ÖZEL HABER - Fatma TEMEL

Diyarbakır, tarih boyunca birçok medeniyete beşiklik etmiş. Kentte hüküm süren medeniyetler de bu topraklarda izlerini bırakmış ve ayrıca büyük bir zenginlik katmıştır. Diyarbakır’da bunun yüzlerce örneğini verebiliriz. Tarihi, mimari, kültürel birçok yapı bulunmaktadır. Bunların en büyük örneği olup UNESCO Dünya Kültür Mirası’nda bulunan Diyarbakır Surları’dır.

Diyarbakır Surları’nın Göz Kamaştıran ‘Nur’u4

Surların günümüzdeki hali, 349 yılında Roma İmparatoru II. Constantinious tarafından yaptırıldığı bilinmektedir. Her bir burcun bir adı ve hikâyesi vardır. 

Diyarbakır Surları’nın Göz Kamaştıran ‘Nur’u2


AT, ASLAN, GEYİK VE ÇIPLAK KADIN FİGÜRÜ

Bunlardan biride Nur Burcu olarak bilinen burçtur. Surların güneyindeki Yedi Kardeş Burcu'nun Mardinkapı yönüne düşen doğusundaki burçtur. Diyarbakır Surları’nın en güzel eserlerinden biri olarak kabul edilmektedir. 1089 yılında Selçuklu Hükümdarı Melikşah’ın emriyle Ebu Nasr Muhammed ve yapı ustası Urfalı Selame’nin oğlu Muhammed tarafından onarılmıştır. Duvarlarda koşan at, aslan, geyik ve kadın figürleri oymalar şeklinde bezenmiştir. İslam ikonografisinde nadiren görülen “Çıplak Kadın” süslemesi de dikkat çekicidir.

Diyarbakır Surları’nın Göz Kamaştıran ‘Nur’u3


NUR BURCU’NDAKİ FİGÜRLER

Burçlar arasında en zengin süslere sahip olan Nur Burcu, iki güler yüzlü aslan, birbirine çarpmaya hazırlanan iki geyik, binicisiz hareket halindeki iki at, avlanmak için uçmaya hazır iki kartal, bağdaş kurarak oturan çıplak kadın figürleri ile görülmeye değer bir tarihi anıt. Burada görülen kuş tasvirlerinin kuyrukları ve kanatları açıktır. Açık kanatlar gücü temsil etmektedir.

Nur Burcu’nun üzerinde bulunan kabartmalar birer şaheserdir. Diğer burçlardan ayıran özelliklerinde biri de çıplak kadın kabartmalarıdır.

Muhabir: Fatma TEMEL