Haber- İbrahim İnanç Yıldız

Dicle Toplumsal Araştırmalar Merkezi (DİTAM) Diyarbakır’da 80 civarındaki sivil toplum örgütüyle ortak bir çalışma yaparak, kent sorunlarını masaya yatırdı ve çözüm önerileri hazırladı. Çalışmada, ulaşımda yaya eksenli bir sistematiğin oluşturulmaması eleştirilerek, bu soruna karşı yayaları yürümeye teşvik edecek basış açılarının geliştirilmesi istendi.

YAYA EKSENLİ BİR SİSTEMATİK OLUŞTURULMAMASI ELEŞTİRİLDİ

Çalışmada, bir başka önemli tespitin de ulaşımda yaya eksenli bir sistematik oluşmamasına yönelik eleştiriler olduğu ifade edilerek, “Şehir içinde yoğun bir şekilde görülen bazı uygulamaların araç odaklı çözümler yaratmaya yönelik olduğu, batçıklar nedeniyle yayaların rahatlıkla ana caddeleri aşmalarının zorlaştırıldığı, engelli geçişlerine sağlayan ya da kolaylaştıran hizmetlerde sorunlar yanında yürümeyi teşvik edecek uygulamalar olmakla beraber yeterli olmadığı ifade edilmiştir. Üst geçitlerdeki basamak yüksekliklerin ergonomik olmaması ve kullanımı teşvik etmemesi, engelli vatandaşların yaya olarak haklarının dikkate alınması ve engelli kullanımına yönelik, asansörlü üst geçitler gibi uygulamaların olmaması yaya geçişlerine ilişkin sorunlar olarak tanımlanmıştır” denildi.

YAYALARI YÜRÜMEYE TEŞVİK EDECEK BAKIŞ AÇILARI GELİŞTİRİLMELİ

Çalışmada, bu soruna yönelik çözüm önerileri ise şu şekilde sıralandı:

“*Kentte araç odaklı değil insan odaklı bir ulaşım planının oluşturulması ve uygulanması,

*Kenti ikiye ayıran ve yayanın karşıya erişimini zorlaştıran bat-çık uygulamalarından vazgeçilmesi,

*Üst geçitlerinin kullanımının bir kültür olarak yaygınlaşması için basamak yükseklikleri gibi ergonomik önlemler alınmalı,

*Engelli bireylerin kullanımına yönelik asansörlü üst geçit uygulamaları projelerde bir standart olarak tanımlanmalı,

*Yayaları yürümeye teşvik edecek bütünlüklü bakış açıları geliştirilmeli,

*Yaya geçitlerinde geçiş zamanlarını belirleyici sesli uygulamalar gibi yöntemlerle kolaylıklar sağlanmalı.

Muhabir: İbrahim İnanç Yıldız