclis üyesinden 6’sının Büyükşehir Belediye Başkanı Ekram İmamoğlu’na “Mehmet Ali Bey ya ihraç edilsin ya da istifa ederiz” dediği öğrenildi.

KÜRT SİYASETİNDE UZUN YILLAR GÖREV YAPTI

Adıyamanlı Kürt siyasetçi Mehmet Ali Tüy, HEP’in kuruluş sürecinde yer aldı daha sonra CHP’de siyasete devam eden isimlerden biri. İstanbul’da Şişli ve Beşiktaş Belediyeleri’nde yıllarca başkan yardımcılığı görevlerinde bulunan Tüy, 2019 yerel seçimlerinde CHP’den İBB Meclis Üyeliği’ne seçildi.

KÜRT RAPORU HAZIRLADI

Mehmet Ali Tüy, 2015’te dönemin CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun talebi üzerine “Kürt seçmen CHP'ye neden Küs?” başlıklı 6 sayfalık bir rapor hazırladı.

MEHMET ALİ TÜY KİMDİR?

1954 yılında Adıyaman merkeze bağlı Davuthan Köyü’nde dünyaya geldi. 1971’de henüz 17 yaşındayken devrimcilik faaliyetleri nedeniyle Adana Sıkıyönetim Komutanlığı Mahkemesi’nce tutuklandı ve 6.5 ay hapis yattı. DDKD’de başladığı Kürt siyasetine HEP’le devam etti. 1990’lı yıllarda sanatçı Fatma Girik’in Belediye Başkanı olduğu Şişli Belediyesi’nde Gelirler Müdürü olarak görev yaptı. HEP’in kurulma sürecinde parti toplantıları kendisine ait Şişli’deki işyerinde yapıldı. Toplantı müdavimleri ise Musa Anter, Yaşar Kaya, Naci Kutlay ve Tarık Ziya Ekinci’ydi. Bu nedenle şikayet üzerine gözaltına alındı ve Şişli Emniyeti’nde 8 gün sorgulandı. Serbest bırakıldıktan sonra Şişli Belediyesi’nde siyasi lince maruz kaldı ve istifa etti. Görevi bıraktıktan sonra HEP Milletvekili Mahmut Kılınç’a danışmanlık yapan Tüy, DEP kapanınca Gülay Atığ döneminde tekrar eski işine dönmek istedi. Ancak Kürt kimliği nedeniyle baskı gördü, Atığ’ın korumalarınca yaka paça dışarı atıldı. Evli ve iki çocuk babası olan Tüy, atıldığı ticaret hayatında başarılı olamayınca siyasete 2007’de Mustafa Sarıgül’ün danışmanı, Türkiye Demokrasi Hareketi’nin Doğu ve Güneydoğu Sorumluluğu görevini, 2013’te de Şişli Belediyesi’nde Başkan Yardımcılığı’nı üstlendi. Şişli Belediyesi ile Diyarbakır Sur Belediyesi arasında “Kardeş Belediye Protokolü” imzalanmasına vesile olan Tüy, BDP’li belediyelere yardımlarla da gündeme geldi. Görevde bulunduğu dönemde 10 belediyeye çocuk parkı, taziye evleri, cami ve okul tadilatlarıyla adından söz ettirdi.

Editör: Fuat BULUT