HABER - Veli BALTACİ
Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi DİSKİ Genel Müdürlüğü, 28 Kasım–4 Aralık haftasında kent merkezi ve 17 ilçede içme suyu, kanalizasyon, bakım-onarım, havza koruma ve laboratuvar analizlerini kapsayan geniş bir saha programı yürüterek su arz güvenliğini güçlendirdi, altyapı sürekliliğini garanti altına aldı.
Hafta boyunca kanalizasyon hatlarında 350’nin üzerinde müdahale gerçekleştiren ekipler, emici ve itici vidanjörlerle tıkanıklıkları giderdi, şebekelerde geniş ölçekli temizlik ve onarım yaptı. Şebeke temizliğinden baca onarımlarına, asfalt ve parke düzenlemelerinden yeni kanal hattı imalatına kadar pek çok kalemde çalışma yürüten DİSKİ, aynı süreçte binlerce metrelik hattı kamera sistemiyle görüntüleyerek olası arızaları önceden tespit etti. Kent genelinde altyapı yoğunluğu artan noktalarda kapak onarımları ve bağlantı yenilemeleri tamamlandı; ruhsat denetimleri ve vatandaş başvurularına ilişkin incelemeler sonuçlandırıldı.
129 ARIZAYA ANINDA MÜDAHALE
Sayaç ve abone yönetiminde de yoğun bir hafta geçiren Abone İşleri Dairesi, sayaç okuma, bakım-onarım, kaçak su tespiti ve yeni abonelik işlemleriyle toplam 553 işlem gerçekleştirdi. Böylece hem suyun adil faturalandırılması hem de sayaçların düzenli çalışması sağlandı.
Su Kuyuları ve Pompalar Şube Müdürlüğü ise kent merkezinden kırsal bölgelere kadar toplam 129 arızayı gidererek su iletim sisteminin aksamadan çalışmasını sağladı. Kentteki 13 terfi merkezinin rutin bakımları gerçekleştirilerek pompaların ve motor sistemlerinin performansı yükseltildi; ani su kesintilerinin önüne geçildi.
İçme suyunun kalitesini sürekli takip eden Laboratuvar Şube Müdürlüğü, 1–5 Aralık tarihlerinde 143 numune analiz etti. Tesislerden, merkez birimlerinden ve kaçak bölgelerden alınan numuneler, suyun kimyasal ve bakteriyolojik açıdan güvenliğini kontrol etmeye yönelik olarak değerlendirildi. Bu çalışmalar, içme suyunun standartlara uygun şekilde kentlilere ulaştırılması için kritik önem taşıdı.
Su Sağlığı ve Havza Koruma ekipleri de hafta boyunca merkez ilçelerde 94 saha kontrolü gerçekleştirdi. İçme suyu depolarında temizlik ve dezenfeksiyon çalışmaları yapılırken, merkezde 665 kilogram sıvı klor kullanıldı; ilçelere 500 birim gaz klor dağıtıldı. Dicle Havza Koruma Alanı’nda kaçak yapılara ilişkin denetimler sürdü ve ilgili kurum görüşleri tamamlandı.






