İnanç Yıldız - Veli Baltacı

Diyarbakır’da Mezopotamya Kuyumculuk Kuyum Makineleri ve Franchise Fuarı’nın açılışı yapıldı. Start Fuarcılık tarafından organizasyonu yapılan fuara, Diyarbakır Kuyumcular ve Sarraflar Odası da destek veriyor. 5 Kasım tarihine kadar sürecek fuarda, takılar ve kentin tescillenmiş “hasır bileziği” sergileniyor.

FUARA 45 FİRMA KATILDI

Start Fuarcılık Genel Koordinatörü Mümtaz Yurdaeli, fuarda birçok altın, pırlanta ve mücevher çeşidinin sergileneceği belirterek, 45 firmanın fuara katıldığını söyledi. Katılımcıların yüzde 30’nun Diyarbakır’da geri kalanlarının ise Türkiye’nin farklı şehirlerinden olduğunu ifade eden Yurdaeli, fuarın ekonomiye katkı sunacağını dile getirdi. Yurdaeli, Ongözlü Köprü’de düzenlemeyi planladıkları etkinliği ise Filistin’den yaşananlardan dolayı iptal ettiklerini söyledi.

YASADIŞI ZİYNET İLE MÜCADELE

Diyarbakır Kuyumcular ve Sarraflar Odası Başkanı Mehmet Yüksel, fuarın sektöre şans ve bereket getirmesini diledi. Yönetime geldikleri günden bu yana tehdit ve baskılara rağmen düşük ayarlı ve yasadışı ziynet ile ilgili mücadele ettikleri belirten Yüksel, bu uğurda kendilerine destek olanlara teşekkür etti.

TAKININ İLK KULLANILDIĞI KENTLERDEN BİRİSİ

Diyarbakır Ticaret Odası Meclis Başkanı Nevin İl de, “Diyarbakır bildiğiniz üzerine maden sanatlarında ilklerin yaşadığı kadim bir kenttir. Yerleşik yaşamının ilk yaşandığı şehirlerden olan ilimiz, aynı zamanda Anadolu’da madenden yapılmış takıların ilk kullanıldığı ilimizde olmuştur. Ergani çevresinde yapılan arkeolojik kazılardan bu coğrafyada takıların kullanımı neolitik döneme kadar gidiyor. Özellikle kuyumculuk el sanatlarında ilimizde önemli bir yer tutmaktadır. İlimizde kuyumculuğun hak ettiği yere gelmesi için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bu anlamda hasır bileziğin coğrafi işaret tescilini aldık” dedi.

ZİYNET ÜRETİM KAPASİTESİ ARTIRILIYOR

Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürü Abdullah Yasir Şahin, geçmişte günlük 900 kilogram ziynet üretimin yapıldığını, yılbaşından itibaren tek vardiyada 6 ton kapasiteye ulaşacaklarını söyledi. 3 vardiyaya ihtiyaç duyulduğunda 18 ton altın üretiminin yapılabileceğini belirten Şahin, bu şekilde tüm kuyumcuların ihtiyacı karşılayacaklarını dile getirdi.

‘HUZURUMUZA SAHİP ÇIKMAMIZ GEREKİYOR’

Diyarbakır Valisi Ali İhsan Su da yaptığı konuşmada, Diyarbakır’ın her alanda hızlı bir gelişme içerisinde olduğunu söyledi. Bu durumunda en büyük payının kentte huzur olmasından dolayı ifade eden Su, “Bu yüzden huzurumuzu sahip çıkmamız gerekiyor” dedi. Altının tarih boyunca hep zenginlik, güç ve kuvvet kaynağı olduğunu dile getiren Su, “Bu yüzden altını olan kuralı koyar. Altın bu kadar önemli. Hiçbir zaman kıymetini kaybetmemiştir” dedi. Diyarbakır’da altın fuarının yapılmasının önemine dikkat çeken Su, şöyle devam etti:

“Diyarbakır tarihinin 12 bin 500 yıl geriye giden ve o tarihten günümüze 33 medeniyete ev sahipliği yapmış bir kentten bahsediyoruz. Bu 33 medeniyetin izlerini ilimizde görmemiz mümkün. Bugün Zerzevan Kalesi’nde çıkan takıların örnekleri kuyumculuk sektöründe yapılıyor. Tarihle günümüzü bugün kuyumcularımız birleştiriyor.”

Editör: Fuat BULUT