ÖZEL HABER / Mehmet Rumet SOYLU–Veli BALTACİ

Diyarbakır’ın Silvan ilçesinde başlayan bir yolculuk, zamanla büyüyerek binlerce çocuğun hayatına dokunan bir iyilik hikâyesine dönüştü. Ücretli öğretmenlik yapan Ramazan Mervan Kurt, bugün aktif olarak öğretmenlik yapmasa da, kurucusu olduğu ‘Güneş’in Çocuklarını Üşütmeyelim Derneği’ ile çocukların hayatına dokunuyor.

Diyarbakır Valisi Zorluoğlu'ndan 23 Nisan mesajı
Diyarbakır Valisi Zorluoğlu'ndan 23 Nisan mesajı
İçeriği Görüntüle

KÖYLERDE ÇOCUKLARIN DOĞUM GÜNÜNÜ KUTLUYORLAR

Çocukların nasıl mutlu olacakları sorusunun cevabını, sahada arayan Kurt, “Kimi zaman bir oyuncakla, kimi zaman bir kıyafetle, kimi zaman da sadece hatırlanmakla kazanılabilecek bir mutluluğun izini sürüyoruz. Birçoğumuz için çok basit ve sıradan olan bir doğum günü kutlama merasimi bile nice çocuğu mutlu edebiliyor. Gönüllü arkadaşlarımızla birlikte, pastalarla spontane bir şekilde herhangi bir köyün yolunu tutuyoruz. Ne önceden belirlenmiş bir adres var, ne de planlı bir organizasyon yapıyoruz. Karşımıza çıkan bir çocuğa yaklaşıp, ’Bugün senin doğum günün ve kutlu olsun’ diyoruz ve mumları söndürmesini istiyoruz. Çoğunlukla o ve benzeri binlerce çocuğun hayatındaki ilk doğum günü oluyor ve hafızasına kazınıyor. Ben ilk doğum günümü 21 yaşında, arkadaşlarımın yaptığı bir sürprizle kutlamıştım. Bizim coğrafyamızda, özellikle köylerde doğum günü kutlamak çok yaygın değil. O yüzden o anın ne kadar kıymetli olduğunu çok iyi biliyorum” dedi.

Diyarbakır’da Binlerce Çocuğun Hayatına Dokundular2

YARDIM DEĞİL, MUTLULUK ODAKLI BİR YAKLAŞIM

‘Güneşin Çocuklarını Üşütmeyelim Derneği’ çalışmaları sadece doğum günleriyle sınırlı olmadığını ifade eden Ramazan Mervan Kurt, “Bayramlarda çocuklara yeni kıyafetler hazırlıyor, kış aylarında mont ve botlar ulaştırmaya çabalıyoruz. Okullar açılırken de kırtasiye paketleri dağıtıyoruz. Köy okullarına oyun parkları kuruyoruz. Yardımsever insanların katkılarıyla bugüne kadar 13 park tamamladık. Çocuklar için sadece ihtiyaç değil, oyun ve neşenin de öncelikli olduğunu kabul ediyoruz. İlkokuldan üniversiteye kadar uzanan burs programıyla şu anda 450 öğrenciye burs desteği veriyoruz. Bu güne kadar binin üzerinde öğrenciye katkımız olmuştur. Bu öğrencilerden mezun olan doktorlar, avukatlar, psikologlar, hâkimler bugün aynı iyilik halkasının bir parçası olarak sürecimize katkı sunuyor” diye ifade etti.

Diyarbakır’da Binlerce Çocuğun Hayatına Dokundular5

SOSYAL MEDYADA BÜYÜYEN BİR DAYANIŞMA AĞI

Derneğin büyümesinde sosyal medyanın da önemli bir rolünün olduğunu söyleyen Kurt, “Yapılan paylaşımlar sayesinde daha fazla insana ulaşılıyor, destekler artıyor ve iyilik zincirimiz genişliyor. Bunun yanında müzikle olan bağımı da bu sürece dahil etmek istedim. Sosyal medya paylaşımında görünür olmaya başlayınca, bunu kişisel bir amaç haline getirmeden, elde edilen geliri yine çocuklar için kullanmayı tercih ettim. Rezan Koç hocamın katkısıyla, böylesi çalışmalarıma ağırlık vermeyi düşünüyorum. Ve daha çok kitlelere ulaşmak adına ileride yardım konserleri vermeyi de planlıyorum” ifadelerini kullandı.

Diyarbakır’da Binlerce Çocuğun Hayatına Dokundular4

“İYİ BİR İNSAN OLARAK ANILMAK İSTİYORUM”

Hayatının değişik dönemlerinde, yazarlık, müzik ve oyunculuk ile uğraştığını söyleyen Ramazan Mervan Kurt, “Ancak bu sıfatlarla değil ‘iyi bir insan’ sıfatıyla anılmak isterim. Bugüne kadar yaklaşık 150 bin çocuğa ulaştığımızı tahmin ediyorum. Önemli olan, o an yaşanan mutluluk ve bırakılan küçük izler. Evet, belki bir anda bir hayatı değiştiremeyiz ama bir filiz ekebiliriz. O filiz büyür, ağaç olur, başkalarına gölge verir. Bize inanıp bu çabamıza destek vermek isteyenlere kapımız açıktır. Bunun için ‘Güneşin Çocuklarını Üşütmeyelim Derneğinin’ sosyal medya hesaplarından bizlere ulaşabilirler.” diye konuştu.

Muhabir: Mehmet Rumet SOYLU-Veli BALTACİ