Türkiye’de yer yıl büyük coşkuyla kutlanan 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde bu kez hüzün vardı. Deprem nedeniyle başta kadınlar olmak üzere hayatını kaybeden tüm yurttaşları anan kadınlar, birlik ve dayanışma mesajları verdi.

Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası’nın (DSTO) ilk kadın Meclis Başkanı olan iş kadını Nevin İl, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla değerlendirmelerde bulundu. Deprem nedeniyle buruk bir dönemden geçtiklerini ve 8 Mart’ı büyük kayıplarla karşıladıklarını belirten İl, “Depremin ardından biz 8 Mart’ı dayanışma, ayağa kalkma, yıkılsa da dünya üstümüze dayanışmayla ayaklanacağız, dayanışmayla var olacağız mesajlarıyla karşılıyoruz. Başta Kürt kadınları olmak üzere bütün dünya kadınlarının 8 Mart’ını buruk bir şekilde kutluyorum” dedi. Kadınlara dayanışma çağrısında bulunan Nevin İl, bölgenin yaralarını nasıl saracaklarına dair çeşitli çalışmalar içerisinde olduklarını kaydetti.

7bfaacc2-48a2-489a-bc42-47661a7429db

“Diyarbakır’da 2 bin 500 kadın şirket sahibi”

Diyarbakır’da uzun zamandır kadınların potansiyelinin artması için kapsamlı çalışmalar yürüttüklerini belirten Nevin İl, şunları kaydetti:

“Bu çalışmalarımızın içerisinde sadece iş kadınlarının güçlü olarak sahada bulunması değil, aynı zamanda kadınların kendi sorunu gibi algılayarak istihdam konusunda da ciddi çabalar yürütmesi konusunda 13 yıldır programlı strateji yürütüyoruz. Sayımız 2000’li yıllarda yüzce 3-5 arasındaydı. Ama şimdi sadece Diyarbakır’da yaklaşık 20 bin üyemiz var ve bunun 4 bin 900’ü kadın şirketi. Bunun 2 binini pasif görsek yaklaşık 2 bin 500 aktif kadın şirketimiz var. Bunun önemi şöyle; bir Ticaret Odası’nda bu çalışmayı yürütmeden önce sayımız çok düşüktü. Şimdi ise yürüttüğümüz çabalarla ciddi bir mesafe kaydettik. Şu anda güçlü iş kadınları profilleri var.”

Kadınların DTSO’daki başarısı

Nevin İl, DTSO bünyesinde yaptıkları çalışmalarda kadın işveren kimliğini öne çıkardıklarını, kadınların kendi işlerinin başında olması ve fırsatlardan yararlanmalarının ne kadar kıymetli olduğu mesajını verdiklerini belirtti. İl, “Tabi DTSO Meclisi ve yönetimi de yaptığımız bu çalışmalarda ciddi destekler sundular. Mesele Türkiye’de bir ilk olan İş Kadınları Meclisi’ni kurduk. İş Kadınları Meclisi Diyarbakır TSO’daki meclis nasıl çalışıyorsa öyle çalıştı. İşveren kadın örgütlerimizi ve diğer yapılarımızla da işbirliğine gittik. Bunda başarılı da olduk. Şu anda Meclis’te 37 kadın varız, başladığımızda 4 kişiydik” dedi. 

“Toplum bilinci değişmeli”

“Kadınların gelişebilmesi için toplum bilincinin değişmesi lazım” diyen İl, bugün kadınların tüm sektörlerde hem işveren hem de emekçi olarak çalıştıklarını, bununla birlikte toplumsal cinsiyet eşitliği konusunda sorunlarla karşılaşabildiklerini ve yer yer mobingle karşılaştıklarını ifade etti.

DTSO Meclis Başkanı Nevin İl, Ferda Cemiloğlu döneminde Doğu ve Güneydoğu İş Kadınları Derneği (DOGÜNKAD) olarak geçmişten beri ile birlikte Kürdistan Bölgesi’ndeki kadın iş dünyası ile bağlantı içerisinde olduklarını söyledi.

Mesleğe işçi olarak başladığını ve daha sonra girişimci ruhuyla kendi işini kurduğunu anlatan İl, kadın hakları konusunda da mücadele içerisinde yer aldığını hatırlattı.

Nevin İl, “Şu anda 10 bin metrekare üzerindeki bir fabrikada kadın ortağımızla ve yüzde 70’i de kadın istihdamı olan bir fabrikayı yönetiyoruz. Örnektir ve bütün fabrikalarda da bu bilinç oluşmaya başladı. Kadın çalışanların olduğu yerde titizlik, işe özen ve mobing yoksa daha yaratıcı özellikleri öne çıkıyor. Düşünün bir ev kadını bile bir maaşla evi çevirebiliyor. Kadınların kendileri ekonomist zaten. Hem kendisinin, hem eşinin, çocuklarının ve evinin, kirasının giderlerini karşılayacak bir ekonomik program uyguluyor. O yüzden kadınlara kapı açıldığı zaman çok güçlü rol modeller, özellikle de Kürt kadınları olarak farklı değiliz biz de. Mücadelemiz zaten bu süreci yaşanabilir kılmak. Kadınların daha refah içinde, baskı ve şiddet görmediği bir yaşamla hayatlarını idame ettirebilecekleri bir duruma gelmeleri bizim isteğimizdir. Bunun için de mantalitenin değişmesi gerekiyor. Yani çok işimiz var ve çok çalışmamız gerekiyor. Ama bunun için de devletin yasalarının da değişmesi lazım. Bu erkek egemen mantığın değiştirileceği bir politika da uygulanmalı aynı zamanda. Çok sayıda kadın çalışanı devlet dairelerinde görüyoruz ama bu yetmez. Kadının hakları ile o dairelerde çalışması bizim için önemli” ifadelerini kullandı.

(HABER MERKEZİ)