Maraş merkezli iki depremin vurduğu 10 ilde elektrik ve su faturalarının “Depremzedeler mağdur olmasın” denilerek zamanında okunmaması, deprem bölgesinde yaşayan yurttaşları mağdur etti. 13 gün gecikme ile okunan faturalar, kullanılan enerji miktarının artması ve 2. kademeden hesaplanması nedeniyle katlandı. Fatura desteği alan yurttaşların da gecikme nedeniyle mağdur olduğu ortaya çıktı. Diyarbakır Elektrik Mühendisleri Odası Şube Başkanı Alican Çetinkaya, “Mağduriyeti önlemek için yapılan uygulama mağduriyet yarattı” dedi.

BAKANLIK TAHSİLATLARI ERTELENMİŞTİ

Kahramanmaraş merkezli iki depremden sonra 11 ilde yaşayan yurttaşların mağdur edilmemesi için elektrik ve su sayaçlarının 1 Mart’a kadar okunmaması, vatandaşa bu dönemde fatura gönderilmemesi kararı alınmıştı. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, 9 Şubat’ta yaptığı açıklamada, vatandaşın doğalgaz ve elektrik faturalarının tahsilatı konusunda sorular yönelttiğine işaret ederek, “Tabii olağanüstü bir hal yaşıyoruz. Doğal olarak bu faturaların tahsilatını da erteliyoruz” demişti. Ancak özellikle Diyarbakır ve Şanlıurfa merkezde site yönetimlerinin aidatları toplaması nedeniyle Dicle Elektrik Dağıtım A.Ş.’ye (DEDAŞ) yaptıkları başvuru sonucu normalde 30 günde okunan sayaçlar 43 gün sonra okunmaya başlandı.

İKİNCİ KADEMEDEN HESAPLAMA MAĞDUR ETTİ

Deprem nedeniyle 13 gün geç okunan elektrik faturaları ile Diyarbakır Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü’nün (DİSKİ) gönderdiği su faturaları yurttaşları şaşırttı. Ocak ayında ortalama 440 lira elektrik faturası ödeyen bir abone şubatta 930 lira, yine ocakta ortalama 115 lira su faturası ödeyen bir abone şubatta 280 lira fatura ile karşılaştı.

DEDAŞ’tan gönderilen faturaların çoğunda daha önce aylık belli bir limit kullanan abonelere, tüketim süresinin 13 gün artması nedeniyle ikinci kademeden fiyatlandırma yapıldığı ortaya çıktı.

DİSKİ’den gönderilen su faturalarında da belli bir tona kadar olan ücretin, tonun artması sonucu katlandığı ortaya çıktı.

ELEKTRİK DESTEĞİ ALANLAR DA MAĞDUR OLDU

Yurttaşlar, deprem nedeniyle mağdur edilmesinler diye sayaçların geç okunması sonucu mağdur edildiklerini söyledi. PTT aracılığıyla belli bir kilovata kadar elektrik desteği alan yurttaşlar da bu uygulama nedeniyle mağdur oldu.

EMO’DAN TEPKİ: ÇOK SAYIDA ŞİKAYET ALIYORUZ

Diyarbakır Elektrik Mühendisleri Odası Şube Başkanı Alican Çetinkaya, deprem nedeniyle mağduriyet oluşmaması için sayaçların geç okunmasının kademeli fiyatlandırma ile yurttaşları mağdur ettiğini söyledi.

Çetinkaya konu ile ilgili kendilerine çok sayıda şikâyet geldiğini, faturaları incelediklerinde kademeli fiyat artışlarının buna sebep olduğunu gördüklerini belirterek devletten enerji desteği alan yurttaşların mağdur edildiğini aktardı.

Deprem nedeniyle Diyarbakır’da yurttaşların evlerine bir hafta giremediğini ve faturaların düşük gelmesini beklediklerini söyleyen Çetinkaya, DEDAŞ’ın kamuoyunu detaylı şekilde bilgilendirilmesi gerektiğini dile getirdi.

DEDAŞ’TAN AÇIKLAMA: VATANDAŞ İTİRAZ EDEBİLİR

DEDAŞ yetkilileri ise faturaların normal olduğunu ve 30 gün yerine 43 günlük tüketimi kapsadığını belirterek, “Sadece Diyarbakır ve Şanlıurfa merkezde okumaları 13 gün gecikme ile yaptık. Normalde 1 Mart’ta kadar okumamamız gerekiyordu ancak vatandaşların ısrarlı talepleri ile bunu yaptık. Kademeli fiyatlandırma söz konusu değil. Gelen şubat ayı faturalarının yüzde 70’i ocak ayının tüketimini kapsıyor. Depremde hasar gören aboneleri ayıkladıktan sonra diğer abonelerde okuma yapıldı. Faturasından şikâyeti olanlar varsa gelip sayaçlarıyla ilgili itirazda bulunabilirler. Sayaçların geç okunması sadece her ay düzenli devletten belli bir miktar için enerji desteği alan yoksulları etkilemiş olabilir. Bu da devletin vereceği deprem desteği ile giderilebilir” diye konuştu. (HABER MERKEZİ)

Editör: TE Bilişim