ÖZEL HABER/Güneş OCAĞA

Diyarbakır'ın Çınar İlçesi'ne bağlı Kazıktepe Köyü'nde 700 dönüm arazide ektiği karpuzların hasadına başlayan Tarımsal Sanayi İş Adamları Derneği Başkanı Mehmet Atik, gazetemiz Güneydoğu Ekspres'e konuştu. Atik, bu yıl tarlasındaki verimin yüksek olduğunu ancak piyasa koşullarının üreticiyi zorladığını söyledi.

Diyarbakır'da katledilen kadının daha önce ayaklarından silahla vurulduğu ortaya çıktı
Diyarbakır'da katledilen kadının daha önce ayaklarından silahla vurulduğu ortaya çıktı
İçeriği Görüntüle

DİYARBAKIR'IN İLK ÇEKİRDEKSİZ KARPUZ ÜRETİCİSİ

Kentte ilk kez çekirdeksiz karpuz üreten çiftçi olduğunu söyleyen Atik, "Bu yıl tarlamda 250 kişiye istihdam sağlıyorum ve her dönümde ortalama 1000 adet karpuz elde ediyoruz. Çekirdeksiz karpuzlara özellikle zincir marketlerden yoğun talep var. Bunun yanı sıra Almanya'ya da ihracat ediyorum" dedi.

Diyarbakır Karpuzunda Kantarın Topuzu Kaçtı!3

"ARTIK ESKİSİ GİBİ 50 KİLOLUK KARPUZ ÜRETİLMİYOR"

Diyarbakır karpuzunu eskisi kadar büyük üretmediklerini dile getiren Atik, geçmişle günümüz arasındaki farklara da şöyle değindi: “Eskiden Diyarbakır’da bir avluda 10 aile yaşardı. O zamanlar 50 kiloluk karpuzlar üretirdik. Çünkü kalabalık aileler büyük karpuzları rahatlıkla tüketirdi. Ama artık herkes kendi dairesinde yaşıyor ve aileler küçüldü. Bu yüzden biz de 50 kiloluk karpuzlar yerine 3-4 kiloluk, karpuzlar üretiyoruz."

FİYAT FARKI DUDAK UÇUKLATIYOR

Girdi maliyetlerinin çok yüksek olduğunu belirten Atik, "Birkaç gündür hasadına başladık. Verim çok iyi şuan. Ama girdiler çok pahalı. Üç gün önce 18 liraya olan gübrenin fiyatı 27 liraya çıktı. 41 liraya olan mazotun litresi 50 TL'ye yükseldi. Geçen yıl işçilik 700-800 lirayken şuanda 2 milyon. Ama karpuz tarlada 3-4 liraya, halde 9 lira, tezgahta da 30 liraya satılıyor. Bir dönüm karpuz tarlasına milyon liralar harcıyoruz. Tabi bunun yanı sıra, Adana, Aydın ve Samsun gibi karpuz üretiminin yoğun olduğu illerde de dolu yağışları nedeniyle üreticiler ikinci kez ekim yapmak zorunda kaldı. Bu durum da hasat takvimini geciktirdi ve bu illerdeki karpuzlar Diyarbakır’la aynı dönemde pazara inmek zorunda kaldı. Bu da karpuz daha tarladayken fiyatı olumsuz etkiledi ve Diyarbakır karpuz üreticisini zora soktu" diye konuştu.

Diyarbakır Karpuzunda Kantarın Topuzu Kaçtı!2

"SAĞLIKSIZ İÇECEKLER YERİNE, KARPUZ TÜKETİN"

Bir tek karpuz üreticisine yıllık desteklerin verilmediğini aktaran Atik, "Dediğim gibi işçilik maliyeti, girdi fiyatları ve devletin karpuz üreticisine destek vermemesi nedeniyle çiftçi tabi ki de zorlanıyor. Buradan herkese çağrıda bulunuyorum, karpuz üreticilerine destek olmak için soğuk içecekler yerine, karpuz yiyin ve suyunu için. Sağlığa faydası olmayan diğer içecekler yerine karpuzu tercih edin" dedi.

Muhabir: Güneş OCAĞA