ÖZEL HABER - Güneş OCAĞA
Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO) ve Eylül Fuarcılık işbirliğinde 16-24 Aralık tarihlerinde, Mezopotamya Fuar ve Kongre Merkezi’nde Diyarbakır Kitap Fuar'ı düzenlenecek. 
Fuarın kentte kattığı anlam ve önemine ilişkin gazetemiz Güneydoğu Ekspres'e değerlendirmelerde bulunan DTSO Başkan Yardımcısı Faruk Korkmaz, 4 yıl aradan sonra Kitap Fuarı'nı düzenlemenin heyecanını yaşadıklarını ifade etti.

10’UNCU KİTAP FUARI


Kentte Kitap Fuarı'nın 10. kez düzenleneceğini belirten Korkmaz, şunları söyledi:
"Çok eski kadim zamanlardan bu yana burada sürekli kültür faaliyet sürdürülmüş.  Kitap Fuarı da entelektüel bir faaliyet. Ve şehrin ihtiyaç duyduğu bir faaliyet. Pandemi, deprem ve ekonomik sorunlardan kaynaklı 4 yıl boyunca Kitap Fuarı'nı düzenleyemedik. Bu yıl fuarın tekrar düzenlenmesi için özellikle Diyarbakır merkezli yayın evleri, yazarlar ve aydınlardan yoğun bir talep geldi. Düzenlemeniz için bizden yüksek bir beklenti vardı. Bu beklenti doğrultusunda DTSO olarak Eylül Yayıncılığı ortaklığıyla kendi imkanlarımızla fuarı düzenleyeceğiz. Ne kadarlık bir mali gider olacağı fuar sonrası belli olacak. TÜYAP'ın bölgeden çekilmesi sonrası partner arayışına girdik ve yine Türkiye'nin çeşitli yerlerinde fuar düzenleyen Eylül Yayıncılık ile ortaklaştık. Birlikte bu fuarı düzenleyeceğiz."

Diyarbakır'da 700 bin kişinin katılması bekleniyor3
‘100’DEN FAZLA YAYIN EVİ KATILACAK’


Önceliklerinin Diyarbakır ve bölge illerindeki yayın evlerinin fuara katılımını sağlamak olduğunu vurgulayan Korkmaz, "Bununla birlikte İstanbul, Ankara ve  İzmir merkezli ulusal yayın evleriyle katılım konusunda irtibatımız oldu. Tabi Diyarbakır olunca hepsi katılım konusunda bizi kırmadı. Fuarın düzenlemesine daha iki günümüz var ama katılım için yeni talepler de var" dedi.


Korkmaz, fuara yüzün üzerinde yayınevi yaklaşık 200 üzerinde ayrı markalarla katılım sağlayacağını belirterek, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Her bir yayın evinin farklı markaları var. Eğitim, çocuk yayın evleri ve diğer farklı yayın evleri bir çatı altında bir araya gelebiliyor. Kitap Fuarı için ayırdığımız alanın yüzde 90'nı doldu. Fuar gününe kadar alan yüzde yüz dolacak. 300 civarında yazarın katılmasını bekliyoruz. Tabii biz burada yelpazeyi de geniş tuttuk. Tüm coğrafyayı içine alan ve farklı kültürleri yansıtacak bir çoğulcu katılımı sağlayacak şekilde fuarı organize ettik."

Diyarbakır'da 700 bin kişinin katılması bekleniyor2

‘KATILIMIN YÜKSEK OLMASINI BEKLİYORUZ’


Başta Mardin, Batman, Bingöl, Bitlis, Van ve Urfa gibi iller olmak üzere, bölgenin tümünde ziyaretçi katılımının sağlanmasını beklediklerine dikkat çeken Korkmaz, "Daha önce bu bölgelerimizden Diyarbakır fuarına katılım çok oldu. Tabi turizm altyapısı ve hizmet altyapısında kent belli bir seviyeye geldi. Bu nedenden kaynaklı katılımın çok olmasını bekliyoruz. Hedefimiz 700 bin ziyaretçi katılımı olacak" dedi.


Fuarın kentte katacağı öneme de vurgu yapan Korkmaz, "Birikimimizi, kültürümüzü ve geleceğimizi kitapla birlikte tarihe not ederiz. Ayrıca kitap aynı zamanda konuşmayı gerektirir. Herkesin kendisinin ifadesidir aynı zamanda. Ve bununla birlikte kentte kitap okuma kültürünü geliştiriyor. Yeni kuşağın aydın ve yazarlarla bir araya gelmesini sağlıyor. Ki bizim hedeflerimizden bir de Diyarbakır'da okul çağındaki özellikle ortaokul, lise ve üniversite okuyan gençlerin tamamını bu fuara onları getirmektir. Bu nedenle eğitim kurumlar, devlet ve özel okulların tamamıyla görüştük" diye konuştu.

Editör: Güneş OCAĞA