İbrahim İnanç YILDIZ - Veli BALTACI

Güneydoğu Ekspres- Maraş merkezli depremlerin etkilediği Diyarbakır’da binlerce bina hasar aldı. Çevre Şehircilik ve iklim Değişikliği İl Müdürlüğü tarafından yürütülen çalışmalar kapsamında 5 bin 459 bina ağır hasarlı, 3 binin üzerinde bina ise orta hasarlı olarak tespit edildi. İtiraz süreçlerin bitmesinin ardından ağır hasarlı olduğu tespit edilen evlerin yıkım işlemleri devam ediyor. Orta hasarlı binaların da yıkılacağının açıklanmasından sonra bu binaların da boşaltılması isteniyor. Ancak Bağlar’ın Şeyh Şamil Mahallesinde Gevran Apartmanı’nda oturanlar, binalarının itiraz sonucu az hasarlıdan orta hasarlıya çevrilmesine tepkililer. Binadaki bazı yurttaşların yoğun itirazı sonucu bu kararın alındığı iddia eden yurttaşlar, buna karşın 23 ev ile 10-12 dükkânın itirazının dikkate alınmadığını söyledi. Binalarının kolon ve kirişlerinde sorun olmadığını ileri süren binadaki yurttaşlar, yetkililerden binalarıyla ilgili yeniden bir inceleme yapılmasını talep etti.

‘YIKILMASINI İSTEMİYORUZ, GELİP BAKSINLAR’

Binanın altında dükkânı olan İskân Balta, sağlam bir binanın yıkılmaya çalışıldığını iddia etti. Balta, “Bir binanın kolonu yıkılmışsa, o binayı yıksınlar. Hiçbir şey buradaki 32 dairede yaşayandan değerli değildir. Ama kolonuna hiçbir şey olmayan binayı kalkıp yıkmaya çalışıyorlarsa bu adaletsizliktir” dedi. Bazı ev sahiplerinin devletten yardım alabilmek için yaptıkları yoğun itiraz sonucunda binalarının az hasarlıdan ortaya çevrildiğini ileri süren Balta, buna karşı kendilerinin yaptıkları itirazın dikkate alınmadığını söyledi. Balta, “Yıkılmasını isteyenler hem evini kiraya vermiş hem de devletten para alıyor. Bu adalet mi abi. Adaletse söyleyin bana. Bundan sonra hakkımızı arayacağız. Binamızın yıkılmasını istemiyoruz, binamda herhangi bir sıkıntı yok. Devlet, Çevre Şehircilik, AFAD gelsin binamıza baksınlar. Gidecek yerimiz yok” diye konuştu.

‘MÜRACAAT ETTİK, KONTROL ETMEDİLER’

Ali Çaçan ise kolonların sağlam olduğunu iddia ederek, “2-3 ev özellikle çok sık bir şekilde dilekçe verdiler sonra kontrole geldiler ve orta hasar yaptılar. Kontrol edenler dediler ki ‘çok fazla dilekçe verilmiş, şikâyet var biz onun için geldik’ dediler, binaya baktılar ve ‘biz mecburuz, orta hasar olarak değiştirmemiz lazım’ dediler şikâyetten dolayı. 23 ev 10-12 dükkân olarak biz de itiraz ettik, AFAD’a falan illettik ama daha gelip kontrol falan etmediler. Kolanlar her şey ortada, gelip görsünler, eğer bir sıkıntı varsa haklıdırlar deriz” dedi.

Binada evi olan Murat Yakşi de, binaların az hasarlıdan orta hasarlıya çevrildiğini söyledi. Bu durumda dolayı devlete göre binanın boş gözüktüğünü ifade eden Yakşi, buna karşın kimi ev sahiplerinin evlerine kiraya verdiğini belirterek, binada 26 ailenin oturduğunu söyledi. Binanın doğalgazların kesildiğini dile getiren Yakşi, insanların mağdur olduğunu belirtti. Yakşi, mühendislerin son bir kez daha gelerek binada inceleme yapıp sonra karar verilmesini istedi.

‘BORÇ ALTINA GİRERSEK, ALTINDAN KALKAMAYIZ’

Buradan çıkmaları halinde nereye gidecekleri bilmedikleri söyleyen Yakşi, “Mağduruz, bir yere gidemeyiz. Devlet ne çadır ne konteyner veriyor, hiçbir şey vermiyor. Yıkılacak evimize karşılık bize ev vermesini de istemiyoruz, bizim evimizi alacak 500 bin TL’ye yeni ev için 2 milyon TL borcun altına koyacaklar. Nasıl vereceğiz bu parayı? Gücümüz yok, maaşım yok, bir şeyim yok. Kendi evimizi istiyoruz, gelip baksınlar. Orta ise orta az az desinler. Bizi borç altına koymasınlar, devletin borcu altına girersek çıkamayız onun altından. Yaş 54, 10 sene daha var ya da yok, ölüp gideceğiz. Evimizi istiyoruz” dedi.