Faruk Balıkçı - Özel

Diyarbakır Kuyumcular ve Sarraflar Odası Başkanı Mehmet Yüksel, 2 yıllık başkanlığı döneminde 18 projeyi hayata geçirerek, kuyumculuğun imajını düzelttiklerini söyledi. Kuyumcu kent projesinin de bittiğini belirten Yüksel, “380 işletme, kuyumcu borsası, seminer salonu, rapor evi ve kuyumculukla ilgili A’dan Z’ye her şeyin bulunduğu bir kuyumcu kent, Diyarbakır’a yakışacaktır. Dev firmaları Diyarbakır’a çekeceğiz” dedi.

 ‘KALPAZANLIĞIN ÖNÜNE GEÇTİK’

Kuyumculukta yaşanan sorunları gazetemize değerlendiren Mehmet Yüksel, daha önce 60-70 olan kuyumcu sayısının son zamanlarda çoğaldığını söyledi. Sektördeki işletme sayısının artmasına paralel olarak kalpazanlığın da arttığını ifade eden Yüksel, buna karşı yürüttükleri çalışmaları şöyle anlattı:

“22 ayar olması gerekirken düşük ayarlı altınlar piyasada çoğalmaya başladı. Kuyumculuk adı altında gayrı meşru ticaret döndüğünü de tespit ettik. Birkaç altın bilezik ile kuyumcu dükkanı açarak tefecilik yapılıyordu. 2 yıl boyunca bu enkazı düzeltmek amacıyla acil eylem planı yaptık. Darphane ile görüşerek seri üretimli altınları kente getirterek 22 ayar yerine 18 ayar olarak satılan düşük ayarlı altını bitirdik. Merdiven altı dediğimiz kötü niyetli insanlar tarafından içine bir gram bakır karıştırılarak kilolarca altın piyasaya sürülüyordu. Esnaf ve vatandaşı bilgilendirerek, emniyeti de harekete geçirerek bu sahtekarlığın önüne geçtik.

Dışarıdan çantacı dediğimiz kontrolsüz bir şekilde küpe, yüzük, bilezik, künye gibi ürün getiriyorlardı. Ve esnaflarımıza satılıyordu. Bunların çoğu kontrolsüz bir şekilde şehrimize giriyordu, onu da kontrole aldık. Diyarbakır’a ürün geldiği ilk önce odaya uğrayıp, ürünler kontrol edildikten sonra izin belgesi veriyoruz.”

 ‘NÖBETÇİ KUYUMCULUK DÖNEMİNİ BAŞLATTIK’

Hafta sonra kente yerli turist yoğunluğu nedeniyle ilk kez nöbetçi kuyumcu uygulamasını getirdiklerini söyleyen Yüksel, “Hafta sonu kötü niyetli bir iki kuyumcu dükkanını açarak fırsatçılıktan yararlanıyordu. Bunun önüne geçmek için nöbetçi kuyumcu uygulamasına başlayarak, turla kentimize gelenlerin ihtiyacını karşılamak ve kötü niyetlilerin önüne geçmek için buna ihtiyaç duyduk. Ayrıca tüm kuyumculara fiyat panosu zorunluluğu getirdik. Kuyumculuğun imajını düzeltmek için toplantılar düzenledik. Yüzde 20’si kentin imajını zedeliyordu. Bugün biz bunu yüzde 1’e düşürdük. Çalışmalarımızı ve mücadelemizi görerek düzeldiler. Belediye işbirliği ile semt semt kadınlarla toplantılar düzenleyerek bilgilendirme toplantıları yapıldı. Şuan sektörümüzde Diyarbakır’da bir numarayız. Bizim kuyumcumuz da artık sahte, düşük ayar satılmaz. Aldatma olmaz. Bütün illerimize örnek olduk” dedi.

 ‘HASIR BİLEZİĞİNİN SERİSİNİ ÇIKARMAK İSTİYORUZ’

Tescilli Diyarbakır Hasır bileziğin serisini çıkarmak ve yaygınlaştırmak istediklerini ifade eden Mehmet Yüksel, şöyle devam etti:

“300 yıllık bir meslek. Diyarbakır hasır bileziği elle işleniyor. Şu an 7 tane hasır bilezik yapan esnaf var. Aktif olan, bu işe ciddi bakan 3 kişi diyebiliriz. Hasır yapımı işi 200 parçadan oluşuyor. Teknoloji buna uyumlu değil. Deneme yapıldı başarılı olunmadı. Başka iller bunun taklidini çıkartmaya çalıştı başaramadılar. Bizim için değerlidir. Seri üretim çok önemli. Günde 10 adet hasır bilezik çıkıyorsa bunu 100’e getirmemiz gerekiyor. Ancak, hasır bileziği yapan birkaç usta var. Milli Eğitim bünyesinde bu konuda kurs veriliyor. Hedefimiz ev hanımlarını bu işe yönlendirmek. Hasır ustası olduktan sonra kendi evinde bile bir odanın köşesinde bir tezgah kuracak elle bunu işleyecek, kendi bileziğini eritip hasıra çevirip kooperatifimiz aracılığıyla pazarlanacaktır. Amacımız ev hanımlarını dahil ederek hem ekonomik katkı sağlamak hem de hasır bileziği serisini piyasaya sürmektir.”

KUYUMCU KENT KURULACAK

Mehmet Yüksel, kuyumcu kent projesini de tamamladıklarını vurgulayarak, “300 işletme, kuyumcu borsası, seminer salonu, rapor evi ve kuyumculukla ilgili A’dan Z’ye her şeyin bulunduğu bir kuyumcu kent, Diyarbakır’a yakışacaktır. Dev firmaları Diyarbakır’a çekeceğiz. Hasır üreticilerimiz, dökümcülerimiz, bodrum altında yer alan sektör çalışanlarını bir çatı altına getireceğiz” dedi.